Їмо

Гамбургер в домашніх умовах: посібник з приготування

gamburger-v-domashnih-umovah-posibnyk-z-prygotuvannya-1

Не завжди є можливість і бажання відвідати заклад громадського харчування, щоб потішити себе цією стравою. Тому варто ризикнути і приготувати гамбургер в домашніх умовах. Це досить просто, варто лише знати основні секрети. Їх ми і розкриємо далі.

Ця традиційна американська страва давно підкорила весь світ. Відносна простота приготування, ситність, чудовий смак, а також різноманітність рецептур дають змогу буквально кожному знайти свій ідеальний гамбургер. Він може стати вдалою закускою для вечірки в американському стилі, а також заміною банального бутерброда або сандвіча.

Головне — м’ясо

gamburger-v-domashnih-umovah-posibnyk-z-prygotuvannya-2

Бургер — це, по суті, бутерброд із котлетою. Для неї найважливішим інгредієнтом є саме рублене м’ясо, а не фарш. Беріть охолоджений, а не заморожений продукт, інакше смакові характеристики будуть не найкращими. Тож купувати м’ясо необхідно безпосередньо перед приготуванням.

Якщо ви вирішили зробити бургери вдома, вибирайте задню частину корови, грудинку, ребро — важливо, щоб м’ясо було досить жирним. Для котлет можна взяти м’ясо із декількох частин туші: таким чином отримаємо різні відтінки смаку. Важливий і вибір спецій.

Щоб отримати ідеальну котлету, після приготування фаршу необхідно бодай півгодини потримати його в холодильнику. Часто до стандартної перекрученої яловичини додають інші інгредієнти, наприклад, подрібнені гриби. Для цього їх слід якомога меншими шматочками нарізати, щоб вони не порушували однорідність структури котлети.

Смачна булочка

gamburger-v-domashnih-umovah-posibnyk-z-prygotuvannya-3

Важливим компонентом будь-якого бургера є смачна пухка булочка. Багато хто замислюється, як зробити її самостійно. Для цього чудово підійде бріош із пухкого тіста. Така булочка під час натискання повинна здуватися, щоб кусати досить об’ємний бургер було комфортно.

Приготувати бездоганний, як на фото, бріош самостійно практично нереально. Тож, якщо ви не маєте особливих пекарських талантів, варто використовувати покупні вироби. Бріоші можна придбати у великих мережевих гіпермаркетах, приміром, у «МЕТРО». Також їх знайдете в маленьких пекарнях.

Деякі замінюють бріош ​​звичайною круглою булочкою, але це не зовсім правильно, адже вона щільніша та кардинально змінює смак готового гамбургера. У такому випадку виходить звичайний бутерброд із котлетою. Булочка має бути дуже легкою та максимально пухкою, щоб підкреслити смак м’яса.

Рецепт домашнього бургера: готуємо класичний чизбургер

gamburger-v-domashnih-umovah-posibnyk-z-prygotuvannya-4

Для приготування нам знадобляться:

  • 500 г яловичини;
  • 50 г масла (а краще сала);
  • чайна ложка солі;
  • спеції, яким ви віддаєте перевагу;
  • столова ложка олії;
  • 4 листки зеленого салату;
  • 4 кружальці свіжого помідора;
  • 4 кружальці солоного огірка;
  • кільця червоної цибулі за смаком;
  • півсклянки домашнього майонезу;
  • по столовій ложці кетчупу Heinz і гірчиці;
  • 4 булочки бріош;
  • крапелька вустерширського соусу;
  • трохи яблучного оцту;
  • чотири шматочки сиру.

Для початку варто приготувати соус. Найкраще робити це за допомогою блендера, змішавши майонез із кетчупом, гірчицею, вустерширським соусом, яблучним оцтом і меленим перцем. Нарізаємо м’ясо та сало, додаємо до них сіль і приправи, прокручуємо все разом через м’ясорубку. Не слід розминати отриману суміш руками. Ставимо затягнуту плівкою миску з фаршем на годину в холодильник.

На розігріту сковорідку наливаємо олію, чекаємо, поки не піде димок (при цьому бажано користуватися витяжкою). Беремо близько 150 г фаршу, формуємо з нього котлету, обсмажуємо з обох боків по п’ять хвилин, щоб вона підрум’янилася. Після готовності кладемо на котлету шматочок сиру.

Булку теж необхідно попередньо підготувати перед тим, як вкладати в неї котлету. Розрізаємо бріош ​​на дві частини, обсмажуємо їх на сковорідці до утворення легкої скоринки. Після цього можна збирати бургер: спочатку листок салату, потім соус, після чого котлета із сиром, зверху на них кладемо помідор, цибулю та солоний огірок. Накриваємо другою половинкою булочки та насолоджуємося.

Готуємо гамбургер в домашніх умовах: оригінальний рецепт «Монте-Крісто»

gamburger-v-domashnih-umovah-posibnyk-z-prygotuvannya-5

Такий бургер вирізняється наявністю сирного фондю у складі. І хоча приготування цієї страви більш трудомістке, результат того вартий. Адже «Монте-Крісто» має воістину божественний склад: їсти потім звичайні бургери буде рівнозначно відвідуванню радянської їдальні після мішленівського ресторану.

Отже, спочатку готуємо сирне фондю. Найкраще використовувати фондюшницю, але якщо у вас її немає, то не варто спеціально купувати. Можна налити півсклянки білого сухого вина в попередньо розігріту каструлю з товстими стінками і довести його до кипіння. Для приготування фондю оптимально підійде сир грюйер, 200 г якого необхідно натерти на тертці.

Змішуємо сир із кількома столовими ложками борошна. Поступово додаємо в кипляче вино. Постійно помішуємо до зникнення грудочок. Залишаємо фондю на маленькому вогні.

Далі нам знадобиться десять шматочків прошутто (можна звичайної шинки). Розігріваємо духовку до 120 °С, на попередньо змащене маслом деко викладаємо тонкі скибочки прошутто, підсушуємо протягом 5–10 хвилин, щоб отримати хрусткі чіпси.

Булочку для такого бургера не просто підрум’янюємо на сковорідці, а обсмажуємо в спеціальному клярі. Для його приготування потрібні два яйця, по півсклянки вершків та цукру, чверть ложки солі і трохи ваніліну. Занурюємо булочки в такий кляр і обсмажуємо їх у попередньо розігрітій до 185 °С фритюрниці протягом декількох хвилин.

Для котлет беремо півкілограма фаршу з яловичини, до якого додаємо кілька подрібнених шампіньйонів, сіль і перець за смаком. Формуємо котлети, прожарюємо так само, як і в першому рецепті. Збираємо бургер у такому порядку: булочка, котлета, столова ложка сирного фондю, чіпси з прошутто, верхня булочка. Страву можна посипати цукровою пудрою та подати з кленовим сиропом.