Їмо

Фаршировані печериці: свіжий погляд на традиційну закуску

farshyrovani-pecherytsi-svizhyj-poglyad-na-tradytsijnu-zakusku-1

Обмірковуючи святкове меню, ми робимо ставку не тільки на смачні та красиві страви. Адже так хочеться здивувати гостей, вразити оригінальним підходом до звичних закусок і салатів!.. Грибочки — традиційна окраса урочистого застілля. Мариновані з цибулькою, смажені в складі салатів або з картоплею — вони дивовижні в будь-яких варіаціях. Особливий кулінарний шик — фаршировані печериці. Ці гриби мають ненав’язливий приємний смак, вдало поєднуються з найрізноманітнішими інгредієнтами: з м’ясом, сиром, овочами та навіть рибою. Чим фарширувати печериці, вирішувати вам. Ми пропонуємо кілька небанальних рецептів.

Вибирайте найбільші гриби з пласкими шапками, білі та пружні. Якщо на печерицях є коричневі або чорні плями, а їхнє тіло стало м’яким, значить, вони несвіжі. Основа для кожного рецепту — човник з шапки, від якої акуратно відділили ніжку і вийняли частину м’якоті. Це потрібно зробити для того, щоб гриб рівномірно пропікся. Але є і рецепт, в якому печериці не потрібно готувати!

Закусочні грибочки «Ніжні»

На 5 порцій вам знадобляться:

  • 10 великих грибів;
  • 4 крутих яйця;
  • цибулина;
  • чайна ложка вершкового масла;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • 200 г сиру гауда;
  • сіль, перець за смаком.

farshyrovani-pecherytsi-svizhyj-poglyad-na-tradytsijnu-zakusku-2

Готуємо гриби, ніжки подрібнюємо та підсмажуємо на пательні з дрібно нарізаною цибулею, додаємо вершкове масло, коли суміш зарум’яниться. Шапки 10 хвилин печемо в духовці. Солимо, перчимо. Варені яйця розминаємо виделкою, змішуємо з піджаркою, майонезом. Напівготові човники наповнюємо фаршем. Посипаємо тертим сиром. Доводимо до готовності 10 хвилин за температури 180 градусів. Подаємо з підсушеними та натертими часником шматочками багета.

З куркою або шинкою

Поєднання соковитого м’яса та грибів — перевірена кулінарна класика. Така страва стовідсотково сподобається гостям і навіть претендуватиме на звання основної страви.

На 10 великих грибів вам знадобляться:

  • 1 відварене куряче філе (можна замінити копченим або улюбленою нежирною шинкою);
  • півбанки консервованої кукурудзи;
  • 2 столові ложки м’якого плавленого сиру;
  • твердий сир для посипання;
  • 2 помідори;
  • зубчик часнику;
  • сіль, перець за смаком.

farshyrovani-pecherytsi-svizhyj-poglyad-na-tradytsijnu-zakusku-3

Для страви за цим рецептом знадобляться лише шапки печериць. Ніжки можна використати для приготування супу. М’ясо нарізуємо дрібними кубиками, помідори — так само, зливши зайву рідину. Змішуємо все з кукурудзою та плавленим сиром, вичавлюємо часник. Солимо та перчимо за смаком. Наповнюємо цим салатом грибні шапки. Перед подаванням запікаємо 15 хвилин, посипавши сиром. У результаті маємо чудову теплу закуску під сухе біле вино або шампанське брют.

Гриби по-французьки з багетом і пармезаном

Як приготувати незвичайну страву зі звичних інгредієнтів? Це один із секретів французької кухні. Є в кулінарних книгах цієї країни і рецепт пікантних фаршированих печериць. Приготувавши цю незвичайну та дуже смачну страву, ви заробите собі славу вправного кухаря.

