Працюємо

Безлактозні продукти від METRO у вашому меню

bezlaktozni-produkty-8

Дедалі частіше гості закладів під час замовлення страв перепитують, чи не містять вони лактози. І у випадку, коли шеф не може запропонувати страву без вмісту лактозних продуктів, гість може покинути його ресторан чи кафе.

Що ж не так із молочними продуктами? Справа в тому, що молоко містить молочний цукор – лактозу, і для його розщеплення й подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактаза. Цей фермент розщеплює дисахарид на моносахариди, які всмоктуються в кишечнику й засвоюються нашим організмом. Але якщо організм не працює справно, цукор не всмоктується й мікроорганізми нашої мікробіоти споживають лактозу, утворюючи велику кількість газів, що є першим симптомом у випадку непереносимості лактози.

На сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці. Це стосується не лише України, а й усього світу – лактозне несприйняття характерне для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту й Китаю, зате на півночі Європи люди перетравлюють її краще.

Через це останні роки в кулінарну сферу ввійшли альтернативні продукти, що не містять лактози, а також допомагають тримати організм у здоровій формі. Серед них безлактозні сири, масло, йогурти, біонапої та, звісно, молоко.

Молочна промисловість в Україні та світі намагається відповідати запитам споживачів, пропонуючи все різноманітніші молочні продукти, вироблені з інноваційних технологій. Це стосується й закладів, які додають у своє меню страви з продуктів, що не містять лактози.

Пропонуємо кілька рецептів з найбільш популярними альтернативними продуктами, які можна знайти на полицях у METRO, для того щоб урізноманітнити ваше меню для тих, хто не вживає лактозновмісні продукти та стежить за здоров’ям.

Суп із лососем на кокосовому молоці METRO Chef

bezlaktozni-produkty-3

  • Локшина – 150 г
  • Кінза – 2 столові ложки
  • Лосось – 700 г
  • Рибний бульйон – 325 мл
  • Каррі – 2 столові ложки
  • Кокосове молоко METRO Chef – 400 мл
  • Імбир – 10 г
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Оливкова олія – 1 столова ложка
  • Сіль за смаком.
  1. Перець чилі очистіть від насіння, промийте й дрібно поріжте з часником та імбиром.
  2. Цибулю наріжте тонкими кільцями й пасеруйте в оливковій олії. Додайте перець, часник та імбир. Приправте пастою каррі й тушкуйте 2-3 хвилини. Влийте кокосове молоко METRO Chef і бульйон. Доведіть до кипіння.
  3. Філе лосося наріжте кубиками. Покладіть у суп і доведіть до кипіння. Варіть 5-7 хвилин до готовності риби. Додайте сіль і кінзу.
  4. Локшину залийте окропом і залиште на 2 хвилини. Відкиньте локшину на сито, розкладіть по тарілках і залийте супом.

Така страва сподобається гостям, що полюбляють вершкові крем-супи або супи на молоці, але не переносять лактозу. Ніжне кокосове молоко METRO CHEF додасть яскравого смаку.

Салат із буряку з безлактозним крем-сиром ARLA й медовою заправкою

bezlaktozni-produkty-6

  • Цукор – 50 г
  • Буряк – 250 г
  • Білий винний оцет – 3 столові ложки
  • Мед – 1 столова ложка
  • Оливкова олія – 115 мл
  • Бальзамічний оцет – 1 чайна ложка
  • Гірчиця – 1 чайна ложка
  • Безлактозний сир ARLA – 50 г
  • Очищені волоські горіхи – 25 г
  • Салат – 25 г
  • Сіль за смаком.
  1. Буряк відваріть до готовності, потім очистіть і наріжте великими кубиками.
  2. Цукор висипте в глибокий сотейник і поставте на сильний вогонь. Помішуючи, доведіть до стану рідкої коричневої карамелі.
  3. Додайте винний оцет, дві столові ложки води й дрібку солі. Доведіть суміш до однорідного стану. Покладіть у карамель буряк і, помішуючи, залийте карамеллю.
  4. Утворіть суміш із меду, бальзамічного оцту й однієї столової ложки оливкової олії. Додайте гірчицю й збийте, поступово вливаючи 100 мл оливкової олії. Приправте сіллю за смаком.
  5. Полийте салат корн медовою заправкою й перемішайте, бажано руками.
  6. У глибоке блюдо викладіть кубики буряку в карамелі й великі шматки безлактозного сиру ARLA. Додайте листя салату й волоських горіхів.

Такий салат сподобається тим, хто любить сир, але уникає його через вміст лактози. Безлактозний сир ARLA – чудовий здоровий замінник.

Енергетичний коктейль з безлактозним йогуртом MLEKOVITA та біонапоєм BRIDGE з кіноа

bezlaktozni-produkty-5

  • Банан – 1 шт.
  • Біонапій BRIDGE з кіноа – 250 мл
  • Безлактозний йогурт MLEKOVITA – 100 мл
  • Полуниця – 50 г.
  1. Покладіть у чашу блендера порізаний банан, полуницю та безлактозний йогурт MLEKOVITA й збийте все.
  2. У готовий смузі додайте біонапій BRIDGE з кіноа.

Такий енергетичний коктейль ідеально смакуватиме вашим гостям, якщо вони нещодавно повернулися з тренування.

