Кухня слов’янських народів може похвалитися чималою кількістю самобутніх напоїв. Особливе місце серед них посідає домашній квас.
У різних регіонах України цей напій готують по-своєму. Наприклад, на Півдні та в Криму поширений рецепт квасу, який роблять на сірому дріжджовому хлібі без додавання цукру. Цей кислий напій часто використовують як основу для холодного супу — окрошки. А якщо такий квас п’ють, то перед уживанням додають в нього трохи цукру.
Буряковий квас: приготування здорової альтернативи пакетованим сокам
Напої, приготовані на основі бродіння, дуже корисні для здоров’я та є розумною альтернативою пакетованим сокам і солодкій газованій воді. Пропонуємо опанувати неординарний рецепт і зробити квас з буряка. Він допоможе налагодити обмін речовин. Також цей напій корисний тим, у кого підвищений артеріальний тиск.
Квас буряковий підвищує рівень гемоглобіну в крові, покращує якість крові, допомагає очистити організм від накопичених у ньому шлаків. З оздоровчою метою варто вживати склянку цього напою раз на день після їди.
Пропонуємо вам спробувати буряковий квас, приготування якого легко опанує навіть недосвідчена господиня.
Буряковий квас — рецепт з найпростіших інгредієнтів
Щоб поласувати цим яскравим, солодкуватим, дуже приємним на смак напоєм, потрібно лише кілька найпростіших інгредієнтів. Активні дії заберуть усього 20 хвилин плюс три дні буде відбуватися процес бродіння. Аби зробити трилітрову банку квасу, якого сім’ї з трьох осіб вистачить на кілька днів, знадобляться такі складові:
- 3 л чистої бутильованої води;
- 3 невеликих буряка (перед тим, як покласти в ємність коренеплоди можна скуштувати — вони мають бути солодкими);
- 50 г житнього чорного хліба;
- 20 г родзинок;
- 5 ст. л. цукру-піску.
Покрокова інструкція
- Під проточною водою ретельно промийте буряки, відріжте хвостики. Очистіть коренеплоди від шкірки, поріжте кубиками заввишки 1 см.
- Хліб подрібніть так само.
- У чисту скляну банку шарами складіть шматочки буряка й хліба.
- Додайте в ємність цукор-пісок.
- Закип’ятіть воду.
- Залийте підготовлені інгредієнти окропом.
- Накрийте банку чистим рушником або шматочком тканини, так, щоб у ємність надходило повітря.
- Настоюйте буряковий квас у теплому місці. Наприкінці першого дня на поверхні майбутнього напою з’являться бульбашки. Це означає, що почалося бродіння. Додайте в банку жменю родзинок (немитих!), щоб прискорити процес.
- За три дні переставте квас у холодильник. Пити цей смачний і корисний напій рекомендується охолодженим.
Такий рецепт бурякового квасу підходить і для того, щоб приготувати інгредієнт для класичного українського борщу, традиційного для північних регіонів України.
Шеф-кухар ресторану «Віват Провінція» Тимофій Гайовий, використовує цей напій, щоб приготувати шпундру — свинячі реберця, тушковані в буряковому квасі з буряком і чорносливом.
Як приготувати буряковий квас без цукру
Багато хто віддає перевагу продуктам, у складі яких немає цукру. Воно й зрозуміло, адже його відсутність істотно знижує калорійність їжі та напоїв і робить їх кориснішими.
Ми навчимо вас готувати буряковий квас, у який не потрібно додавати цукор. Результат вас приємно вразить, адже в буряках достатньо природної солодкості. А ще такий напій містить багато антиоксидантів, вітамінів, заліза.
Як приготувати буряковий квас без цукру, щоб результат вашої праці припав до смаку навіть молодшим членам сім’ї? Відповідь на це питання знайдете у наступному рецепті.
Щоб зробити три літри напою, придбайте в одному з торгових центрів мережі METRO такі інгредієнти:
- 3 л негазованої питної води;
- 1 кг цукрового буряка.
Активні дії заберуть 20 хвилин, бродити квас буде до семи діб.
Покрокова інструкція
- Підготуйте трилітрову банку — ретельно вимийте та висушіть ємність.
- Буряк помийте, очистіть від шкірки, поріжте невеликими шматочками довільної форми.
- Помістіть подрібнені коренеплоди у скляну ємність.
- Залийте холодною водою.
- Обв’яжіть шийку банки чистою марлею та поставте в прохолодне місце.
- Коли буряковий квас буде готовий, до шийки банки почнуть підніматися бульбашки.
- Процідіть готовий буряковий квас через сито чи марлю. Зберігати такий напій необхідно в холодильнику.
Цей квас із буряка також можна використовувати в процесі приготування борщу. Тоді смак страви вийде абсолютно особливим, з ледь відчутною солодкістю та легкою кислинкою.
Наприклад, класичний рецепт борщу по-київськи передбачає використання квасолі, яловичини, баранини, бурякового квасу, квашених яблук (якщо такі є). Цей напій слід додати в м’ясний бульйон разом зі засмажкою з цибулі та моркви.
Буряковий квас: рецепт на дріжджах
Щоб не чекати три-сім днів, доки квас із буряка дійде до потрібної кондиції, можна використовувати хлібопекарські дріжджі. Тоді час зброджування істотно скоротиться.
Приготований за нижченаведеним рецептом напій має більш складний, навіть вишуканий смак. Увесь секрет — в маленькому лайфхаку, завдяки якому смак коренеплоду змінюється та стає більш насиченим.
Щоб зробити три літри бурякового квасу (на бродіння піде максимум 72 години), вам знадобляться:
- 3 л води;
- 0,5 кг цукрового буряка;
- 8 г швидкорозчинних дріжджів;
- 80 г цукру.
Покрокова інструкція
- Буряк помийте, очистіть, поріжте невеликими кубиками.
- Підсушіть підготовлений коренеплід на деку в духовці (саме в цьому і полягає вищезгадана хитрість). Процес має відбуватися за невеликої температури. Можна використовувати спеціальну сушарку для овочів і фруктів.
- Перекладіть шматочки буряка в каструлю, залийте водою так, щоб вона ледь покрила подрібнені коренеплоди.
- Доведіть до кипіння, варіть 5 хвилин.
- Процідіть, помістіть усе в трилітрову банку, залийте холодною чистою водою майже по вінця.
- Додайте в ємність дріжджі та цукор.
- Накрийте банку чистою тканиною, поставте на 48 годин у тепле місце.
- Готовий буряковий квас процідіть через сито, вистелене декількома шарами марлі.
- Розлийте по пляшках, гарненько охолодіть у холодильнику та починайте дегустацію.
Готуйте буряковий квас, пийте його із задоволенням і опановуйте нові незвичайні рецепти!