Бразильське м’ясо — першокласний продукт із-за океану
Згадуючи Бразилію, ми думаємо про яскраві карнавали, запальну самбу й довготривалі серіали. Але в цієї країни є ще одна гордість — чудова яловичина. Завдяки якості й ціні бразильське м’ясо відоме в усьому світі. А в нас про нього знають хіба що власники ресторанів, шеф-кухарі та просто гурмани. Час виправляти ситуацію та розповісти, що робить цей продукт таким особливим.
Виробництво бразильського м’яса: головні відмінності
Для початку найразючіший факт: Бразилія посідає друге місце після США за експортом яловичини. У країні налічується 210 млн голів великої рогатої худоби, яку випасають на 200 га пасовищ. Масштаби вражають! Такий розмах пояснюється культурою споживання яловичини в Бразилії, де воно завжди було в пошані. Тому й виробництво відрізняється від інших країн.
Наприклад, в Україні м’ясо закуповують у звичайних фермерів, і ніхто не може проконтролювати, як доглядали за худобою, чим годували тощо. Виходить така собі рулетка — ніколи не знаєш, якісне м’ясо чи ні. У Бразилії такі «ігри» виключені. Тут якість і смак стабільно на високому рівні, тому що бразильські підприємства контролюють відгодівлю молодняка й догляд за ним.
Тварин утримують на спеціалізованих фермах з вільним випасом на зелених луках. У цьому, до речі, головна відмінність між Бразилією та США, де худобу довгий час годують самим зерном і не випускають «на волю». Тут усе навпаки. Бразильських рогатих вирощують у «курортних» умовах:
- харчування на пасовищах;
- життя на свіжому повітрі, під теплим сонцем;
- ніяких гормонів та антибіотиків.
Сукупність цих чинників дає приголомшливий результат.
М’ясо з Бразилії: переваги продукту
Для розведення використовують породу нелоре. Вона плодюча, витривала й стійка до багатьох хвороб. До того ж у корів цієї породи розвинений сильний материнський інстинкт: молочне вигодовування телят протягом тривалого періоду позитивно впливає на якість яловичини.
Природні дані плюс особливості утримання дозволяють мати соковите й ніжне м’ясо з насиченим смаком. При цьому воно низькокалорійне й корисне, здатне стати частиною пісної дієти. Так що якщо ви двома руками за здорове та смачне харчування, вибирайте м’ясо з Бразилії.
На наших полицях представлено 4 види:
- стриплойн (поперекова частина),
- антрекот (міжреберна частина),
- вирізка (внутрішня частина поперекового відрубу),
- стейк із стриплойна.
За рахунок величини відрубів бразильська яловичина чудово підходить для смаження й гриля. Поспішаємо заспокоїти тих, хто раніше не стикався з таким продуктом — готувати його просто. Потрібно тільки запам’ятати одне правило досвідчених кулінарів: що жирніший шматок, то більше просмаженим він повинен бути. Виходячи з того, що бразильське м’ясо не відрізняється високою мармуровістю, ви можете насолоджуватися найніжнішим стейком просмаження medium-rare або навіть rare. Хоча трапляються й винятки.
Стриплойн — не дуже жирний шматок, але з достатньою кількістю прожилок. Приємна гармонійна консистенція та яскравий виражений смак завоювали йому прихильників серед балуваних гурманів. До речі, стриплойн — добрий вибір для великої компанії. Однорідна структура полегшує нарізання, і ви маєте однакові за товщиною та щільністю стейки.
Ми б і далі описували, але це той випадок, коли краще один раз скуштувати, ніж сто разів прочитати. Тому замість резюме дамо пораду: скоріше купуйте бразильське м’ясо й біжіть на кухню створювати шедевр. Упевнені, після дегустації вибір яловичини для вас стане очевидним та однозначним.
- Vld Chery