Дедалі частіше гості закладів під час замовлення страв перепитують, чи не містять вони лактози. І у випадку, коли шеф не може запропонувати страву без вмісту лактозних продуктів, гість може покинути його ресторан чи кафе.
Що ж не так із молочними продуктами? Справа в тому, що молоко містить молочний цукор – лактозу, і для його розщеплення й подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактаза. Цей фермент розщеплює дисахарид на моносахариди, які всмоктуються в кишечнику й засвоюються нашим організмом. Але якщо організм не працює справно, цукор не всмоктується й мікроорганізми нашої мікробіоти споживають лактозу, утворюючи велику кількість газів, що є першим симптомом у випадку непереносимості лактози.
На сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці. Це стосується не лише України, а й усього світу – лактозне несприйняття характерне для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту й Китаю, зате на півночі Європи люди перетравлюють її краще.
Через це останні роки в кулінарну сферу ввійшли альтернативні продукти, що не містять лактози, а також допомагають тримати організм у здоровій формі. Серед них безлактозні сири, масло, йогурти, біонапої та, звісно, молоко.
Молочна промисловість в Україні та світі намагається відповідати запитам споживачів, пропонуючи все різноманітніші молочні продукти, вироблені з інноваційних технологій. Це стосується й закладів, які додають у своє меню страви з продуктів, що не містять лактози.
Пропонуємо кілька рецептів з найбільш популярними альтернативними продуктами, які можна знайти на полицях у METRO, для того щоб урізноманітнити ваше меню для тих, хто не вживає лактозновмісні продукти та стежить за здоров’ям.
Суп із лососем на кокосовому молоці METRO Chef
- Локшина – 150 г
- Кінза – 2 столові ложки
- Лосось – 700 г
- Рибний бульйон – 325 мл
- Каррі – 2 столові ложки
- Кокосове молоко METRO Chef – 400 мл
- Імбир – 10 г
- Перець чилі – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Оливкова олія – 1 столова ложка
- Сіль за смаком.
- Перець чилі очистіть від насіння, промийте й дрібно поріжте з часником та імбиром.
- Цибулю наріжте тонкими кільцями й пасеруйте в оливковій олії. Додайте перець, часник та імбир. Приправте пастою каррі й тушкуйте 2-3 хвилини. Влийте кокосове молоко METRO Chef і бульйон. Доведіть до кипіння.
- Філе лосося наріжте кубиками. Покладіть у суп і доведіть до кипіння. Варіть 5-7 хвилин до готовності риби. Додайте сіль і кінзу.
- Локшину залийте окропом і залиште на 2 хвилини. Відкиньте локшину на сито, розкладіть по тарілках і залийте супом.
Така страва сподобається гостям, що полюбляють вершкові крем-супи або супи на молоці, але не переносять лактозу. Ніжне кокосове молоко METRO CHEF додасть яскравого смаку.
Салат із буряку з безлактозним крем-сиром ARLA й медовою заправкою
- Цукор – 50 г
- Буряк – 250 г
- Білий винний оцет – 3 столові ложки
- Мед – 1 столова ложка
- Оливкова олія – 115 мл
- Бальзамічний оцет – 1 чайна ложка
- Гірчиця – 1 чайна ложка
- Безлактозний сир ARLA – 50 г
- Очищені волоські горіхи – 25 г
- Салат – 25 г
- Сіль за смаком.
- Буряк відваріть до готовності, потім очистіть і наріжте великими кубиками.
- Цукор висипте в глибокий сотейник і поставте на сильний вогонь. Помішуючи, доведіть до стану рідкої коричневої карамелі.
- Додайте винний оцет, дві столові ложки води й дрібку солі. Доведіть суміш до однорідного стану. Покладіть у карамель буряк і, помішуючи, залийте карамеллю.
- Утворіть суміш із меду, бальзамічного оцту й однієї столової ложки оливкової олії. Додайте гірчицю й збийте, поступово вливаючи 100 мл оливкової олії. Приправте сіллю за смаком.
- Полийте салат корн медовою заправкою й перемішайте, бажано руками.
- У глибоке блюдо викладіть кубики буряку в карамелі й великі шматки безлактозного сиру ARLA. Додайте листя салату й волоських горіхів.
Такий салат сподобається тим, хто любить сир, але уникає його через вміст лактози. Безлактозний сир ARLA – чудовий здоровий замінник.
Енергетичний коктейль з безлактозним йогуртом MLEKOVITA та біонапоєм BRIDGE з кіноа
- Банан – 1 шт.
- Біонапій BRIDGE з кіноа – 250 мл
- Безлактозний йогурт MLEKOVITA – 100 мл
- Полуниця – 50 г.
- Покладіть у чашу блендера порізаний банан, полуницю та безлактозний йогурт MLEKOVITA й збийте все.
- У готовий смузі додайте біонапій BRIDGE з кіноа.
Такий енергетичний коктейль ідеально смакуватиме вашим гостям, якщо вони нещодавно повернулися з тренування.
Смажений тофу JOYA з овочами
- Тофу JOYA – 300 г
- Зелена стручкова квасоля – 200 г
- Червоний солодкий перець – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Кунжутна олія – 3 столові ложки
- Свіжий імбир – 20 г
- Соєвий соус – 4 столові ложки
- Кунжут – 1 столова ложка.
