Працюємо

Серпень змін: Чим здивувати гостей у новому сезоні?

serpen-zmin-chym-zdyvuvaty-gostej-u-novomu-sezoni-01

Кінець літа часто стає справжнім випробуванням для шеф-кухарів. З одного боку, сезонних продуктів досить багато, але як ними здивувати гостей – ось у чому питання. Пропонуємо вам наважитися на кулінарні експерименти разом з METRO.

Сезонні продукти по-новому

Морква, гарбуз, перець, баклажани, персики, кавуни та дині – беззаперечними головними героями меню цього сезону є фрукти та овочі червоного, оранжевого, фіолетового та жовтого кольорів.

Змінюйте традиційні страви з вашого меню, додаючи або замінюючи якийсь із компонентів сезонним продуктом. Наприклад, готуйте сирний крем-суп із гарбузом або чизкейк з персиком чи динею.

Також вдалим варіантом буде створення окремого меню для сезонних продуктів. Робити його слід не надто великим, тому оберіть лише кілька продуктів, які потраплять туди.

Якщо хочете приготувати щось із гарбуза, то обирайте сорт мускатний. Він вважається найсмачнішим серед інших. М’якоть цього гарбуза містить 11,5% цукру, вона масляниста, щільна і має приємний аромат.

Є шість видів мускатного гарбуза, але найпопулярнішим вважається грушоподібної форми. Завдяки смаку і консистенції м’якоті його називають «баттернат», що в перекладі з англійської означає «масляний горіх». Якщо хочете використати баттернат для крем-супів, то пам’ятайте – його краще запікати або варити у вакуумованому пакеті.

При розробці меню можна також легко експериментувати зі звичними продуктами. Наприклад, приготувати шоколадний десерт або солодкий пиріг із баклажаном, як це роблять італійці.

Допоможе додати оригінальності сезонному меню і спеціальний посуд іншого кольору чи форми. А щоб ще більше зацікавити гостей, проведіть невелику промо-кампанію. Пригостіть відвідувачів безкоштовними закусками, що стануть анонсом вашого оновленого меню. Нехай офіціант пояснить, що скоро у вашому закладі будуть подаватися нові сезонні страви, та запросить гостей скуштувати їх.

Меню одного продукту

Ще один гастрономічний тренд – формування сезонного меню на основі одного продукту. Оберіть той, з якого ви можете приготувати все – основну страву, салат, суп, закуски, десерт та напій.

Наприклад, основою для вашого монопродуктового меню можуть стати томати. Спекотна погода триватиме в Україні ще довго, тому обирайте іспанський суп гаспачо. Запропонуйте гостям тости з томатами, персиком, моцарелою та м’ятою як закуски. А салат зробіть з томатів, дині, прошуто із заправкою з оливкової олії, меду та винного оцту.

Здивуйте гостей поєднанням гарячих томатів з холодним йогуртом. Томати розплавлять крижаний йогурт, який перетвориться на соус. Для цього запечіть помідори з оливковою олією та травами, поки шкірка на них не почне вкриватися пухирцями. Завершіть їх приготування на грилі. Окремо змішайте йогурт з цедрою лимона та сіллю. Холодний йогурт викладіть у глибоку тарілку, зверху додайте томати і полийте їх соком, що залишився на дні дека, в якому запікалися помідори. Присипте пластівцями чилі та листям свіжого орегано. Подавайте страву з хрустким хлібом.

І як же обійтися без кольорової пасти? Додайте томати у тісто і зробіть ваше меню ще більш різнобарвним. А на десерт подавайте томатний сорбет або овочевий смузі.

Грибні традиції

 

Завдяки дощовому літу сезон грибів почався раніше, тому їх також вже можна включати в своє меню. Українські гриби – смачний локальний продукт, що доступний лише певний обмежений час. Тож треба встигнути поласувати цим місцевим делікатесом.

Гриби можуть бути як самостійною стравою, так і доповненням до інших продуктів. Наприклад, вишукані лисички добре гармонують із креветками.

Здивуйте своїх гостей ікрою з грибів з ягідним мармеладом. Тонко нарізані шампіньйони підсмажте на рослинній олії та дайте їм охолонути. Такий самий процес повторіть із білими грибами та цибулею. Смажені гриби пропустіть через м’ясорубку. Грибний фарш змішайте з цибулею до однорідної маси і ще раз просмажте. У кінці додайте сіль, перець та трюфельну олію. Окремо приготуйте брусничний мармелад. Подавайте грибну ікру з мармеладом та хрусткими брускетами.

Час готуватися до зими

 

Серпень – вдалий час для консервацій та солінь. Ці продукти обов’язково знадобляться вам взимку. До того ж, ферментовані продукти – це тренд останнього десятиріччя. А ще такі продукти не вимагають багато зусиль для приготування.

Найкраще для ферментації обирати буряк, капусту чи моркву. Давні традиції у поєднанні з сучасними методами приготування допоможуть вам досягти ідеального смаку. Крім того, якщо у вашому меню з’явиться позиція з позначкою «власного виробництва», це викличе більше довіри та буде приваблювати гостей вашого закладу.

Не бійтеся експериментувати та створювати нові шедеври. Нехай саме ваше меню гості будуть згадувати до наступного нового сезону.