Відпочиваємо

Де відпочити в Карпатах влітку: лайфхаки для допитливих туристів

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-1

Українські Карпати — справжня перлина нашої країни. Тут особливе повітря, різна, унікальна в кожному регіоні культура, приголомшлива природа. Провівши в горах всього кілька днів, можна повністю «перезавантажитися», відволіктися від набридлих буднів, якісно оздоровитись. Не вірте стереотипам, що відпочити в Карпатах можна тільки взимку. Влітку тут не менш цікаво й захоплююче. У цьому місці є абсолютно все, щоб сповна насолодитися канікулами: мальовничі гори, густі ліси, прохолодні гірські річки, термальні джерела, різноманітні туристичні маршрути, екологічно чиста й смачна їжа.

Отже, складемо цікаві маршрути по дорогах Карпат! Ось топ-10 місць в регіоні, в яких неодмінно варто побувати.

Буковель — курорт на будь-яку пору року

Цей гірськолижний комплекс в Івано-Франківській області (поруч із селом Поляниця) в теплі місяці дивним чином трансформується в літній курорт! Тут працюють кілька підіймачів, є озеро з повноцінним пляжем, басейни. З розваг варті уваги різноманітні екстремальні активності — наприклад, проїхатися на велосипеді по підвішеному тросі!

Величезна перевага Буковеля в тому, що тут неймовірна кількість готелів, вілл, приватних садиб. Взимку вони стають притулком для любителів гірськолижного спорту. Влітку в них можна відпочивати серед мальовничої природи, багато хто відкриває при готелях невеликі басейни. Можна організувати кінні прогулянки, поїздки на квадроциклах, походи в гори з ночівлею та без, збір ягід і грибів.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-2

Плануючи поїздку, врахуйте нюанс: влітку багато послуг тут не доступні, закрита частина магазинів та закладів харчування.

Вартість проживання в літній період істотно варіюється: можна оселитися в приватному будинку за 300–500 грн на добу, доступні також котеджі для компаній (від 2 тис. грн на добу), номери в розкішних мережевих готелях, наприклад Radisson Blu.

Східниця — ідеальне місце для відпочинку з дітьми

Цей затишний населений пункт — один із визнаних лідерів туризму на Львівщині. Тут чудова природа, ліси та гори, а ще джерела цілющої мінеральної води й грязей. Безліч санаторіїв пропонують оздоровчі програми для дорослих і дітей. Майже 40 джерел природних вод, найвідоміша з яких — «Нафтуся», дають змогу лікувати різні захворювання.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-3

Перевага для сімей з дітьми: тут дуже м’який клімат, тому літня спека переноситься легко. З діточками буде захоплююче відвідати заповідник «Сколівські Бескиди», місто-фортецю Тустань. Тут маса готелів, санаторіїв, вілл, спа-готелів. Ціни стартують від 350 грн за двомісний номер, включаючи сніданок. За 3 тис. грн можна винайняти будинок для компанії з декількома спальнями. Програми з харчуванням і лікуванням в санаторіях краще замовляти індивідуально.

Косів — недорого та цікаво

Мальовниче містечко, районний центр на Івано-Франківщині, приваблює любителів екотуризму та відпочинку на лоні природи. А ще це — культурний центр Гуцульщини. Саме тут розташувався легендарний ринок сувенірів, де можна купити все, що виготовляють місцеві майстри: кераміку, текстиль, шкіряні вироби, посуд тощо. Поруч знаходиться Національний природний парк «Гуцульщина», а одразу за ним — знамените село Шешори. У ньому чудові водоспади, до речі, і в самому Косові є красивий водний каскад. Тут доступні всі традиційні для Карпат розваги: прогулянки по горах і лісах, збір ягід і грибів, кінні поїздки, різноманітні екскурсії. Щоб оселитися в одному з місцевих готелів, доведеться заплатити від 300 грн за номер. Середня ціна стандарту на двох зі сніданком — 450–500 грн. На компанію буде вигідніше орендувати садибу.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-4

Криворівня — «магічні» Карпати для туристів

Це по-справжньому чаклунське місце — в магію гір тут повірять навіть найвідчайдушніші циніки. Це також Івано-Франківщина, й невелике красиве містечко розкинулося на берегах річки Черемош. Щоб відчути колорит, варто відвідати музей «Гуцульська хата-гражда». Тут збережені унікальні побутові речі, які дають змогу ознайомитися з місцевими одвічними традиціями. Це місце часто відвідували відомі письменники, наприклад Іван Франко. Сучасним туристам доступні розваги на лоні прекрасної карпатської природи: походи, трекінг, риболовля, збирання ягід і фруктів, купання в річці. Розміщення обійдеться недорого — навіть номер класу люкс на двох коштує не більше ніж 400 грн.

Яремче — центр туристичних традицій

Один з основних туристичних «магнітів» Івано-Франківської області. Буяння барв, свіже гірське повітря, кришталево чиста річка, в прохолоду якої можна із задоволенням зануритися. Обов’язково варто відвідати водоспад Пробій, щоб зробити кілька пам’ятних кадрів на фантастичному тлі.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-5

Екстремали оцінять прогулянки на квадроциклах по навколишніх пагорбах. У 3 км від Яремчого є місце, де можна упіймати форель, а потім із задоволенням з’їсти посмажений на вугіллі улов. Варіантів для заселення безліч. Ми рекомендуємо зупинитися в котеджі з кількома спальнями, оренда якого обійдеться у 2–3 тис. грн. Номер для двох у хорошому готелі з відкритим басейном — близько 1400 грн. Доступні варіанти за 300–500 грн на двох.

