Відпочиваємо

Де відпочити з дітьми на морі: найкращі українські курорти

de-vidpochyty-z-ditmy-1

Небагато країн світу можуть похвалитися виходом до моря. Україну ж омивають одразу два моря: Чорне та Азовське. Тому, щоб отримати найкращий відпочинок, не обов’язково їхати за кордон. З будь-якої точки країни легко дістатися до морського узбережжя: автобусом, потягом або на власному автомобілі. А от куди найкраще поїхати з дітьми цього літа, пропонуємо дізнатися з нашого огляду.

Вибираємо сімейний курорт

Де відпочити з дітьми на морі? Це питання досить логічне, адже вибирати дійсно є з чого. Давайте розглянемо основні відмінності курортів Чорного та Азовського морів.

Чорне море:

  • глибоке, добре прогрівається тільки на початку липня;
  • пляжі піщані і піщано-галькові з пологим входом у море, іноді зустрічається кам’янисте узбережжя;
  • курорти більш відомі та розвинені, краща інфраструктура;
  • в деякі дні бувають великі хвилі;
  • підходить для водних видів спорту, дайвінгу.

Азовське море:

  • більш мілке й менше за розмірами, тому добре прогрівається. Уже в середині травня на багатьох курортах комфортно купатися та можна плавати дітям;
  • тут практично ніколи не буває хвиль;
  • широка берегова лінія з м’яким піском;
  • вода більш солона, ніж у Чорному морі, багатша на мінеральні та органічні речовини;
  • степи створюють особливий мікроклімат, поблизу морських курортів є солоні озера та лікувальні джерела;
  • нижчі ціни, як порівняти з чорноморськими курортами.

Мабуть, єдиний мінус Азовського узбережжя — це не дуже чиста вода, велика кількість водоростей і медуз.

На Чорному морі виділяють три основні регіони відпочинку: Одеська, Миколаївська та Херсонська області. Тут зосереджені найпопулярніші курорти. Азовське узбережжя — це Запорізька, Херсонська та Донецька області, Арабатська стрілка.

de-vidpochyty-z-ditmy-2

Де відпочити на Чорному морі

Одеса

Одеса сьогодні один із найпопулярніших українських курортів. Тут великий вибір готелів, сімейних гостьових будиночків і санаторіїв, безліч визначних пам’яток. Одеса підходить для відпочинку як з малюками, так і з більш старшими дітками. Загальна площа берегової лінії становить 30 км. Це переважно чисті піщані пляжі з пологим входом у море. Відомі міські пляжі «Ланжерон», «Аркадія», «Відрада», «Дельфін», «Лузанівка» мають розвинену інфраструктуру, заманюють розвагами для всієї родини.

Розваги:

  1. Дельфінарій «Немо» — знаходиться біля пляжу «Ланжерон». Кожного дня тут проходять тематичні виступи, шоу, заняття дельфінотерапією. У будівлі дельфінарію також розташовується океанаріум.

de-vidpochyty-z-ditmy-3

  1. Музей цікавої науки — представлено понад 100 інтерактивних експонатів, є планетарій і лабораторія. Юним гостям пропонують побачити видатні наукові досягнення та провести невеликі досліди. Після захопливої екскурсії усі зголоднілі можуть відвідати кафе «Джоуль».
  2. Луна-парк у парку Шевченка — справжнє свято для дітей і дорослих. Серед численних гірок і каруселей височить головна визначна пам’ятка парку — 45-метрове колесо огляду. З висоти пташиного польоту можна помилуватися красою моря та прилеглих околиць.
  3. Одеський зоопарк — у ньому живе понад 200 видів тварин і птахів. Є дитячий майданчик, павільйони з морозивом і закусками, зони відпочинку. Малюків можна прокатати на поні. Любителів незвичайних тварин запрошує акватераріум, де представлена ​​колекція змій, павуків, рідкісних риб і підводних мешканців.
  4. Аквапарк — в Одесі їх два: Hawaii в Аркадії та «Одеса» на Ангарській. Різноманітність гірок і водних розваг вражає. В аквапарку «Одеса» 11 гірок, штучна річка, дитяче містечко і кафе на воді.

de-vidpochyty-z-ditmy-4

Також гості сонячної Одеси люблять гуляти гарною набережною, Дерибасівською, відвідувати театр, Біопарк і ботанічний сад.

