Їмо

Бельгійські вафлі — десерт на всі випадки життя

belgijski-vafli-desert-na-vsi-vypadky-zhyttya

Іноді бельгійські вафлі називають брюссельськими. Така назва дає змогу не плутати цей десерт із льєзьким «побратимом».

Брюссельські вафлі мають прямокутну форму, їх подають теплими, щойно приготованими. За класичним рецептом такий десерт посипають цукровою пудрою й корицею. У кафе та ресторанах до цих ласощів пропонують різні сиропи, джеми, креми та фрукти — банани, полуницю, ожину тощо.

Деякі використовують вафлі для приготування основних страв, поєднуючи цю випічку з паштетами, сирами. Однак насамперед це десерт, який подають до чаю або кави.

Як зробити бельгійські вафлі

Секрет приготування всесвітньо відомих ласощів — в спеціальних вафельницях, компактних кухонних приладах. Два прямокутних модулі з вбудованими нагрівальними елементами швидко просмажують тісто з двох боків. Антипригарне покриття гарантує, що випічка вийде з рівною рум’яною скоринкою.

Який би рецепт бельгійських вафель ви не вибрали, рекомендуємо дотримуватися таких правил приготування:

  • розігрійте вафельницю за 3–4 хвилини до початку випікання;
  • зверніть увагу на те, яка кількість олії зазначена в рецепті. Якщо її потрібно небагато, завчасно змастіть поверхню вафельниці олією без запаху;
  • під час випікання притисніть руками верхню частину кухонного приладу. Цей нехитрий лайфхак — відповідь на питання «Як зробити бельгійські вафлі тонкими та хрусткими?»;
  • скоригуйте час випікання, якщо хочете змінити товщину вафель. Товсті будуть готові за кілька хвилин, тонкі — за 30 секунд;
  • тонкі вафлі (виняток — десерт із густою щільною основою) швидко розмокають. Отже, при подаванні вони мають «виконувати соло» на тарілці. З сиропом, солодким соусом, кремом, вершками поєднується класична товста випічка.

belgijski-vafli-desert-na-vsi-vypadky-zhyttyaВафлі бельгійські: рецепт на дріжджах

Приготування бельгійських вафель за класичним рецептом передбачає використання дріжджів. Але якщо ви любите випічку з пишного тіста, зверніть увагу на наведену нижче покрокову інструкцію. Всі продукти, необхідні для приготування цього десерту, можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Інгредієнти

  • 4 яйця;
  • 600 г борошна;
  • 500 мл води;
  • 500 мл молока;
  • 200 г вершкового масла;
  • 25 г свіжих дріжджів;
  • 18 г розпушувача;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • сіль на смак.

Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Кількість порцій: 8.

Покрокова інструкція

  1. Підігрійте молоко, всипте в нього дріжджі, розмішайте.
  2. Розбийте яйця, помістіть жовтки й білки в різні миски.
  3. Ретельно збийте жовтки. Додайте їх до дріжджів із молоком.
  4. Влийте в суміш воду, знову добре розмішайте.
  5. Всипте в окрему миску борошно, розпушувач, сіль, вимішайте.
  6. Акуратно введіть у борошняну масу молочно-жовткову суміш. З’єднайте їх, постійно помішуючи.
  7. У білки додайте ванільний цукор, збийте.
  8. Потроху введіть збиті білки в тісто, при цьому весь час його вимішуючи.
  9. Накрийте миску з тістом рушником. Приберіть ємність з основою майбутньої випічки в тепле місце.
  10. Коли тісто збільшиться вдвічі, дістаньте вафельницю, розігрійте її, потім розпочніть термічну обробку страви. Кожен лист буде випікатися приблизно 3–4 хвилини.
  11. Подайте теплий готовий десерт із фруктами, сиропом або вершками.

belgijski-vafli-desert-na-vsi-vypadky-zhyttyaПриготування бельгійських вафель класичним способом

Якщо ви хочете зробити класичні вафлі бельгійські, рецепт, який не передбачає використання дріжджів, знайдете нижче. Листи цього десерту можна випікати тонкими й ласувати ними, наприклад, на сніданок. На святковий стіл, для подавання в кафе, ресторані роблять товсті бельгійські вафлі з хрусткою скоринкою та пропонують їх гостям у супроводі різних солодких соусів.

Інгредієнти

  • 200 г борошна;
  • 150 мл молока;
  • 120 г вершкового масла;
  • 80 г цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Час приготування: 30 хвилин.

Кількість порцій: 8.

Покрокова інструкція

  1. Масло розм’якшити, додати цукор, яйця, добре вимішати.
  2. Просіяти борошно, з’єднати з розпушувачем, всипати в ємність з вищеперерахованими інгредієнтами.
  3. Підігріти молоко, акуратно ввести в тісто, постійно розмішуючи. За консистенцією суміш має нагадувати густу сметану.
  4. Залишити тісто «відпочити» на 15 хвилин.
  5. Розігріти вафельницю.
  6. Ще раз розмішати тісто, розпочати випікання вафель. Кожен лист готувати близько 4 хвилин.
  7. Викласти вафлі на тарілку, подати гарячими.

belgijski-vafli-desert-na-vsi-vypadky-zhyttyaБельгійські, або брюссельські вафлі — чудовий десерт, який стане гідним завершенням будь-якої трапези. Ще раз нагадаємо: подавати цю випічку можна з різноманітними фруктами. Тіште себе та близьких не лише апетитними, але й корисними ласощами!