Фантастика гір — ласкаво просимо в Драгобрат!

Цей один із найпопулярніших гірськолижних курортів України знаходиться в Закарпатській області. Головна визначна пам’ятка літнього Драгобрата — звичайно, природа. Цілюще повітря, насичене запахами хвої, приголомшливі гори навколо. Це високогір’я, тому тут зовсім інше самовідчуття.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-6

Основна розвага — денні походи без важких рюкзаків. Можна організувати поїздки на квадроциклах, кінні прогулянки тощо, а також скупатися в озері, сходити по гриби та ягоди. У комфортному приватному готелі вартість проживання для двох становитиме від 500 грн, з господарями можна домовитися про харчування за помірну плату. Не сумнівайтеся: їжа буде чудовою, а порції достатні для дуже голодних туристів, які нагуляли апетит у горах.

Микуличин — краса природи й справжній затишок

Це мальовниче село розташоване в Яремчанському районі Івано-Франківщини, в долині гірської річки Прут. Микуличин знаходиться в низькогір’ї, тому його називають кліматичним курортом. Це найбільше та найпротяжніше в довжину село в Карпатах. Микуличин — ідеальна точка розташування для тих, хто планує відвідати якомога більше цікавих місць, звідси недалеко до Верховини, Рахова, Мукачева, Буковеля. Але перш ніж вирушати у дорогу, проведіть кілька чарівних днів в оточеному фантастичною природою селі. До речі, тут варять пиво, яке вже прославилося на всю Україну! Це ще один привід відвідати затишне містечко. Тим більше, завдяки тому, що тут багато приватних садиб, можна заселитися, заплативши лише близько 100 грн за людину. Для компаній доступні котеджі — від 2 тис. грн.

Ворохта — що тут цікавого?

Якщо ваша мета — підкорити легендарну Говерлу, то вам однозначно сюди! Саме з Ворохти стартують оптимальні маршрути на карпатську вершину. Сходження забере 3–4 години. А ще, оселившись у цьому райцентрі Івано-Франківщини, можна гуляти по горах і лісах, збирати ароматні ягоди та гриби.

Тим, кому Говерли видасться недостатньо, з Ворохти можна піднятися на ще одну цікаву гору — Піп Іван. Врахуйте, що Карпати не люблять жартів, тому будь-які подібні походи варто здійснювати тільки з організованими групами під керівництвом досвідчених провідників.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-7

Цікаві тут храми та церкви, особливо пам’ятка гуцульської дерев’яної архітектури XVII століття — церква Різдва Богородиці. Гарні й місцеві мости-віадуки, які є однією з «фішок» Ворохти.

Вартість розміщення залежить від умов комфорту — наприклад, номер в одному з найпопулярніших готелів «Під Говерлою» коштуватиме в літній сезон близько 600 грн за двох туристів.

Верховина — мальовничий куточок Карпат

Селище розташоване в 30 км від залізничної станції Ворохта, в Івано-Франківській області. Тут можна вдосталь нагулятися лісовими стежками, освоїти цікаві веломаршрути, покататися по горах верхи. Окремим пунктом програми стане насолода карпатською кухнею. Страви можна скуштувати в численних колибах, а також замовити харчування за місцем розміщення.

Обов’язково візьміть участь у сплаві по гірській річці на рафтах — це родзинка даного регіону. Також варто вирушити до лісу по гриби та ягоди, піднятися на мальовничу полонину та провести там кілька незабутніх годин — просто під хмарами!

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-8

За проживання однієї людини потрібно буде заплатити 150 грн. Номер у комфортному міні-готелі на двох в національному карпатському стилі, включаючи сніданок, коштує приблизно 450 грн. Рекомендація: бронюйте проживання саме зі сніданком. Скрізь у Карпатах він настільки ситний, що про їжу можна не турбуватися до самої вечері.

Озеро Синевир: смарагдова дорогоцінність Карпатських гір

Це один із найкращих варіантів для літнього відпочинку в Карпатах. Найбільше місцеве озеро розташоване у верхів’ї річки Теребля, біля села Синевирська Поляна на Закарпатті. Чудова альтернатива морському відпочинку, адже в горах немає такої задушливої спеки, як на популярних курортах біля моря. Свіже гірське повітря, розкішна природа та плюс до цього бонус — можливість купатися в найчистішому озері.

de-vidpochyty-v-karpatah-vlitku-lajfhaky-dlya-dopytlyvyh-turystiv-9

Як розваги можна запланувати поїздки на велосипедах і квадроциклах, тривалі прогулянки, риболовлю, відвідування найближчих визначних місць. Відвідайте унікальну історичну пам’ятку, аналогів якій немає у Європі, — «Музей сплаву та лісу». Це старовинна споруда, що використовувалася для переміщення зрубаних дерев. Такого ви точно ще не бачили!

Відпочиваючи тут, ви проведете час у заповідній зоні, адже Синевир є частиною національного заповідника.

Найзручніше селитись у котеджах і приватних готелях у селищі Синевирська Поляна. Вартість розміщення стартує від кількох сотень гривень за номер. Порада: в Карпатах варто вибирати котедж або садибу особливо ретельно. Адже якісь 200–300 м відстані, які здаються дрібницею для жителя рівнини, можуть виявитися крутим підйомом, непосильним навіть для повнопривідного позашляховика.

Який куточок Карпат ви б не вибрали, подорож гарантовано буде незабутньою. Україна багата красою, а її левова частка знаходиться саме тут. Ризик тільки один: залишити в Карпатах частинку свого серця та повертатися до цих чарівних пейзажів ще не один раз.