Їмо

Ароматна диня: користь чи шкода?

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

Диня — один із плодів, якими українці полюбляють ласувати влітку. А чи знаєте ви, що він належить до сімейства гарбузових, до роду … огірків? Якщо принюхатися до ніжної м’якоті солодкої баштанної культури, то дійсно можна вловити нотки огіркової свіжості.

Диня має багато корисних властивостей, вона малокалорійна, містить необхідні організму вітаміни та мікроелементи. Тому в сезон цей плід слід регулярно вводити в раціон.

Щоб користь дині для здоров’я була максимальною, потрібно знати деякі факти про властивості та склад цієї баштанної культури. Тоді вживання смачних плодів не тільки принесе задоволення, але й цілюще вплине на організм.

Корисні властивості для чоловіків і для жінок

Диню сміливо можна назвати дієтичним продуктом. Калорійність її не перевищує 40 ккал на 100 г, вона містить мінімум вуглеводів, жирів і білків. Зате в дині багато калію, вітамінів А та С, інших життєво важливих мікроелементів.

Дієтологи не втомлюються повторювати: щоб травлення і чоловіків, і жінок було безперебійним, а організм отримував усе корисне, що є в даному плоді, його слід вживати як основну страву. Тобто на голодний шлунок, а не після ситного обіду або вечері. Інакше рясна трапеза нівелює корисні властивості дині, а бродіння та здуття живота, які можуть виникнути після поїдання такого десерту, навряд чи поліпшать настрій.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkodaОтже, які корисні речовини містяться в цих смачних солодких плодах? Насамперед, звичайно ж, вітаміни. Всього одна невелика порція соковитих ласощів повністю задовольнить добову потребу дорослої людини у вітаміні А та на 95 % — у вітаміні С. Якщо ви регулярно приймаєте відповідний вітамінний комплекс, то в сезон дині можна зробити перерву. Але тоді ласувати баштанною культурою доведеться щодня.

З’ївши кілька шматочків дині, ви забезпечите себе 1 % добової дози кальцію, 2 % — заліза, 5 % — вітаміну К. Також у цих плодах містяться найважливіші вітаміни В3, В6, В9.

Користь дині для організму

  1. Диня — природний енергетик. Ця баштанна культура заряджає бадьорістю на довгі години й одночасно є дієтичним продуктом. Поласувавши динею, ви будете сповнені сил і не з’їсте зайвих калорій.
  2. Ці плоди цілюще впливають на кровоносну та судинну системи — розріджують кров, перешкоджають утворенню тромбів. Регулярне вживання дині є дієвою профілактикою інсультів.
  3. Завдяки легким сечогінним властивостям ця баштанна культура дуже корисна для здоров’я нирок. Диня допомагає їм працювати безперебійно та не накопичувати пісок і камені.
  4. Смачний плід є справжнім б’юті-продуктом. Вітаміни, що містяться в дині, покращують структуру волосся, роблять шкіру чистою та пружною. Для отримання подвійного ефекту можна не лише ласувати динею, а й робити з її тоненьких скибочок маски для обличчя, шиї, зони декольте. Шматочки плода рекомендується тримати на очищеній шкірі протягом 20 хв, потім прибрати й протерти епідерміс шматочком льоду. Ефект буде помітний з першого разу!
  5. Ця баштанна культура цілюще впливає на травну систему. Але не забувайте, що диня — не десерт, а самостійна страва. Щоб вживання даного продукту приносило користь, не варто з’їдати більше трьох невеликих скибочок плода за один прийом їжі.aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda
  6. Диня цілюще впливає на репродуктивну систему представниць прекрасної половини людства. Завдяки високому вмісту вітаміну В9 (фолієвої кислоти) дані плоди просто незамінні для жінок, які планують поповнення в родині або вже виношують малюка.
  7. Диня покращує пам’ять, її вживання є дієвою профілактикою депресії.
  8. Клітковина, на яку багата ця баштанна культура, виконує функцію природної «щітки» — допомагає вивести з організму шлаки та «поганий» холестерин.
  9. Цей плід є афродизіаком — підвищує лібідо, допомагає налаштуватися на інтимне спілкування. Корисна інформація для чоловіків — джентльменові достатньо з’їсти 2–3 скибочки дині, й зустріч з коханою буде незабутньою!
  10. Помірне вживання даної баштанної культури нормалізує та покращує роботу печінки.
  11. Присутність в раціоні продуктів з низькою енергетичною щільністю (до яких належить і диня) — ефективна профілактика цукрового діабету та серцево-судинних захворювань, довели американські дієтологи. Аргументом на користь того, що баштанна культура корисна для серцевого м’яза, є наявність у ній такого мікроелемента, як магній. Тож, якщо перед вами стоятимуть тістечка з кремом і кілька скибочок дині, зробіть правильний вибір!

aromatna-dynya-koryst-chy-shkodaДиня при схудненні

Якщо вам потрібно скинути зайві кілограми, найкраще це робити у щедрий на різні фрукти-овочі період кінця літа та початку осені. Складаючи дієтичний раціон, не забувайте про диню. Вчені довели, що при схудненні, яке супроводжується активними тренуваннями, ці плоди допоможуть зберегти бадьорість і гарний настрій, отримати необхідні для організму вітаміни та мікроелементи.

