Їмо

Чим корисні оливки

chym-korysni-olyvky-1

Кажуть, людина стає дорослою, коли куштує оливки й вони їй подобаються. Аякже! У них цікавий, достатньо пікантний смак, приємна консистенція. До того ж це універсальний продукт: його хоч у салат, хоч у коктейль. Але основна причина, чому оливку шанують протягом тисячоліть, — корисність. Цьому аспектові та іншим цікавим фактам присвячено нашу статтю.

chym-korysni-olyvky-2Різновиди й місця зростання

Оливки — це плоди вічнозеленого субтропічного дерева Olea europaea. Згідно з міжнародною класифікацією, вони поділяються на зелені (недостиглі) та чорні (стиглі, які в нас заведено називати маслинами). Але це узагальнено, адже фахівцям відомо 300 видів цих плодів, які відрізняються за формою, розміром, кольором і смаком. Тому цілком нормально, що ви губитеся й не знаєте, як вибрати оливки, — від асортименту в магазинах паморочиться голова.

chym-korysni-olyvky-8Якщо поглянути трохи ширше, то їх можна поділити залежно від ступеня зрілості й способу обробляння:

  • Зелені. Назва досить промовиста: це плоди, які збирають до початку достигання. Колір може відрізнятися — від світло-жовтого до зеленого.
  • Міксовані. Їх збирають під час достигання, колір варіюється від рожевуватого до коричневого.
  • Чорні — цілковито стиглі.
  • Почорнені окислюванням — недостиглі оливки, які обробляють для надання потрібного кольору.

Тепер розглянемо країни, в яких вирощують оливки. Основні постачальники:

  • Греція
  • Іспанія
  • Італія
  • Франція
  • Сирія
  • Туреччина
  • Туніс
  • Ізраїль

Найбільш відомими й споживаними вважаються грецькі та іспанські оливки. Серед перших радимо вибирати METRO CHEF OLIVE GREEC KALAMON і METRO CHEF OLIVE GREECE CALCIDICA. «Каламон» («каламата») — маслини, яким віддають перевагу самі греки. Вони великі, мають мигдалеподібну форму й пурпурово-коричневий колір. Сорт вирощують на півдні Пелопоннесу й заготовляють, використовуючи стародавній метод — тривале вимочування, яке іноді триває 7 місяців. «Халкідікі» — великі оливки зеленого кольору з північної частини країни. Місцеві жителі вживають їх просто маринованими або фаршированими фетою, часником, перцем і травами.

chym-korysni-olyvky-4«Мансанілья», «охібланка», «севільяна» і «касеренья» — топові іспанські сорти. Консервовані плоди бувають порожніми й начиненими спеціями, з кісточкою та без неї, цілими й нарізаними. Наші експерти рекомендують ARO BLACK OLIVES SLICED GLASS, ARO PITTED BLACK OLIVES, ARO PITTED GREEN OLIVES. Оливки без кісточок зручно використовувати для салатів, з кісточкою — для напоїв і як легку закуску.

У спину лідерам дихає ще одна середземноморська країна: оливки з Італії добре відомі у світі завдяки якості й смаку. Серед усіх різновидів особливе місце в серцях гурманів посідають «таджаські» оливки — вони маленькі, м’ясисті й дуже ніжні. Якщо ви хочете скуштувати саме італійські маслини й полюбити їх на все життя, виберіть METRO CHEF OLIVE ITALIA CASTELVETRANO, M

CHEF OLIVES WITHOUT STONE MIX, METRO CHEF OLIVE ITALIA BELLA DI CERIGNOLA BLACK або METRO CHEF OLIVE ITALIA BELLA DI CERIGNOLA GREEN. Доки ви не перейшли до наступного розділу, рекомендуємо зробити фото або скриншот тексту вище, щоб у магазині точно знати, що купувати.

Як правильно зберігати

Немає якихось суперскладних правил зберігання оливок. У закритій заводській банці вони можуть залишатися їстівними впродовж років. Просто дивіться на термін придатності, зазначений виробником, і дотримуйтеся його. Але після відкриття відлік часу йде якщо не на хвилини, то на години й дні. Тому потрібно зробити ось що:

  1. Перекладіть маслини в керамічний посуд. Виняток: якщо ви придбали смакоту в скляній банці, тоді залишайте оливки в ній.
  2. Відтак залийте їх розсолом, підсоленою водою або олією.
  3. Зберегти свіжість і пружність плодів можна, додавши до них кілька крапель лимонного соку.
  4. Щоб оливки не ввібрали сторонні запахи, зберігайте їх у щільно закритому контейнері, використовуйте харчову плівку.
  5. Обов’язково поставте в холодильник.

У разі недотримання режиму зберігання продукт зіпсується протягом доби. Але за допомогою наших лайфгаків ви продовжите строк придатності до тижня.

chym-korysni-olyvky-6Корисні властивості, шкідливість, калорійність

Оливкове дерево — це справжній дарунок природи! Корисне навіть його листя, яке греки використовують у кулінарії, косметології та медицині. Та зосередьмося на плодах.

Отже, оливки містять вітаміни групи B, фолієву кислоту, натрій, калій, кальцій та інші важливі мікроелементи. Найважливіше — це потужний антиоксидант, який запобігає появі й розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту й раку. Статистика свідчить, що жінки Середземномор’я рідше хворіють на рак грудей. Учені пов’язують цей факт із дією олеїнової кислоти, на яку багаті плоди Olea europaea.

Олеїнова кислота — це мононенасичена жирна кислота, яка становить три чверті жиру в маслинах. А продукт усе одно називають дієтичним. Чому? Просто йдеться про жири, потрібні для здоров’я й довголіття. Це стосується будь-якого виду оливок: мариновані, квашені, в’ялені оливки однаково корисні.

chym-korysni-olyvky-7Скільки калорій в оливках: на 100 г — 145 ккал.

  • Білки — 1,0г
  • Жири — 15,3г
  • Вуглеводи — 0,6г

Єдиний мінус, який ми знайшли в оливках, — це те, що вони не ростуть у нас! Якщо ж серйозно, то є два недоліки: консерванти, потрібні для збереження продукту; сода й сіль, без яких неможливо зробити плоди їстівними. Тож людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, алергіями, а також вагітним жінкам варто бути обережними.

Тепер ви знаєте про оливки все! Або майже все. У будь-якому разі це допоможе вам, коли вибиратимете оливки й складатимете найсмачніше та найкорисніше меню. Віва, оліво!