Два рецепти для осіннього меню: запіканка з чедером та спрінг-роли з куркою — і вдало підібране вино
Щоб додати в меню страви, не обов’язково робити закупи нових видів продуктів. Деякі рецепти можна легко адаптувати під наявний набір інгредієнтів на кухні вашого закладу. Саме такі рецепти-конструктори зібрав для вас бренд-шеф METRO Олексій Міллер. Ви зможете легко змінювати основу цих страв та експериментувати зі смаком. Зі свого боку головний сомельє METRO Олексій Гіжко підібрав до цих страв вишукані вина. Оцініть такі гастрономічні поєднання просто зараз.
Рецепт № 1. Запіканка з цвітної капусти, шавлії й сиру чедер
Ця вегетаріанська позиція добре впишеться в меню італійських та європейських закладів. Ви можете замінити цвітну капусту на інші хрестоцвіті та подавати запіканку в окремих формочках або на тарілці, прикрасивши на свій смак.
Інгредієнти на 4 порції:
- 800 г цвітної капусти;
- 240 г тертого сиру чедер;
- 250 мл вершків;
- 1 столова ложка діжонської гірчиці;
- ½ стакана листя шавлії;
- морська сіль, молотий чорний перець.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220 °C.
- Розріжте цвітну капусту на суцвіття й бланшуйте, а потім помістіть у велику миску.
- Додайте до капусти половину сиру, сіль і перець. Полийте все перемішаними окремо вершками й діжонською гірчицею.
- Розкладіть готову суміш у 4 формочки для запікання, об’ємом 375 мл, і посипте зверху залишками сиру чедер. Потім накрийте кожну формочку папером для випікання й фольгою. Викладіть на деко та готуйте 15 хвилин.
- Потім відкрийте духовку, акуратно заберіть папір для випічки й фольгу та готуйте запіканки ще 12 хвилин. Тоді посипте формочки шавлією й залиште в духовці ще на 2–4 хвилини або до золотистого кольору.
- Готову запіканку перекладіть на тарілку та подавайте.
Вино до запіканки від сомельє
Назва: Visiega Cava Rosado Brut.
Колір і смак: рожевий брют, ігристе.
Сорт винограду: «трепат», «гарнача».
Регіон: Кава, Іспанія.
Міцність: 12 %.
Це ігристе має блідо-рожевий колір і легкий смак. Його аромат червоних фруктів та ягід з особливо вираженою нотою полуниці рекомендується подавати як освіжальний аперитив. Також воно ідеально пасуватиме до м’яса, пасти й риби.
Рецепт № 2. Спрінг-роли з куркою й овочами
Цей рецепт відмінно доповнить меню закладу з азійською та паназійською кухнями. Ви також можете зробити його веганським, якщо вилучите зі складу курку.
Інгредієнти на 12 спрінг-ролів:
- 400 мл кокосового молока;
- 500 г курячої грудки;
- 100 г приготованої та охолодженої рисової локшини;
- 1 стакан пагонів снігового горошку;
- 1 очищена та нашинкована морква;
- 2 очищених від насіння й тонко нарізаних уздовж довгих зелених чилі;
- листя базиліку;
- 1 чайна ложка дрібно натерної цедри лайма;
- 2 столові ложки соєвого соусу;
- 12 кружалець рисового паперу;
- маринований перець для подачі.
Спосіб приготування:
- Змішайте в каструлі середнього розміру кокосове молоко, цедру лайма й соєвий соус. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння.
- Додайте в каструлю курку, накрийте кришкою й варіть ще 15 хвилин або до готовності на мінімальному вогні.
- Зніміть з вогню та перелийте все в окрему посудину.
- Витягніть курку, подрібніть і додайте її знову в суміш та перемішайте.
- Перейдіть до збирання спрінг-ролів. Для цього протягом 30 секунд розм’якшуйте кружальця рисового паперу в теплій воді. Потім вийміть їх і покладіть на чистий вологий кухонний рушник.
- Викладайте по черзі на кожне кружальце рисового паперу локшину, пагони гороху, перець чилі, моркву, курку й базилік. Загорніть нижній край над начинкою, а потім закріпіть її з обох сторін і поверніть рол, щоб закрити його.
- Повторіть це з іншими кружальцями паперу.
- Розділіть спрінг-роли на порції, в одній може бути 3–4 штучки. Подавайте з маринованим перцем чилі.
Вино до спрінг-ролів від сомельє
Назва: La Santonniere Cotes de Provence.
Колір і смак: рожеве, сухе.
Сорт винограду: «гренаш», «сіра», «сенсо».
Регіон: Прованс, Франція
Міцність: 13 %.
Цей напій має світло-лососевий колір і білоквітковий аромат із нотами червоних ягід і барбарису. У маслянистому смаку можна відчути ніжну кислотність і легку фруктову солодкість з домінантними нотами суниці та білого персика. Таке вино добре поєднується з рибою, морепродуктами, салатами, овочами та сиром.
Кожна з цих страв швидко готується, а її інгредієнти легко можна замінити. Тож протестуйте ці рецепти на кухні вашого закладу, а потім поділіться враженнями.