Їмо

Часниковий хліб: смачні рецепти

chasnykovyj-hlib-smachni-retsepty

Часниковий хліб подають до перших страв. Також його використовують як основу для бутербродів. Приготуйте часниковий хліб власноруч і насолодіться його хрусткою скоринкою та ніжним ароматним м’якушем!

Часниковий хліб: простий рецепт на кожен день

Якщо про пампухи з часником чув кожен, то домашній хліб з цією пряністю куштували аж ніяк не всі. Тим часом приготувати його нескладно. При цьому супи й борщі, подані з часниковим хлібом, здадуться ще смачнішими. До того ж така основа зробить бутерброди апетитнішими. Аби приготувати часниковий хліб — рецепт у духовці, пропонований вашій увазі, знадобляться трохи вільного часу й продукти, які ви у будь-який момент зможете придбати в торгових центрах мережі METRO.

Часниковий хліб-«квітка» chasnykovyj-hlib-prostyj-retsept-na-kozhen-den

Весь процес триватиме близько 3 годин, але не лякайтеся: левову частку часу основа страви підходитиме. Отже, ваші активні дії у цей період не знадобляться.

Пам’ятайте, що дріжджове тісто любить тепло. Також використовувані для його приготування інгредієнти (рослинна олія та яйце) повинні бути кімнатної температури.

З переліченої нижче кількості продуктів вийде приблизно 9 порцій страви.

Інгредієнти:

Отже, починаємо готувати часниковий хліб. Рецепт тіста передбачає використання:

  • яєць — 1 шт.;
  • рослинної (гірчичної/оливкової/соняшникової) олії — 30 мл;
  • пакетика сухих дріжджів — 7 г;
  • солі — 1,5 ч. л.;
  • цукру — 2 ст. л.;
  • борошна — 0,5 кг;
  • теплої води — 250 мл;
  • кмину — 2 ч. л.

Окремо готуємо продукти для часникового соусу:

  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • часник — 3 великі зубчики;
  • вершкове масло — 65 г;
  • сушений базилік, петрушку, коріандр, прованські трави — на свій смак і бажання.

Покрокова інструкція: chasnykovyj-hlib-prostyj-retsept-na-kozhen-den

  1. У глибоку місткість просійте гіркою борошно, зробіть посередині отвір, влийте в нього рослинну олію, яйце, додайте цукор, сіль. Злегка перемішайте інгредієнти.
  2. Введіть в майбутню основу страви дріжджі, потім — невеликими порціями теплу воду.
  3. Замісіть тісто. Маса має бути м’якою, але не липнути до рук.
  4. Сформуйте з тіста велику кулю, накрийте її, поставте в тепле місце хвилин на 40.
  5. Після завершення вказаного вище часу змастіть руки рослинною олією (якщо вирішите використовувати соняшникову, пам’ятайте, що вона повинна бути рафінованою), обімніть тісто, знову відставте його підходити на 40 хвилин.
  6. Зробіть соус. Пропустіть через прес часник. Розтопіть вершкове масло. З’єднайте інгредієнти, додавши до них приправи/трави, посоліть. Відставте соус — він має бути трохи теплим.
  7. Розділіть тісто на 3 рівні частини. З кожної розкачайте круглий коржик за розміром форми для випічки. Застеліть згадане кухонне приладдя пергаментом. Викладіть на нього перший корж. Щедро змастіть його половиною часникового соусу. Накрийте другим коржем. Його також змастіть залишками соусу. Накрийте страву третім коржем.
  8. Уявіть, що центр хліба — серединка квітки. Діаметр її серцевини — близько 10 см. Від орієнтовних країв цієї серединки наріжте 8 «пелюсток» — сегментів. Кожен акуратно перекрутіть двічі навколо своєї осі (не відриваючи від «серцевини»!). Завдяки цьому простому лайфхаку зовні страва нагадуватиме квітку. Крім того, після випікання такий хліб ви легко розділите на порції.
  9. Посипте верх сформованої «квітки» кмином і дайте тісту відпочити ще 15–20 хвилин.
  10. Поставте часниковий хліб в розігріту до 180–200 °C духовку. Випікайте близько 40 хвилин, поки «квітка» не підрум’яниться. Перевірте готовність страви шпажкою/зубочисткою.
  11. Коли свіжий хліб трохи охолоне, подайте його до першої страви або просто намажте «пелюстки» маслом і насолодіться ароматною домашньою випічкою. В аналогічний спосіб можна приготувати часниковий житній хліб — рецепт підходить для різних видів борошна.

Смачного!