Ні для кого не секрет, що 80 % успіху в зниженні ваги — зменшення калорійності раціону. Витрачати більше енергії, ніж отримувати, — основний постулат для тих, хто хоче позбутися зайвих кілограмів. Але як відмовитися від улюблених солодощів, цукерок, печива, тістечок і булочок? Тут у пригоді стане соковита диня! Чудовий смак, приємний аромат, ніжна консистенція, вміст природного цукру у плоді задовольнять потребу в солодкому, подарують справжню гастрономічну насолоду.

Охочі скинути вагу мають знати про ряд інших корисних властивостей дині. Ідеться про:

  • низьку калорійність продукту при багатому вмісті корисної клітковини, води. Наприклад, у порції стиглих персиків вдвічі (!) більше калорій, ніж у дині;
  • поживність. За рахунок великої кількості рідини та клітковини диня дуже швидко насичує. Це повноцінний прийом їжі. Порізану диню можна взяти з собою в судочку на роботу або в спортзал, щоб перекусити після інтенсивного фізичного навантаження;
  • можливість готувати з цієї баштанної культури безліч смачних, низькокалорійних, простих і корисних страв. Найпростіший приклад — смузі з динної м’якоті. Збийте в блендері 200 г очищеного плоду, трохи холодної води або льоду. Якщо вийде надто солодко, можна додати жменю будь-яких свіжих або заморожених ягід. Кілька дієтичних рецептів з динею, які прикрасять навіть святковий стіл, ви знайдете наприкінці нашої статті.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkodaКорисне насіння

Унікальними цілющими властивостями може похвалитися й насіння дині. Воно багате на вітаміни, клітковину, магній, залізо, цинк, кальцій, селен та інші найважливіші мікроелементи.

На відміну від м’якоті, у висушеному насінні досить багато калорій. 100 г містять більше 500 ккал. Тому тим, хто сидить на дієті, не варто захоплюватися насінням дині. Максимальна порція — 10–15 штук у якості перекусу, коли необхідна енергетична підзарядка.

Корисні властивості насіння дині:

  • прискорює метаболізм, активізує обмін речовин в організмі. Це дуже важлива функція для тих, хто мріє стати стрункішими;
  • знижує рівень холестерину;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, нирок;
  • допомагає очистити печінку від накопиченого в ній жиру;
  • усуває депресивні стани, нормалізує сон. Регулярний і досить тривалий нічний відпочинок — одна з перших умов для ефективного зниження ваги;
  • підвищує імунітет, що дуже важливо в період, коли суттєво зменшена калорійність раціону й організм може недоотримувати вітаміни та мікроелементи.

Висновок: жменька-дві насіння дині на день допоможуть впоратися із харчовими обмеженнями, залишитися здоровими, бадьорими та схуднути без шкоди для здоров’я.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkodaЧи є шкода від вживання дині?

Як ми вже згадували, цей плід не варто поєднувати з основними прийомами їжі. Повторимося: скибочки сонячної дині — це не десерт. Якщо ними поласувати після рясної трапези, то задоволення від з’їденого можуть затьмарити метеоризм, здуття живота й навіть розлад шлунково-кишкового тракту. Тому вводити диню в раціон варто тільки як окрему страву або ж у складі легких фруктових десертів, салатів.

Шкідливими для здоров’я можуть бути нітрати, які при вирощуванні баштанних використовують сільгоспвиробники. Щоб мінімізувати ризик отруєння, їжте диню тільки в сезон — у серпні-вересні.

Якщо захочеться поласувати цим плодом в іншу пору року, купуйте його тільки у великих супермаркетах. Не лінуйтеся ретельно вивчати інформацію, що надається виробником. Віддавайте перевагу продукції з країн, що поставляють на наш ринок якісні фрукти. Наприклад, баштанним з Іспанії.

Не потрібно вживати диню тим, у кого на неї алергія. Не варто сподіватися, що той чи інший сорт не викличе негативної реакції організму.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkodaРецепти з динею

Салат з хамоном і руколою

Вам знадобляться:

  • половинка дині сорту «Канталупа» (підійде й традиційна для України ароматна «Колгоспниця»);
  • 4–5 шматочків тонко нарізаного хамона;
  • пучок свіжої руколи;
  • 4–5 томатів чері (можна замінити в’яленими помідорами);
  • кілька столових ложок оливкової олії.

Диню нарізати кубиками або часточками, хамон порвати руками на довгі смужки. Руколу помити, видалити щільні стебла, якщо вони є. Помідори вимити й порізати на половинки. З’єднати всі компоненти в салатниці або на тарілці, скропити олією. Не солити, оскільки в хамоні міститься достатньо солі.

Дієтичне морозиво з дині

Шматочки дині морозити протягом 4–5 годин, те саме зробити з бананом. Збити м’якоть фруктів у блендері, додавши (за бажанням) будь-які кислі ягоди. Перекласти все в пластикову ємність з кришкою, поставити в морозилку. Заморожувати 4–6 годин. Протягом цього часу потрібно кілька разів дістати й перемішати масу ложкою.