- Тофу наріжте кубиками приблизно 2х2 см, полийте їх соєвим соусом. Залиште на кілька хвилин, щоб сир просочився соусом.
- Болгарський перець наріжте жульєном, квасолю відваріть 2-3 хвилини (так, щоб залишилася трохи хрусткою).
- Імбир і часник дрібно поріжте, обсмажте на кунжутній олії до золотистого кольору, викладіть в окремий посуд.
- На сковорідку, де смажився імбир і часник, викладіть тофу, обсмажте до золотистої скоринки. Викладіть тофу в миску. У ту саму сковорідку покладіть перець і квасолю, обсмажте 2 хвилини. За необхідності додайте ще трохи олії, полийте соєвим соусом.
- Змішайте квасолю з перцем і з тофу, посипте кунжутом.
Така легка страва смакуватиме як вегетаріанцям, так і тим, хто просто дбає про своє здоров’я та шукає нові смаки.
Морквяний торт із кремом на основі безлактозного сиру PHILADELPHIA
- Волоські горіхи – 200 г
- Морква – 350 г
- Пшеничне борошно – 300 г
- Кориця – 1 чайна ложка
- Мускатний горіх – ½ чайної ложки
- Кардамон – ½ чайної ложки
- Мелений білий перець – ¼ чайної ложки
- Розпушувач – 2 чайні ложки
- Апельсин – 1 шт.
- Какао – 2 столові ложки
- Яйце куряче – 3 шт.
- Яєчний жовток – 2 шт.
- Коричневий цукор – 400 г
- Безлактозне масло LATTER – 100 г
- Рослинна олія – 240 мл
- Безлактозний сир PHILADELPHIA – 500 г
- Коньяк – 1 столова ложка
- Цукрова пудра.
- Обсмажте горіхи на сухій сковороді, помішуючи до появи горіхового аромату. Ще гарячі горіхи перемішайте зі столовою ложкою безлактозного масла LATTER і посоліть. Остудіть, потім поріжте (ножем або в комбайні).
- Моркву потріть на великій терці.
- Приготуйте суху частину: у великій мисці перемішайте борошно, спеції, цедру апельсина, розпушувач, какао.
- Приготуйте рідку частину: у мисці з’єднайте яйця, цукор, рослинну олію, сік апельсина.
- Добре розмішайте, дайте постояти, щоб цукор майже повністю розчинився.
- Розігрійте духовку до 160 градусів. Підготуйте дві форми 20-23 см: змастіть їх безлакозним маслом LATTER, на дно покласти коло паперу для випічки.
- У суху частину вмішайте лопаткою рідку частину, перемішуйте не надто ретельно, тільки щоб повністю змочити борошно. Додайте горіхи й моркву, перемішайте. Викладіть тісто у форми, випікайте близько 40 хвилин.
- Готові коржі повністю остудіть, розріжте навпіл довгим ножем або ниткою.
- Безлактозне масло LATTER збийте з пудрою, додайте безлактозний сир PHILADELPHIA і вимішайте до однорідності. Додайте коньяк, ще раз перемішайте. Далі перемастіть кремом коржі торта.
Такий десерт сподобається тим, хто любить солодке, але утримується від тортів та тістечок через незасвоєння лактози.
Рататуй з безлактозним сиром Latter
- Свіжий болгарський перець – 2 шт.
- Помідори – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 4 зубчики
- Цукіні – 1 шт.
- Баклажани – 1 шт.
- Безлактозний сир Latter– 400 г
- Базилік за смаком
- Чебрець за смаком
- Оливкова олія за смаком
- Сіль за смаком.
- Замочіть нарізаний круглими тонкими пластинками баклажан у холодній солоній воді, щоб зникла гіркота. Через 30 хвилин злийте воду й добре промийте баклажан. 2 томати надріжте хрестиком і залийте окропом, очистіть шкіру. Перевірте, щоб не були кислими.
- Соус: цибулю дрібно поріжте і обсмажте на оливковій олії. Додайте нарізаний болгарський перець.
- Очистіть 2 томати, поріжте, додайте до цибулі й перцю. Тушкуйте все разом 10 хвилин.
- Додайте 2 зубчики часнику, посоліть і поперчіть.
- Подрібніть усе за допомогою блендера (можна залишати шматочками перець, смачніше, коли все збивається в одну рівномірну масу).
- Основа: залийте форму соусом для рататуя, який ви щойно приготували.
- Наріжте рівними кружечками помідори, цукіні (баклажан уже повинен бути порізаний під час замочування). Безлактозний сир Latter потріть на терці.
- Викладіть чергуючи баклажан, цукіні, помідори, посипаючи все це тертим сиром, а якщо кілька рівнів – посипайте кожен рівень, якщо один – сир можна засипати зверху.
- Посоліть, додайте базилік і чебрець.
- Закрийте фольгою і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 1.5 години. Зніміть фольгу й тримайте в духовці ще 20 хвилин.
Рататуй з безлактозним сиром – чудова альтернатива для тих, хто не вживає традиційні молочні продукти, а ще це дуже смачно!
Сьогодні альтернативні продукти – це невід’ємна частина на ринку ХоРеКа. І ми представили вам лише частину рецептів, які можна приготувати разом із продуктами METRO. Кожен із них враховує особливості потреб та запити ваших гостей, і так ви не лише урізноманітнюєте своє меню, а й дбаєте про здоров’я своїх відвідувачів та впроваджуєте сучасні екотренди.