Смажений тофу JOYA з овочами

bezlaktozni-produkty-1

  • Тофу JOYA – 300 г
  • Зелена стручкова квасоля – 200 г
  • Червоний солодкий перець – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Кунжутна олія – 3 столові ложки
  • Свіжий імбир – 20 г
  • Соєвий соус – 4 столові ложки
  • Кунжут – 1 столова ложка.
  1. Тофу наріжте кубиками приблизно 2х2 см, полийте їх соєвим соусом. Залиште на кілька хвилин, щоб сир просочився соусом.
  2. Болгарський перець наріжте жульєном, квасолю відваріть 2-3 хвилини (так, щоб залишилася трохи хрусткою).
  3. Імбир і часник дрібно поріжте, обсмажте на кунжутній олії до золотистого кольору, викладіть в окремий посуд.
  4. На сковорідку, де смажився імбир і часник, викладіть тофу, обсмажте до золотистої скоринки. Викладіть тофу в миску. У ту саму сковорідку покладіть перець і квасолю, обсмажте 2 хвилини. За необхідності додайте ще трохи олії, полийте соєвим соусом.
  5. Змішайте квасолю з перцем і з тофу, посипте кунжутом.

Така легка страва смакуватиме як вегетаріанцям, так і тим, хто просто дбає про своє здоров’я та шукає нові смаки.

Морквяний торт із кремом на основі безлактозного сиру PHILADELPHIA

bezlaktozni-produkty-2

  • Волоські горіхи – 200 г
  • Морква – 350 г
  • Пшеничне борошно – 300 г
  • Кориця – 1 чайна ложка
  • Мускатний горіх – ½ чайної ложки
  • Кардамон – ½ чайної ложки
  • Мелений білий перець – ¼ чайної ложки
  • Розпушувач – 2 чайні ложки
  • Апельсин – 1 шт.
  • Какао – 2 столові ложки
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Яєчний жовток – 2 шт.
  • Коричневий цукор – 400 г
  • Безлактозне масло LATTER – 100 г
  • Рослинна олія – 240 мл
  • Безлактозний сир PHILADELPHIA – 500 г
  • Коньяк – 1 столова ложка
  • Цукрова пудра.
  1. Обсмажте горіхи на сухій сковороді, помішуючи до появи горіхового аромату. Ще гарячі горіхи перемішайте зі столовою ложкою безлактозного масла LATTER і посоліть. Остудіть, потім поріжте (ножем або в комбайні).
  2. Моркву потріть на великій терці.
  3. Приготуйте суху частину: у великій мисці перемішайте борошно, спеції, цедру апельсина, розпушувач, какао.
  4. Приготуйте рідку частину: у мисці з’єднайте яйця, цукор, рослинну олію, сік апельсина.
  5. Добре розмішайте, дайте постояти, щоб цукор майже повністю розчинився.
  6. Розігрійте духовку до 160 градусів. Підготуйте дві форми 20-23 см: змастіть їх безлакозним маслом LATTER, на дно покласти коло паперу для випічки.
  7. У суху частину вмішайте лопаткою рідку частину, перемішуйте не надто ретельно, тільки щоб повністю змочити борошно. Додайте горіхи й моркву, перемішайте. Викладіть тісто у форми, випікайте близько 40 хвилин.
  8. Готові коржі повністю остудіть, розріжте навпіл довгим ножем або ниткою.
  9. Безлактозне масло LATTER збийте з пудрою, додайте безлактозний сир PHILADELPHIA і вимішайте до однорідності. Додайте коньяк, ще раз перемішайте. Далі перемастіть кремом коржі торта.

Такий десерт сподобається тим, хто любить солодке, але утримується від тортів та тістечок через незасвоєння лактози.

Рататуй з безлактозним сиром Latter

bezlaktozni-produkty-4

  • Свіжий болгарський перець – 2 шт.
  • Помідори – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Цукіні – 1 шт.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Безлактозний сир Latter– 400 г
  • Базилік за смаком
  • Чебрець за смаком
  • Оливкова олія за смаком
  • Сіль за смаком.
  1. Замочіть нарізаний круглими тонкими пластинками баклажан у холодній солоній воді, щоб зникла гіркота. Через 30 хвилин злийте воду й добре промийте баклажан. 2 томати надріжте хрестиком і залийте окропом, очистіть шкіру. Перевірте, щоб не були кислими.
  2. Соус: цибулю дрібно поріжте і обсмажте на оливковій олії. Додайте нарізаний болгарський перець.
  3. Очистіть 2 томати, поріжте, додайте до цибулі й перцю. Тушкуйте все разом 10 хвилин.
  4. Додайте 2 зубчики часнику, посоліть і поперчіть.
  5. Подрібніть усе за допомогою блендера (можна залишати шматочками перець, смачніше, коли все збивається в одну рівномірну масу).
  6. Основа: залийте форму соусом для рататуя, який ви щойно приготували.
  7. Наріжте рівними кружечками помідори, цукіні (баклажан уже повинен бути порізаний під час замочування). Безлактозний сир Latter потріть на терці.
  8. Викладіть чергуючи баклажан, цукіні, помідори, посипаючи все це тертим сиром, а якщо кілька рівнів – посипайте кожен рівень, якщо один – сир можна засипати зверху.
  9. Посоліть, додайте базилік і чебрець.
  10. Закрийте фольгою і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 1.5 години. Зніміть фольгу й тримайте в духовці ще 20 хвилин.

Рататуй з безлактозним сиром – чудова альтернатива для тих, хто не вживає традиційні молочні продукти, а ще це дуже смачно!

Сьогодні альтернативні продукти – це невід’ємна частина на ринку ХоРеКа. І ми представили вам лише частину рецептів, які можна приготувати разом із продуктами METRO. Кожен із них враховує особливості потреб та запити ваших гостей, і так ви не лише урізноманітнюєте своє меню, а й дбаєте про здоров’я своїх відвідувачів та впроваджуєте сучасні екотренди.