ЇмоП'ємо

Два рецепти для ресторанної вечері: салат зі цвітної капусти та чорнично-лимонний тарт — і вдало підібране вино

dva-retsepty-dlya-restorannoyi-vecheri-salat-zi-tsvitnoyi-kapusty-ta-chornychno-lymonnyj-tart-vdalo-pidibrane-vyno

Ресторани й кафе готують для гостей усе більше страв із сезонних продуктів. Пропонуємо вам ідеї двох літніх страв, які ви зможете додати в меню вашого закладу і приготувати на вашій професійній кухні, використовуючи зрозумілі інгредієнти. Бренд-шеф METRO Олексій Міллер поділився рецептами салату й десерту, а сомельє Олексій Гіжко підібрав для них вдалі вина. Скоріше вивчайте рецепти, щоб запропонувати ці страви своїм гостям.

Рецепт №1. Салат із запеченої цвітної капусти з авокадо, нутом і йогуртовою заправкою з авокадо

Цей салат підійде для закладів із європейською і східною кухнею. Він може бути як самостійною стравою, так і додатковою позицією. Інгредієнти салату доволі універсальні, тому страву можна додати в постійне меню.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 800 г цвітної капусти;
  • 2 банки висушеного та сполоснутого нуту по 400 г;
  • ¼ склянки (60 мл) оливкової олії;
  • 1 столова ложка дуки (різновиду близькосхідної суміші спецій, горіхів і насіння);
  • 1 чайна ложка пластівців морської солі;
  • 2 авокадо, розрізані навпіл;
  • ½ склянки (140 г) натурального грецького густого йогурту;
  • 2 столові ложки гілочок кропу;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • ¼ склянки (60 мл) води;
  • 1 редиска із хвостиком, розрізана навпіл;
  • 1 чашка листя м’яти.

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 220°C. Викладіть цвітну капусту й нут на два великі дека, застелені пергаментом, і збризніть олією. Посипте дукою й сіллю, перемішайте. Запікайте 18–20 хвилин або до золотистого кольору.
  • Щоб приготувати заправку, помістіть половину авокадо в миску середнього розміру. Додайте йогурт, кріп, лимонний сік і воду. Збийте до однорідної кремоподібної маси за допомогою блендера.
  • Додайте до цвітної капусти й нуту редиску, м’яту й решту авокадо. Перед подаванням полийте йогуртовою заправкою з авокадо.

Вино до салату від сомельє

Назва: Lenotti Custoza.

Колір і смак: біле напівсухе.

Сорт винограду: «требіано тоскано», «токай фріулано», «гарганега», «мальвазія» й «кортезе».

Регіон: Венето, Італія.

Міцність: 12%.

Це вино світлого солом’яно-жовтого кольору відмінно смакуватиме із салатом із запеченої цвітної капусти з авокадо й нутом. Воно має типовий інтенсивний аромат із нотами свіжих фруктів, а його ніжний смак наповнений делікатними фруктовими відтінками. Це вино також рекомендується до легких закусок, перших страв, риби й білого м’яса. dva-retsepty-dlya-restorannoyi-vecheri-salat-zi-tsvitnoyi-kapusty-ta-chornychno-lymonnyj-tart-vdalo-pidibrane-vyno

Рецепт №2. Чорнично-лимонний тарт із маскарпоне

Цей десерт чудово смакуватиме гостям кав’ярні, кафе або ресторану. Його можна подавати порційно чи пропонувати цілим для замовлень із собою. Ви можете експериментувати із начинкою, пробуючи різні види ягід, а в несезон — залишити страву в постійному меню, використовуючи заморожені продукти. 

Інгредієнти на 8–10 порцій:

  • 500 г маскарпоне;
  • 2 столові ложки дрібно натертої цедри лимона;
  • ½ склянки (80 г) просіяної цукрової пудри;
  • 375 г чорниці;
  • цукрова пудра для посипання;
  • 1,5 склянки (225 г) просіяного універсального борошна;
  • 125 г холодного нарізаного вершкового масла;
  • 3 яєчні жовтки;
  • 2 чайні ложки ванільного екстракту;
  • 1 столова ложка крижаної води.

Спосіб приготування:

  • Щоб приготувати тісто, помістіть борошно, масло й цукрову пудру в чашу кухонного комбайна й перемішуйте, поки суміш не стане схожою на панірувальні сухарі. Поки мотор працює, додайте яєчний жовток і ваніль. Потім влийте крижану воду й перемішуйте тісто до однорідності. 
  • Перемістіть масу на злегка посипану борошном поверхню, зліпіть із тіста кулю. Розплющте в диск, загорніть у поліетиленову плівку й поставте в холодильник на 1 годину.
  • Розігрійте духовку до 180ºC. Розкачайте тісто між двома аркушами паперу для випікання з антипригарним покриттям до товщини 3 мм. 
  • Викладіть тісто у злегка змащену маслом прямокутну форму для торта з пухкою основою  завбільшки 33×9 см. Обріжте краї основи виделкою. Поставте в холодильник на 30 хвилин. 
  • Накрийте тісто антипригарним папером, зверху засипте рисом чи іншою крупою й запікайте 10 хвилин. Зніміть обважнювачі та папір і запікайте ще 10 хвилин або до золотистого кольору. Відкладіть, щоб охолодити.
  • Поки корж охолоджується, зробіть начинку. Покладіть маскарпоне, лимонну цедру й цукрову пудру в миску й добре перемішайте. Викладіть на підставку охолоджений тарт, посипте чорницею й цукровою пудрою для подавання.

Вино до тарта від сомельє

Назва: Tokaji Szamorodni Sweet.

Колір і смак: біле солодке.

Сорт винограду: «харшлевелю», «фурмінт».

Регіон: Токай, Угорщина.

Міцність: 13%.

Подавайте це золотисте вино до чорнично-лимонного тарта з маскарпоне. Його чистий аромат поєднує в собі нотки меду і прянощів, а м’який солодкий смак має медово-пряні відтінки і тривалий посмак із ледь вловними нюансами шоколаду. Це вино смакуватиме й з іншими десертами і фруктами, а також стане відмінним самостійним напоєм.

Обов’язково приготуйте ці страви для гостей вашого закладу. Також слідкуйте за нашими новими матеріалами, бо попереду ще багато ідей рецептів і смакових поєднань.