П'ємо

Без снобізму: як зберігати та подавати вино

bez-snobizmu-yak-zberigaty-ta-podavaty-vyno-1

Навколо вина багато ритуалів, і всі вони керовані однією метою – аби доставити вам якнайбільше насолоди від смаку. Тож накупляти тони бокалів, винних шаф та декантерів не обов’язково. Достатньо притримуватись кількох простих правил зберігання та подачі, які зроблять ваш час із друзями за келихом вина набагато приємнішим.

bez-snobizmu-yak-zberigaty-ta-podavaty-vyno-2Зберігання вина

Купувати вино на велике свято чи пікнік краще одразу партією і підшукавши вигідну пропозицію у METRO. Власне, просто так купувати вино в METRO також краще одразу оптом – по-перше, ціна однієї пляшки буде нижче, по-друге – ви завжди будете готові до раптових гостей, і, врешті-решт, двічі доведеться бігати тільки до власної комори.

Та як правильно його зберігати, аби вино не втратило свої якості? Стійки для вина чи спеціальний холодильник – не обов’язкові речі, хоча, звісно, виглядають дуже солідно і можуть прикрасити інтер’єр. Насправді, якщо не йдеться про супердорогу колекцію рідкісних напоїв, вину потрібні три умови – темрява, прохолода та спокій. Ідеальна температура зберігання – 12 градусів, і проблема вирішується просто, якщо у вас є підвал чи комора. У звичайній кватирі температурою можна знехтувати, адже головне для зберігання вина — це тиша і світло. Постійна руханина, навіть у шафці, яка відкривається кілька разів на день, скорочує життя вина у пляшці та спотворює смак. Отже місце у коморі, дальньому кутку шафи чи під ліжком буде достойним компромісом.

В ідеалі слід зберігати вино у горизонтальному положенні. Проте поставлені вертикально пляшки теж будуть у порядку — якщо випити їх у найближчі три місяці.

bez-snobizmu-yak-zberigaty-ta-podavaty-vyno-3Охолодження необхідне

Цією опцією часто нехтують, хоча охолодження вина принципово важливе для смаку – і насолоди того, хто п’є. Навіть одне і те саме вино може бути набагато приємнішим, якщо його температура відповідатиме класичним рекомендаціям. Отже, витримані насичені червоні вина як К’янті чи Каберне подають охолодженими до 16-18 С, легкі червоні типу Гаме – 14-16 С, солодкі червоні як Кагор чи молоді як Laura Romagnelli Sangiovese — 12-14 С.

Херес типу Fino Don Pablo Sherry, який виробляться на Bodegas Barbadillo для METRO, сильно охолоджувати не потрібно – достатньо 12 С. Білі подають при температурі 8-10 С, ординарні білі та рожеві – 6-8 С. Невибагливі столові вина та ігристі — при температурі від 4 до 6 С.

bez-snobizmu-yak-zberigaty-ta-podavaty-vyno-5Тобто закономірність така: чим просте та світліше вино, тим холоднішим воно має бути. Скажімо, J.P.Chenet Bag in box при 17 С точно розчарує, але якщо це вино добре охолодити – до 10-12 С, воно стане окрасою пікніку. Тож, вибираючись на природу, не забувайте про термосумки із холодагентом чи спеціальні чохли для однієї пляшки для охолодження і збереження температури вина.

Швидко охолодити вино можна у ємності із льодом — спеціальні відерця для шампанського будуть у нагоді і для білих, і для рожевих вин. Супершвидко – у морозилці, куди потрібно відправити пляшку, загорнуту у вологий рушник приблизно на півгодини. Можна також охолоджувати вино за допомогою заморожених ягід. Кілька суниць чи вишень у бокалі ніжного Soligo Chardonnay Marca Trevignana чи свіжого Пино Гріджіо Colline Dei Filari не тільки охолодять напій, а й зіграють естетичну роль. І, на відміну від льоду, не спотворять смак розбавляючи вино.

bez-snobizmu-yak-zberigaty-ta-podavaty-vyno-4Бокали

Найкращий друг винолюба – добрі бокали. Не обов’язково спеціальні для певного типу вина, але правильної форми, зручні та естетичні. Навіть без ніжки! Але вони мають бути прозорими та звужуватися доверху – так само як і класичні бокали-«тюльпани». Якщо ж так сталося, що скляні бокали – недоступні, керуйтеся простими правилами вибору одноразової посуди: скло краще паперу, а папір – краще пластика. Але якщо вже обирати пластик, зверніть увагу на одноразові бокали спеціально для вина у METRO – їх зручно купити одразу ж із пляшками.

  • Тетяна

    Чудова стаття! Без снобізму, але з помилками!

    Поясніть мені, що означає «накупати тони»?
    А про зберігання вина взагалі шедевріально) «головне для зберігання вина- це. » Добре, що це, а не те.
    Перевіряйте текст перед опублікуванням. Не псуйте післясмак 😉