Їмо

Чахохбілі з курки: рецепт знаменитої кавказької страви

chahohbili-z-kurky-retsept-znamenytoyi-kavkazkoyi-stravy

Колись цю страву готували з фазанів і подавали до царського столу. Згодом дичину замінили на доступнішу птицю, а саме чахохбілі з курки стало однією з кулінарних візитівок Грузії.

Особливості приготування

Ця страва — рагу з птиці, яку тушкують у цибулі та томатах без додавання води. Рідину вводять тільки в крайньому разі, якщо овочі пустили мало соку. Приправляють цю їжу традиційними для Кавказу хмелі-сунелі та кінзою.

Ціла курка для приготування такої страви не підходить. Краще взяти шматки з однієї частини птиці (наприклад, гомілки, стегна) або придбати спеціальні м’ясні набори для чахохбілі. Всі продукти, які знадобляться, щоб зробити таке рагу, ви знайдете в торгових центрах мережі METRO. chahohbili-z-kurky-retsept-znamenytoyi-kavkazkoyi-stravy

Готувати чахохбілі бажано в глибокій чавунній сковороді (казані). Якщо такого посуду у вас немає, можна обійтися тим, що є в наявності. Головне — під час термічної обробки всі шматки м’яса маємо обсмажити рівномірно.

Грузинське чахохбілі  класичний рецепт

Роблячи чахохбілі з курки, класичний варіант, можете експериментувати з приправами, якщо традиційні кавказькі вам з якихось причин не до смаку. Попри те, що ця їжа видається нам екзотичною, нічого складного в її приготуванні немає. До того ж весь процес триватиме максимум 1,5 години. З наведеної нижче кількості продуктів у вас вийде 8 порцій чахохбілі.

Інгредієнти:

  • гомілки (стегна, чверті) — 1 кг;
  • великі цибулини — 3 шт.;
  • помідори — 4 шт.;
  • великий червоний болгарський перець — 1 шт.;
  • вершкове масло — 30 г;
  • хмелі-сунелі — 1 ст. л.;
  • кінза — 1 пучок;
  • часник — 2–3 зубчики;
  • сіль, чорний мелений перець — на свій смак.

Покрокова інструкція: chahohbili-z-kurky-retsept-znamenytoyi-kavkazkoyi-stravy

  1. Масло розтопити на сковороді, злегка потушкувати на ньому нарізану півкільцями цибулю. Вона повинна стати прозорою.
  2. З томатів зняти шкірку (зробити зверху на овочах надріз хрест-навхрест, опустити помідори на хвилину в окріп, після чого шкірка легко зніметься), порізати кубиками. Перець почистити та подрібнити півкільцями.
  3. На гарячій сковороді (вона обов’язково має бути сухою!) обсмажити курку з двох боків до рум’яності.
  4. Зверху на м’ясо покласти помідори, перець, цибулю. Посолити їжу та додати до неї приправи.
  5. Зменшити вогонь, тушкувати рагу приблизно 45 хвилин.
  6. Коли м’ясо буде готове, ввести в чахохбілі подрібнені часник та зелень, потушкувати на вогні ще хвилин зо п’ять і вимкнути. Подати рагу гарячим зі свіжими овочами. Також як гарнір до такої їжі можна використовувати картоплю, рис, кускус.

Смачного!