З кожним днем все більшої популярності набувають закуски: хумус і пхалі. Розібратися що це і з чим його їдять допоміг Віктор Тітов, бренд-шеф Al Mezze, ресторан, в якому шанують ці страви та наполягають, що вони додають «пікантності будь-якій вечері».
Хумус – традиційна єврейська страва та безумовний кулінарний тренд серед українських поціновувачів «легкої їжі». Сьогодні цю страву можна знайти майже у кожному ресторані. Недарма, адже це і смачно, і корисно.
Основний інгредієнт у складі хумусу – нут або так званий турецький горох. В класичному варіанті він відварюється, перетирається в пюре й доповнюється оливковою олією, кунжутною пастою «Тахіні», соком лимона і спеціями. На сході страву їдять з пітою або лавашем, в інших регіонах – з кукурудзяними чіпсами, хлібом тощо.
Загалом хумус – це досить смачна кулінарна історія, хоч і довга. Тож не гайте часу – готуйте каструлю та блендер, аби повторити рецепт класичного східного смаколика у себе на кухні.
Інгредієнти:
- Нут ТМ Metro Chef – 500 г
- Тахіні (кунжутна паста) – 100 г
- Оливкова олія Extra Virgin ТМ METRO Chef – 50 г
- Вода – 70 г
- Часник – 5 г
- Лимонний фреш – 15 г
- Зіра мелена – 1 г
- Сіль – за смаком
Приготування:
- Нут замочіть на ніч в холодній воді (не менше 12-ти годин).
- Перед приготуванням як слід промийте, залийте холодною водою, додайте 3 г солі й відваріть до м’якої консистенції.
- Готовий нут перебийте у блендері з додаванням оливкової олії, тахіні та крижаної води.
- До пюре додайте сіль, мелений часник і лимонний фреш. Усі інгредієнти ретельно перемішайте.
- Страва готова до споживання!
Лайфхак від шефа:
Для того щоб страва набула яскравого червоного або помаранчевого кольору, додайте до класичного хумусу пюре з відвареного буряка або солодкого перцю в пропорції 2:1
Цікаво знати!
На івриті та арабській мові слово «хумус» означає як саму страву, так і рослину нут, з якої вона готується.
Пхалі: один рецепт – різні інгредієнти.
Пхалі – традиційна грузинська закуска з горіхів, перемелених овочів або зелені та спецій. До складу страви може входити шпинат, квасоля, баклажани, капуста, буряк, будь-які трави тощо. Ці компоненти дрібно нарізуються, припускаються, бланшуються або ж перемелюються сирими, без теплової обробки (наприклад, трави або деякі овочі).
Варіацій приготування пхалі – безліч! Загалом близько двохсот видів. Проте один компонент завжди залишається незмінним – гостра начинка з волоських горіхів, щедро приправлена пряними травами та спеціями. Подається страва, як холодна закуска або гарнір до м’яса. Разом із пхалі на грузинському столі можна знайти традиційне лобі з вареної квасолі, гарячі запашні піти та червоне вино.
Ця проста в приготуванні страва припаде до смаку як запеклому фанату грузинської кухні, так і кулінарному меломану. Тож якщо ваші смакові рецептори потребують чогось нового, пхалі – саме те, що потрібно.
METRO рекомендує:
Скористайтеся пропозицією METRO – приготуйте пхалі з капусти романеско або броколі, спаржі, шпинату та квасолі ТМ METRO Chef.
Цікаво знати!
У Грузії пхалі користується такою ж популярністю, як в Україні вареники або червоний борщ.