Їмо

Дієтичні соуси: п’ятірка найкращих

diyetychni-sousy-p-yatirka-najkrashhyh-1

У кулінарії зараз править бал ЗСЖ. Отже, багато рецептів, які прийшли до нас із Франції, безжально забуті заради стрункої фігури. Але уявити собі дійсно смачну страву без соусу досить складно. Тому ми пропонуємо вам кілька рецептів приправ, які не зашкодять жодній талії.

Смачно, корисно, низькокалорійно

Усі ми знаємо, що соус — це дуже смачно, але за замовчуванням дуже ситно. Як же зробити страву ще більш апетитною без додавання їй зайвих калорій?..

В основі дієтичних соусів часто використовують  соєву приправу, оливкову олію (оптимально брати продукт холодного віджиму — у ньому зберігається максимальна кількість корисних речовин, крім того, завдяки наявності олеїнової кислоти він сприяє схудненню) і лимонному соці. Комбінація цих трьох складників породжує досить цікаві і смачні поєднання.

Які бувають виграшні комбінації вищезазначених інгредієнтів? Найпростіша — змішати все в рівних пропорціях. Такий соус займає п’яте місце в нашому рейтингу.

На четвертому — різні різновиди приправ на основі знежиреного йогурту. Їх рецептура нагадує аналогічні сметанні соуси. Найкращі варіанти — поєднання йогурту з часником, спеціями й оливковою олією. Пропорції варто підбирати на власний смак. Єдине: не перестарайтеся з часником, щоби він не заглушив смак основної страви.diyetychni-sousy-p-yatirka-najkrashhyh-9

Є ще один чудовий рецепт. Він займає третє місце в нашому рейтингу. Це смачний і корисний домашній майонез. Для нього знадобляться:

  • натуральний йогурт;
  • 2 столові ложки гірчиці;
  • столова ложка лимонного соку;
  • чайна ложка оливкової олії;
  • сире яйце.

Усі інгредієнти збиваємо в блендері. Соус вийшов дуже густим? Додаємо пару ложок кип’яченої води, збиваємо повторно. Якщо зберігати такий майонез у герметичній упаковці в холодильнику, то його можна вживати протягом тижня. Цей соус набагато корисніший ніж магазинні аналоги. Крім того, він точно не зашкодить фігурі та здоров’ю.

Дієтичний соус: секрет відмінної фігури

На другому місці нашого рейтингу — апетитний томатний соус до м’яса. Приготуйте його для шашликів, щоби відмовитися від купленого кетчупу, який часто «лопається» від крохмалю й різних хімічних добавок. Також домашня приправа незамінна, якщо ви любитель пасти болоньєзе, але хочете зробити цю чудову страву менш калорійною.

Візьміть помідори, зніміть із них шкірку, попередньо обшпаривши овочі окропом. На сковороду з оливковою олією киньте крупно нарізаний часник. Посмажте його до золотистого кольору, щоб олія всотала сік рослини. Вийміть часник шумівкою. Потім до олії додаємо прованські трави: базилік, орегано, лемонграсс і чебрець. Отриману суміш вливаємо в попередньо збите в блендері томатне пюре.

Таким соусом можна заправляти не тільки різноманітну пасту. Його додають до м’яса, каш, рису і взагалі скрізь, де традиційно використовується кетчуп. Цю приправу навіть можна давати малюкам із трьох років, якщо в них немає алергії на інгредієнти. Цей продукт однозначно буде корисніший, ніж куплений дитячий майонез.

Перше місце нашого рейтингу здорових соусів віддаємо сирно-грибній приправі. З нею навіть найбанальніша старава буде здаватися їжею богів. Тут нам також не обійтися без ароматного часнику. Готуємо його, як у попередньому рецепті.

Дрібно кришимо гриби (бажано, білі, але підійдуть і печериці), обсмажуємо на просоченій часником олії. Вливаємо трохи молока (можна знежиреного), посипаємо тертим сиром (фетою, рікоттою, тофу — усі ці сорти цілком дієтичні). Доводимо масу до кипіння. Соус буде готовий, коли набуде однорідної текстури.

Усі складники для будь-якої приправи можна легко і швидко купити в одному з магазинів МЕТRО.

Чарівні приправи на кожен день

Вищепереліченими універсальними соусами, що підходять до більшості страв, палітра корисних для здоров’я заправок не вичерпується. Любите барбекю? Тоді беремо за основу пюре з рецепта томатного соусу. Не обійтися в цьому випадку й без оливкової олії. Додаємо до неї подрібнену цибулю. Тушимо в сотейнику на маленькому вогні близько п’яти хвилин.

Після додаємо подрібнений на дрібній тертці часник (в цьому випадку не витягуємо його з олії), через хвилину — томатне пюре, половину столової ложки меду, половину чайної ложки бальзамічного оцту, пару ложок діжонської гірчиці, чилі або кайєнський перець за смаком. Тушимо близько півгодини, поки соус не загусне. Даємо приправі охолонути й подаємо до столу.

Любителі риби оцінять дієтичний тартар. Для його приготування потрібно відварити яйця, після чого відокремити білки від жовтків. Натираємо останні на дрібній тертці. Додаємо до них сирий жовток, лимонний сік, гірчицю за смаком. Збиваємо все це в блендері до потрібної консистенції, одночасно вливаючи оливкову олія й нежирний йогурт.

Загустіть майбутній тартар, додаємо подрібнені каперси (близько двох столових ложок), стільки ж нарізаних маленькими кубиками маринованих огірків, кріп, мелений чорний перець. Охолодивши, подаємо соус до будь-якої риби (оптимальний варіант із погляду правильного харчування — приготовленої на пару).diyetychni-sousy-p-yatirka-najkrashhyh-10

Наостанок поділимося рецептом приправи, яку можуть їсти навіть топ-моделі й не бояться втратити форму. Ніжний соус на основі сиру фета зробить ресторанною стравою будь-яку просту їжу. Навіть відварну курячу грудинку!

Отже, у блендер кидаємо 50 г фети, стакан знежиреного йогурту, попередньо накришений свіжий огірок, гілочку кропу. Даємо соусу настоятися в холодильнику, після чого подаємо до будь-якої страви. Зокрема, ця приправа чудово поєднується з червоною рибою. Також цей соус можна використовувати як намазку.