Відпочиваємо

Час готувати ковбаски гриль!

chas-gotuvaty-kovbasky-gryl-1

Питання, як приготувати домашні ковбаски, технічно вирішується просто: м’ясний фарш запаковується у свинячу кишку та смажиться або запікається. Але залежно від нюансів його приготування виходять абсолютно різні на смак страви! Пропонуємо три рецепти сосисок, але спочатку виберемо для них м’ясо.

chas-gotuvaty-kovbasky-gryl-5М’ясо з потрібної частини

Ковбаски гриль готують із будь-якого м’яса: курятини, яловичини, баранини. Але краще використовувати свинину, соковите та невибагливе м’ясо. Від його початкової жирності залежить жирність кінцевого продукту. У різних частинах тіла тварини жир відкладається неоднаково. Для ковбасок підійде корейка, лопатка, ошийок, вирізка, у тому числі коліно.

У м’ясних рядах можна придбати свинячу кишку, яка підійде для оболонки ковбасок. Якщо не хочете займатися її очищенням, купіть підготовлену та запаковану в супермаркеті.

Кулінари рекомендують брати свинячу кишку, адже вона краще засвоюється організмом. Найтоншою вважається бараняча, а яловича хоч і товста, але після смаження дає чудову хрустку скоринку.

Класичні ковбаски для гриля

Традиційний рецепт ковбасок для гриля потребує не менше доби для формування заготовок для смаження. Практично весь цей час займає маринування м’яса, коли його шматочки розм’якшуються, пускають сік, насичуються ароматами спецій і розкривають свій смак.

На 6–8 порцій достатньо 2 кг м’яса та 0,5 кг сала. Готувати фарш можна без комбайна або м’ясорубки, подрібнивши м’ясо ножем. Іноді рекомендують додати в нього чайну ложку цукру, щоб свинина стала солодкуватою. Нарізане м’ясо слід на добу залишити в холодильнику.

Сало перемелюють із зубчиком часнику, додають сіль зі спеціями та добре розминають руками. Можна використовувати карі, гвоздику, кмин, майоран, чорний перець, корінь хрону. Поєднавши інгредієнти з м’ясом, заздалегідь приготовлену кишку начиняють отриманим фаршем. Через годину ковбаски можна буде посмажити на грилі.

Баварські ковбаски

На відміну від класичного рецепту, м’ясо для баварських ковбасок пропускають через м’ясорубку не менше двох разів. Однак, якщо сосиски гриль готують із курятини, м’ясо краще порубати, щоб зберегти соковитість. Зверніть увагу: для курячого фаршу краще брати очищені від шкірки стегенця.

Фарш для баварських ковбасок можна урізноманітнити начинками та спеціями. Курячі сосиски відмінно доповнять гриби із цибулею. Їх дрібно нарізають, обсмажують на вершковому маслі та дають охолонути. Потім додають у підсолений, поперчений фарш і на годину ставлять у холодильник.

У свинячий фарш додають дрібно нарізаний кубиками шпик, сіль, перець, петрушку, кріп і цибулю. Іноді для різноманітності додають оливки, помідори, болгарський перець або інші овочі. Поціновувачам спецій рекомендується використовувати корицю, карі, куркуму, мускатний горіх.

Приготованим і витриманим фаршем начиняють оболонку та через годину обсмажують на грилі.

chas-gotuvaty-kovbasky-gryl-2Купати

Купати — грузинські сосиски на мангалі, які готуються також і в духовці, на пательні. Інгредієнти для їх приготування приблизно ті ж: подрібнене свиняче та яловиче м’ясо вищого сорту, такий же якісний шпик, спеції та свиняча кишка. Але техніка приготування трохи інша.

На кілограм м’яса потрібно приблизно 250 г сала. Але, якщо ви не любите жирних страв або м’ясо саме по собі досить жирне, можна обійтися без сала. У фарш додається не тільки сіль, перець, цибуля (три невеликі головки) та часник (половинка головки). Обов’язкові інгредієнти — хмелі-сунелі, ягоди граната або сік лимона (столова ложка). Вимішаним фаршем начиняють підготовлені свинячі кишки, які попередньо нарізають по 20–25 см. Їх перев’язують мотузкою у вигляді підкови, а потім на хвилину опускають в окріп, після чого дістають і розвішують для просушування. Вони готові до смаження на грилі!

Якщо одразу готувати їх не збираєтеся, загорніть напівфабрикати в пергаментний папір і зберігайте в холодильнику. Дістати їх звідти треба за дві години до приготування.

Кілька корисних порад

  1. Щоб сосиски вийшли соковитими, з м’ясним ароматом і смаком, готуйте фарш зі свинини та яловичини.
  2. Щоб м’ясо було легше рубати ножем, його слід трохи заморозити. А щоб швидше заморожувалося, нарубайте м’ясо на шматочки 5–7 см завтовшки. У такому вигляді через 15 хвилин воно буде готове до нарізання.
  3. Не пропускайте етап годинної витримки готового фаршу в холодильнику! За цей час всі додаткові інгредієнти повністю розкриють свій аромат і смак.
  4. Перед нарізанням обдайте цибулю окропом. Тоді вона не перебиватиме смак м’яса.
  5. Вичистивши та вимивши свинячу кишку, замочіть її в маринаді та залиште на годину в холодильнику. Для приготування маринаду візьміть півлітра води, нарізану цибулину, чайну ложку соди, два лаврові листки та столову ложку оцту.
  6. Щоб заповнювати кишку фаршем було простіше, використовуйте пластикову пляшку. Обріжте її ближче до шийки, прив’яжіть до неї кишку та начиняйте.
  7. Щоб ковбаски не лопнули, перед смаженням опустіть їх на кілька секунд в окріп.

chas-gotuvaty-kovbasky-gryl-7Як смажити сосиски на грилі

Оскільки ковбаски ніжніші за шашлик, вугілля слід пригасити трохи більше, ніж зазвичай. Перш ніж викладати напівфабрикати на мангал, обмажте його та кожну сосиску жиром. Це збереже оболонку, поки заготовки не просмажаться повністю.

Під час обсмажування періодично поливайте сосиски соусом — від цього на них утворюється смачна скоринка. Найчастіше перевертайте їх на сітці, щоб вони до неї не прикипіли. У жодному разі не проколюйте оболонку, інакше через неї витече весь сік і сосиски вийдуть занадто сухими. Для просмажування їм буде потрібно 15–30 хвилин залежно від фаршу.

Готові ковбаски подають гарячими із житнім хлібом або лавашем, гірчицею або соусом. До купатів підійде ткемалі, сацебелі. Смак будь-яких сосисок підкреслить нарізка зі свіжих овочів, салати.

Якщо ж ви любите смачно поїсти на природі ароматні ковбаски на грилі, але не любите готувати, зазирніть перед пікніком в торговельні центри METRO. У нас є дуже смачні ковбаски власного виробництва, виготовлені спеціально для такого випадку. Просто обсмажте їх, керуючись нашими порадами, та насолоджуйтеся чудовим смаком!