Інгредієнти (можна брати половину порції):

  • білий батон або багет — несвіжі, дво- або триденної давності;
  • 20 великих печериць, розділених на шапки та ніжки;
  • 300 г пармезану;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 цибулини;
  • петрушка та кріп;
  • сіль, перець за смаком.

farshyrovani-pecherytsi-svizhyj-poglyad-na-tradytsijnu-zakusku-4

Відправляємо шапки підрум’янитися в духовій шафі (або в мультиварці у режимі «запікання»). Ніжки з цибулею смажимо на сковороді, попередньо дрібно нарізавши. Хліб подрібнюємо на крихти за допомогою блендера, висипаємо на деко та висушуємо в духовці до рум’яності та хрускоту. Змішуємо висушені крихти, засмажку, половину натертого сиру, часник. Начинка для фаршированих печериць готова. Наповнюючи нею шапки, злегка трамбуйте масу, щоб не висипалася. Зверху присипте пармезаном, підрум’яньте в духовці. Подавайте, посипавши зеленню, зі сметанно-часниковим соусом (сметану заправляємо часником, додаємо трохи майонезу).

З авокадо та креветками

Це найпростіший і дуже вишуканий варіант закуски. Її рецепт не передбачає ніякого запікання ні в духовці, ні в мікрохвильовці. Для приготування цієї страви португальської кухні вам знадобляться:

  • 10 шапок свіжих печериць;
  • велике стигле авокадо;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • трохи оливкової олії;
  • 2 помідори;
  • соєвий соус;
  • кілька ложок вершкового сиру;
  • стручок червоного гострого перцю;
  • 300 г варених креветок або консервованого криля;
  • пучок руколи для подавання.

Авокадо чистимо, подрібнюємо, додаємо лимонний сік, трохи соєвого соусу, подрібнений помідор, чилі, вершковий сир, краплю оливкової олії. Наповнюємо цією пастою грибні заготовки. Зверху викладаємо креветки. Подаємо з руколою. Гості, побачивши та спробувавши ваш шедевр, стовідсотково захочуть поділитися його фото в Instagram!

Грибочки із сирним кремом у хамоні

Лише 10–15 хвилин — і закуска ресторанного рівня на вашому столі! Ця страва з іспанськими мотивами чудово підійде для святкового фуршету, адже для подавання використовують дерев’яні шпажки. Нам знадобляться:

  • 10 великих коричневих печериць;
  • така само кількість тонких шматочків хамона або прошутто;
  • баночка сиру (можна замінити твердим сиром або фетою);
  • пучок свіжої петрушки;
  • чорний перець;
  • дерев’яні зубочистки.

farshyrovani-pecherytsi-svizhyj-poglyad-na-tradytsijnu-zakusku-5

Шапки без ніжок відварюємо 3–5 хвилин у підсоленій воді. Готуємо крем: сир змішуємо з посіченою зеленню, перчимо. Наповнюємо шапки, кожну обертаємо тонким слайсами в’яленого м’яса, скріплюємо конструкцію зубочисткою (горизонтально, через всю шапку). Перед подаванням 10 хвилин підрум’яньте страву в духовці, щоб жир у м’ясі трохи розтопився. Такі апетитні гарячі грибочки найкраще смакують з червоним сухим вином.

Вегетаріанський рецепт із картоплею

Гриби вдало поєднуються з картоплею. Для святкового столу пропонуємо цікавий варіант страви, яка може бути і гарячою закускою, і альтернативою гарніру до м’яса.

farshyrovani-pecherytsi-svizhyj-poglyad-na-tradytsijnu-zakusku-6

Вам знадобляться:

  • шапки грибів — 12 штук;
  • картопляне пюре з вершковим маслом;
  • твердий сир, натертий на дрібній тертці;
  • пучок зеленої цибулі.

Шапки відварюємо в підсоленій воді кілька хвилин. Ніжки не знадобляться, їх можна використати в іншій страві. Пюре змішуємо з двома третинами сиру та подрібненою зеленою цибулею. Фаршем начиняємо зварені заготовки. Перед подаванням посипаємо сиром, що залишився, підрум’янюємо в духовці.

Смачного!