Купуємо

Безглютенові продукти: розбираємося в питанні

bezglyutenovi-produkty-rozbyrayemosya-v-pytanni-2

Харчування на основі продуктів, що не містять глютен (клейковину), останнім часом стає все більш популярним. Вибір на його користь вже зробили багато зірок: Гвінет Пелтроу, Міранда Керр, Джессіка Альба, Рейчел Вайс… Навіщо? Для деяких із них відмова від їжі, до складу якої входить клейковина, була вимушеним кроком, зумовленим наявністю проблем зі здоров’ям. Інші сподіваються таким чином позбутися зайвої ваги.

Безглютенова їжа вважається дієтичною та часто асоціюється зі схудненням і фітнесом. Але чи справді клейковина — загроза стрункості фігури?bezglyutenovi-produkty-rozbyrayemosya-v-pytanni-5

На перший погляд може здатися, що це так. Глютен — білок специфічної структури. Він міститься в зернових культурах: ячмені, житі, пшениці. Отже, найбільше глютену саме в борошняних виробах. Крім того, клейковини чимало в солодощах, напівфабрикатах, розчинній каві, соусах, кетчупах. Всі знають, що багаті швидкими вуглеводами продукти шкідливі як для фігури, так і для здоров’я.

А яка їжа без глютену? Це свіжі овочі, фрукти, м’ясо та риба (приготовані без кляра та панірування), бобові, горіхи, молоко, сири, кефір, селянський сир. Ось і весь «секрет», який «приховують» продукти, що не містять глютену. Більшість із них просто менш калорійні. Наприклад, страви з м’яса, приготовані на пару або грилі майже вдвічі «легші», ніж котлети в підливі або панірувальних сухарях.bezglyutenovi-produkty-rozbyrayemosya-v-pytanni-1

Продукти без глютену: трохи історії

У ХХ столітті була відкрита досить небезпечна хвороба — целіакія. Найчастіше вона зустрічається у дітей і полягає у непереносимості глютену. Хоча симптоми недуги були помічені ще римськими лікарями в III ст. н. е., про причини целіакії ж багато століть навіть не здогадувалися. Тільки на початку минулого століття педіатри Гертер і Гейнбнер докладно описали симптоми цього розладу: анемію, діарею, виснаження, затримки в рості та розвитку. Словом, усі ознаки недоотримання організмом поживних речовин.

Голландський педіатр Діккі з’ясував причину виникнення целіакії та пов’язав її саме зі вживанням глютену. Ця речовина виводить з ладу ворсинки на стінках шлунка, які беруть участь у процесі травлення. В результаті їжа не засвоюється, через що організм не отримує потрібну кількість вітамінів, мікроелементів і нутрієнтів. Наслідком цього є серйозний розлад травлення, виснаження, відставання в розвитку і деякі інші проблеми зі здоров’ям.

Доктор Діккі запропонував своїм маленьким пацієнтам вживати тільки продукти без глютену. І багато хто із хворих на целіакію дітей став набагато краще себе почувати, дотримуючись дієти, яка виключає їжу з клейковиною.

Кому потрібна їжа без клейковини

Целіакія — досить рідкісна хвороба, на неї страждає приблизно кожна сота дитина. Іноді цю недугу діагностують і в дорослих. У такому випадку лікарі говорять про нетиповий прояв захворювання.

Крім того, трапляється і непереносимість глютену. Вона характеризується схожими на целіакію симптомами, а також хронічними запорами, онімінням кінцівок, болем у суглобах, знебарвленням зубної емалі, тривожними та депресивними станами. Тому, якщо у вас є найменші підозри, що ваш організм «не дружить» із клейковиною, варто звернутися до лікаря та здати необхідні аналізи. Тільки за їхніми результатами буде відомо точно, чи потрібні вам безглютенові продукти.bezglyutenovi-produkty-rozbyrayemosya-v-pytanni-6

Сьогодні знайти їжу, яка містить клейковину, неважко. Сучасні технології дають змогу навіть випікати відповідні хліб, печиво і торти! У великих супермаркетах гарним тоном стала наявність спеціальної полиці з глютен фрі виробами. У багатьох країнах, у т. ч. і в Україні, виробників продуктів зобов’язали інформувати покупців про наявність клейковини в їхніх товарах.

Список дозволених продуктів

Якщо ви «не дружите» з клейковиною, ваш раціон має складатися з:

  • молока, сиру, твердого сиру, вершкового масла;
  • йогуртів без домішок, що містять глютен;
  • рослинних олій;
  • овочів і фруктів;
  • гречки, рису, пшона, сої, маніоки, сорго, льону, амаранту;
  • м’яса;
  • риби і морепродуктів (крім крабових паличок та інших напівфабрикатів);
  • морської капусти;
  • яєць;
  • горіхів і бобових;
  • кукурудзи та продуктів з неї;
  • спецій;
  • безглютенового хліба. Зазвичай його печуть з борошна, очищеного від клейковини або такого, яке не містить її взагалі. Наприклад, з гречаного або кукурудзяного;
  • оцту (підходить для приготування салатів і маринаду);
  • алкогольних напоїв, виготовлених не із зерна. Йдеться про вина, коньяки, бренді тощо.

Увага: заборонена їжа

Найбільше глютену міститься в зернових і напівфабрикатах, тому їх у разі целіакії потрібно категорично уникати. Якщо говорити про алкоголь, то заборонені пиво та горілка, адже ці напої готують з ячменю та пшениці відповідно. Але це далеко не весь перелік заборонених продуктів.

Не вивчивши уважно склад, не варто купувати:

  • соєвий соус. В якісних приправах глютену бути не може, але деякі виробники додають у свою продукцію витяжки з пшениці;
  • всілякі розпушувачі тіста, загусники сметани, суміші для приготування кремів, безе, пастили. Всі вони можуть містити глютен;
  • рослинний протеїн. До нього можуть додати екстракти зернових, багатих клейковиною;
  • сиропи. У безглютеновій дієті дозволені кленова та кукурудзяна різновиди концентрованого цукрового розчину, але цілком виключена мальтозна.

Особливо уважно варто читати етикетки батькам, чиї діти страждають на целіакію. Зростаючий організм більш вразливий до цього недугу, тож нехтувати рекомендаціями лікаря — ризикувати здоров’ям малюка. Безглютенова продукція різноманітна, її багато, тому проблем зі складанням повноцінного меню не буде. Крім того, ви самі можете готувати смачні та корисні страви без клейковини. Наприклад, випікати домашній хліб із кукурудзяної або гречаної муки, яка не містить ні грама небажаної речовини.