П'ємо

10 ідеальних коктейлів з Aperol

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-1

Апероль Спрітц — улюблений літній напій європейців. Чим вище відмітка на градуснику і більше туристів у місті, тим частіше на терасах ресторанів можна зустріти культовий бурштиновий коктейль. Ми не знаємо, у чому секрет популярності Апероль — в його фірмовій трав’яній гірчинці, приємній свіжості або цитрусових нотках. Але знаємо точно: це літо — гарний привід, щоб в нього закохатися.

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-11Хвилинка історії

Вперше подібний коктейль приготували близько 200 років тому у Венеції, коли вона ще належала Австрії. З тих пір між італійцями та австрійцями не вщухають суперечки: обидві країни вважають себе батьківщиною напою і гордо називають його національним. Однак його найголовніший інгредієнт, цитрусовий бітер Aperol, все таки є гордістю Італії. А саме — міста Падуя, де в 20-х роках минулого століття він був випущений.

Свою популярність коктейль отримав у 50-ті, коли виробники однойменного бітера вирішили об’єднати свій продукт та рецепт вже відомого австрійського напою. Так народився класичний Апероль Спрітц— мікс ігристого вина просекко, настоянки Aperol та содової.

Як приготувати Апероль Спрітц вдома

За довгі роки з’явилося безліч варіантів приготування напою. Тепер все залежить від країни, регіону і навіть конкретного закладу. Так у Великобританії до аперитиву додають джин, а в інших країнах замість класичного просекко використовують просте біле вино. Багато барменів експериментують з содовою, замінюючи її тоніком або звичайною газованою водою. Оригінальні пропорції «три-два-один» також змінюються в залежності від фантазії та побажань клієнта.
Ми розповімо, як приготувати легендарний коктейль в домашніх умовах: від традиційного венеціанського рецепта до його сауер-версії. Запасайтеся натхненням — про все інше подбає Мetro.

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-8Aperol Spritz

Почнемо з оригінального рецепту. Вам буде потрібно: дві частини апероля, одна частина газованої води і три частини вина — ми радимо Cinzano Pro-Spritz. Це ігристе сухе вино, створене спеціально для поєднання з італійським бітером.

Всі інгредієнти налийте в заздалегідь охолоджений фужер із шматочками льоду та прикрасьте шматочком цитруса. Досвідчені бармени рекомендують подавати цей напій із трубочкою та зайвий раз не перемішувати, щоб не втрачати бульбашки. Тому краще нехай гості зроблять це самі.

Aperol Classic

Цей варіант підійде тим, у кого під рукою немає пляшки ігристого. Беремо 50 мл Aperol, додаємо 50 мл мінеральної води з газом та лід. Прикрашаємо шматочком апельсина, для свіжості кладемо гілочку м’яти.

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-3Aperol Orange

Для любителів насиченого фруктового смаку, пропонуємо спробувати Aperol Orange. Для його приготування необхідно всього 3 складових: 25 мл Aperol, 50 мл свіжого апельсинового соку та лід. Змішайте лікер і фреш у шейкері, перелийте мікс в стакан із льодом та прикрасьте за смаком.

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-4Aperol Royal

«Королівський» варіант вийде більш легким та «пузирчатим», адже для нього знадобиться 75 мл сухого ігристого білого вина і всього 25 мл лікеру. Виливаємо вино та бітер у охолоджений фужер, за традицією додаємо шматочок цитрусового і відразу ж подаємо гостям.

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-5Aperol Sour

Любите легку кислинку? Значить цей рецепт точно вам сподобається. Візьміть 60 мл Aperol, 30 мл лимонного соку, 15 мл цукрового сиропу і одне яйце. Наповніть шейкер льодом наполовину. Додайте лікер, сік, сироп та яєчний білок, інтенсивно струсіть. Налийте напій в келих для мартіні. Прикрасьте шматочком апельсина та/або оливками.

10-idealnyh-koktejliv-z-aperol-spritz-2Aperol Grapefruit

Якщо вам не вистачає терпкості, рекомендуємо спробувати варіант з грейпфрутом. Лід, 50 мл лікеру, 70 мл свіжого грейпфрутового соку і вуаля — на вашому столі бездоганний Aperol Grapefruit.

Aperol Vodka

Цей простий і досить міцний варіант підійде для гучних вечірок: 2/3 лікеру Aperol змішати з 1/3 горілки. Подавати з великою кількістю льоду та листям м’яти.

Aperol on the Rocks
Для тих, хто хоче насолодитися неповторним смаком і ароматом трав італійського аперитиву, пропонуємо подачу «on the rocks»: 50 мл Aperol, парочка кубиків льоду, шматочок цитруса.

Aperol Betty

Цей напій нагадає вам класичну «Мімозу». Щоб приготувати його, візьміть дві частини Aperol, одну частину апельсинового фрешу, 1/2 частини грейпфрутового соку і 3 частини Cinzano Pro-Spritz. Змішайте аперитив, фреш та сік у шейкері, струсіть. Перелийте мікс в келих з льодом, додайте Cinzano, прикрасьте фруктами.

Aperol Spritz по-английски

Це один з найбільш міцних варіантів знаменитого напою. Смак джина і терпкого лікеру відмінно поєднуються, а вино і содова пом’якшує гірчинку. Для приготування вам знадобиться:

  • 30 мл Aperol,
  • 20 мл джина,
  • 40 мл Cinzano Pro-Spritz,
  • 20 мл содової,
  • лед,
  • апельсинова цедра (спіраль).

Охолодіть келих і підготуйте кубики льоду. Налийте бітер і джин, добре розмішайте. Додайте вино, потім содову. Ще раз обережно перемішайте. Прикрасьте цедрою і насолоджуйтеся вашим напоєм.

Buon appetito!