Коблево

de-vidpochyty-z-ditmy-5

Коблево — найкращий сімейний курорт Миколаївської області. Уздовж берега тягнуться зручні пляжі з м’яким піском сіруватого відтінку. Море тепле, берег з рівним пологим входом. А на відстані 200 м від берега глибина різко збільшується, тож тут сподобається і любителем підводного плавання. У Коблеві багато пансіонатів, сімейних готелів і гостьових будиночків. Містечко оточене сосновими лісами та виноградниками.

de-vidpochyty-z-ditmy-6

Розваги:

  1. Аквапарк «Коблево» — один із найбільших аквапарків України, славиться різноманітністю гірок і зон відпочинку. Є кілька басейнів для релаксу дорослих і окремо дитячі басейни з гірками.
  2. Аквапарк «Орбіта» — молодий парк водних розваг. Тут справжнє містечко для малюків і кілька кафе.
  3. Дельфінарій «Немо» — порадує дітей і дорослих цікавими та незабутніми виступами дельфінів і морських котиків. Є послуга дельфінотерапії та дайвінг з дельфінами.

З цікавих розваг гості Коблева також відзначають луна-парк і «Родео-парк» у стилі Дикого Заходу.

Скадовськ

Дитячий курорт і відома оздоровниця для малюків. Тепле мілке море та степові простори створюють ідеальні умови для відпочинку й оздоровлення. Повітря у Скадовську насичене йодом, а поруч знаходиться багата на мінерали Джарилгацька затока. Курорт лікарі рекомендують за наявності захворювань щитовидної залози та верхніх дихальних шляхів. Уже в травні море прогрівається до +24 градусів, а в липні та серпні — до +28. Дітки спокійно можуть годинами купатися й гратися у воді.

de-vidpochyty-z-ditmy-7

Розваг у Скадовську небагато. Є дельфінарій «Акварель», а в самому місті дитячі майданчики та парки відпочинку. Але на території санаторіїв і дитячих таборів завжди проходять цікаві шоу-програми, концерти, на пляжах працюють аніматори.

de-vidpochyty-z-ditmy-8

Грибівка

Вважається екологічно найчистішим районом Одеської області. Сюди приїжджають, щоб відпочити від міської метушні, поніжитися на піщаних пляжах і скупатися у чистому морі. Грибівка — невелике село, але пляжі добре облаштовані для сімейного відпочинку. Відпочивальники можуть вирушити в круїз на катері, поїхати на день в Одесу або відвідати місцевий луна-парк. Також щороку влітку в Грибівці проходить музичний фестиваль.

de-vidpochyty-z-ditmy-9

Затока

Затоку називають другою перлиною Чорноморського узбережжя. Курорт знаходиться в 60 км від Одеси й славиться піщаними пляжами. Тут комфортний клімат, а 30-градусна літня спека легко переноситься за рахунок прохолодних бризів з моря. У Затоці люблять відпочивати сім’ї з дітьми, люди середнього та старшого віку.

de-vidpochyty-z-ditmy-10

У самому поселенні на юних гостей чекають ігрові майданчики, луна-парк, розважальні центри. Не нудьгуватимуть і дорослі: між Сонячною та Лиманською зоною розташовується яхт-клуб, де можна орендувати катер і зайнятися водними видами спорту. Також із Затоки регулярно відправляються екскурсії до винного комплексу Шабо, на святі місця (Кулевча та Дністровський лиман).

Лазурне

Щороку пляжі мальовничого містечка Лазурне приймають тисячі сімей з дітьми. Це популярний курорт Херсонщини, який разом зі Скадовськом вважається дитячою оздоровницею. На відміну від Скадовська, в Лазурному відкрите та більш глибоке море. Тут чистіша вода, але також багата солями, мінералами і водоростями. При певному світлі море набуває красивого блакитного відтінку. Саме тому курорт отримав таку назву. Іноді діточок тішать дельфіни, що підпливають близько до берега.

de-vidpochyty-z-ditmy-11

У Лазурному багато санаторіїв і сімейних пансіонатів біля моря, є великий вибір рекреаційних турбаз. На Устричному озері знаходяться лікувальні грязі, а саме повітря корисне у разі захворювань верхніх дихальних шляхів.

