Колись цю страву готували з фазанів і подавали до царського столу. Згодом дичину замінили на доступнішу птицю, а саме чахохбілі з курки стало однією з кулінарних візитівок Грузії.
Особливості приготування
Ця страва — рагу з птиці, яку тушкують у цибулі та томатах без додавання води. Рідину вводять тільки в крайньому разі, якщо овочі пустили мало соку. Приправляють цю їжу традиційними для Кавказу хмелі-сунелі та кінзою.
Ціла курка для приготування такої страви не підходить. Краще взяти шматки з однієї частини птиці (наприклад, гомілки, стегна) або придбати спеціальні м’ясні набори для чахохбілі. Всі продукти, які знадобляться, щоб зробити таке рагу, ви знайдете в торгових центрах мережі METRO.
Готувати чахохбілі бажано в глибокій чавунній сковороді (казані). Якщо такого посуду у вас немає, можна обійтися тим, що є в наявності. Головне — під час термічної обробки всі шматки м’яса маємо обсмажити рівномірно.
Грузинське чахохбілі — класичний рецепт
Роблячи чахохбілі з курки, класичний варіант, можете експериментувати з приправами, якщо традиційні кавказькі вам з якихось причин не до смаку. Попри те, що ця їжа видається нам екзотичною, нічого складного в її приготуванні немає. До того ж весь процес триватиме максимум 1,5 години. З наведеної нижче кількості продуктів у вас вийде 8 порцій чахохбілі.
Інгредієнти:
- гомілки (стегна, чверті) — 1 кг;
- великі цибулини — 3 шт.;
- помідори — 4 шт.;
- великий червоний болгарський перець — 1 шт.;
- вершкове масло — 30 г;
- хмелі-сунелі — 1 ст. л.;
- кінза — 1 пучок;
- часник — 2–3 зубчики;
- сіль, чорний мелений перець — на свій смак.
Покрокова інструкція:
- Масло розтопити на сковороді, злегка потушкувати на ньому нарізану півкільцями цибулю. Вона повинна стати прозорою.
- З томатів зняти шкірку (зробити зверху на овочах надріз хрест-навхрест, опустити помідори на хвилину в окріп, після чого шкірка легко зніметься), порізати кубиками. Перець почистити та подрібнити півкільцями.
- На гарячій сковороді (вона обов’язково має бути сухою!) обсмажити курку з двох боків до рум’яності.
- Зверху на м’ясо покласти помідори, перець, цибулю. Посолити їжу та додати до неї приправи.
- Зменшити вогонь, тушкувати рагу приблизно 45 хвилин.
- Коли м’ясо буде готове, ввести в чахохбілі подрібнені часник та зелень, потушкувати на вогні ще хвилин зо п’ять і вимкнути. Подати рагу гарячим зі свіжими овочами. Також як гарнір до такої їжі можна використовувати картоплю, рис, кускус.
Смачного!