На цьому курорті не буває нудно ні дітям, ні дорослим. Тут є луна-парк, яхт-клуб. Також можна відвідати музей іграшок і скіфів. У самому містечку працює безліч кафе, є екскурсійні програми на косу та острів Джарилгач. Можна вирушити в круїз на катері або на день з’їздити до Скадовська. А програму розваг місцеві жителі радять доповнити поїздкою до заповідника «Асканія-Нова» та на цілющий гейзер.

de-vidpochyty-z-ditmy-12

Залізний Порт

Колись Залізний Порт був практично безлюдною зоною заповідника з дикими пляжами, а сьогодні це популярний курорт українського Чорномор’я. Залізний Порт приваблює екологічно чистою зоною, піщаними пляжами, цілющими гейзерами та красивою природою. На курорті добре розвинена інфраструктура, пропонується безліч розваг для будь-якого віку. Тут проходить знаменитий літній фестиваль для молоді The Box.

de-vidpochyty-z-ditmy-13

Для сімейного відпочинку є острів розваг у відкритому морі. На заході курорту свої природні обійми розкриває Чорноморський біосферний заповідник. Сюди цікаво приїхати з екскурсією, побувати на островах і поспостерігати за рідкісним видом чорноголової чайки.

Чорноморськ

Чорноморськ — не дуже відомий курорт, за що його цінують любителі усамітненого та спокійного відпочинку. Тут одні з найчистіших міських пляжів, які відзначалися «Блакитним прапором» кілька років поспіль. Саме містечко дуже затишне й комфортне для гостей. Пляжі добре обладнані, для дітей є дитячі майданчики та надувні басейни з гірками.

de-vidpochyty-z-ditmy-14

На набережній Чорноморська гостей радо зустрічають кафе та ресторани, павільйони із закусками й морозивом. Сім’ї з дітьми люблять відвідувати приморський парк, Чорноморський маяк, а ще можна вирушити до музею витончених мистецтв.

Куди поїхати на Азовське море

de-vidpochyty-z-ditmy-15

Генічеськ

Серце Херсонської області Генічеськ розташований на березі Утлюцького лиману на самому початку Арабатської стрілки. Тут чистий піщаний берег, доглянуті пляжі з розвиненою інфраструктурою та тепле море. У липні та серпні температура води досягає + 25–26 градусів. Через невелику глибину море називають жабником: воно чудово підходить для купання малюків.

de-vidpochyty-z-ditmy-16

У Генічеську є розваги на будь-який смак: багато кафе та нічних клубів, для дітей парки з атракціонами, дитячі фонтани та традиційні ігрові зони на пляжі. У центрі міста усіх гостей зустрічає алея з героями мультфільмів і казок. Увечері тут часто влаштовують сімейні фестивалі та музичні концерти.

de-vidpochyty-z-ditmy-17

Кирилівка

Курорт у Запорізькій області, утворений лиманами Молочний і Утлюцький. Кирилівка вважається бюджетним місцем відпочинку: тут великий вибір житла на будь-який гаманець. А ще — це регіон, що активно розвивається, особливо в молодіжному напрямі. Незважаючи на мілке море, на Федотовій косі знаходиться одна з кращих в Україні шкіл віндсерфінгу.

de-vidpochyty-z-ditmy-18

Кирилівка чудово підходить для сімейного відпочинку. Тепле море, пологий вхід у воду, піщані пляжі з дрібним черепашником і чиста вода створюють хороші умови для купання дітей. Також достатньо й розваг: парк атракціонів, луна-парк, дельфінарій «Оскар», сафарі-парк, найбільший в Україні аквапарк «Острів скарбів», кінний театр «Кирилівська Січ». Кирилівка підходить і для оздоровлення: води лиманів багаті на цілющі мулові грязі.

Бердянськ

Бердянськ — розвинене містечко Азовського узбережжя. Українці люблять його за велику різноманітність розваг і довгі піщані пляжі. А ще у Бердянську багато місцевих визначних пам’яток. Улюблені городянами пам’ятники — Бичкові-годувальнику, Комару й Сантехнікові. З розваг тут є дельфінарій «Немо», аквапарк, парки для сімейного відпочинку, луна-парки та зоопарк «Сафарі».

de-vidpochyty-z-ditmy-19

Щасливцеве

Не знаєте, куди поїхати на Арабатській стрілці? Вирушайте до Щасливцевого — найбільш розвиненого в плані інфраструктури курорту на косі. Тут є вибір гостьових будиночків, сімейні пансіонати, турбази. У селищі знаходяться численні кафе й магазини, луна-парк, дельфінарій. 2017 року відкрився аквапарк «Оазис». З природних визначних пам’яток — озеро Сиваш. У Щасливцевому відпочивальники також оцінять пляжі з м’яким білим піском і чисте море.

Приємного відпочинку! Обов’язково напишіть в коментарях, де любите відпочивати ви.