Їмо

Корисні властивості жимолості: чарівна ягода, що зміцнює здоров’я

korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-1

Хтось скаже, що ніколи не їв ягід, солодших за жимолость. Інші похвалять її приємну кислуватість, треті поскаржаться на гіркуватість. І мають рацію… усі, адже цей плід може похвалитися широкою гамою смакових відтінків.

Існує більше 190 видів жимолості. Серед них є не тільки неїстівні, але й навіть отруйні. Наприклад, усім відома вовча ягода також належить до цієї родини.

Красиві квіти з ніжним ароматом

Їстівна жимолость представлена кількома сортами: кавказькою, синьою, алтайською, каприфоллю. Цю рослину вирощують як живу огорожу або для прикраси саду. Однак темно-фіолетові, чорні, сині ягоди містять стільки вітамінів, мікроелементів і лікувальних речовин, що гріх відмовлятися від уживання такого чарівного зілля.

До речі, їстівні види жимолості відрізняються від отруйних кольором ягід. Не варто куштувати помаранчеві, червоні, яскраво-червоні плоди.

Посадивши чагарник на своїй ділянці, можна вже з початку травня цілий місяць милуватися жовтими, білими (нерідко з блакитними, рожевими відтінками) квіточками. Навіть якщо раптом ударить мороз, він не вплине на майбутній урожай. Ніжний аромат жимолості буде не тільки тішити вас, а й приваблювати комах до інших рослин у саду.

Догляд за кущами нескладний: потрібно лише видаляти сухостій, стару лозу, надавати огорожі необхідної форми. Рослина невибаглива до ґрунтів, вона стійко переносить морози та посуху.

korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-6Чудодійний склад ягоди жимолості

Свіжі плоди цієї неймовірної рослини — продукт дієтичний. Вони не містять жирів, білків, холестерину. На 100 г ягід припадає 30 ккал, 8 г вуглеводів. Однак калорійність варення зростає до 218 ккал.

Різноманітним є хімічний склад жимолості. Вона містить:

  • цукри — сахарозу, галактозу, фpуктозу тощо;
  • органічні кислоти — бурштинову, яблучну, лимонну, щавлеву;
  • вітаміни B1, В2, В9, Р-активні поліфеноли, аскорбінову кислоту, провітамін А;
  • мікроелементи — фосфор, цинк, йод, калій, натрій, кремній, магній, залізо, мідь;
  • дубильні речовини;
  • пектинові сполуки.

Цікаво, що смак і корисні властивості жимолості залежать від місця її зростання. У жарких і сухих широтах в ягоді більше дубильних речовин, цукрів, барвників. На смак така жимолость гірчить. Вона також характеризується зниженою кислотністю. Згаданий показник підвищений у ягід з кущів, що ростуть там, де спостерігається велика кількість вологи. «Вихідці» із земель із помірно-континентальним кліматом теж мають свої особливості. Від «побратимів» їх відрізняє більша кількість фенольних сполук, моносахаридів, аскорбінової кислоти.

Користь і шкідливість жимолості

Оскільки плоди незвичайної рослини мають значний набір активних речовин, уживати їх потрібно обережно. Неправильне споживання може посилити хвороби та навіть активізувати хронічні недуги.

Для здоров’я корисні практично всі частини жимолості:

  1. Ягоди рослини:
  • підвищують шлункову секрецію;
  • мають відчутну в’яжучу, жовчогінну, сечогінну, загальнозміцнювальну, проносну дію;
  • покращують апетит;
  • зміцнюють капіляри, нормалізують тиск, позитивно впливають на серцево-судинну систему;
  • комплексно впливають на шлунок, нирки, печінку;
  • демонструють потужний антиоксидантний ефект, тому використовуються як полівітамінний засіб. Оскільки в жимолості вітаміну С не менше, ніж у лимонах, вона використовується як ефективний жарознижувальний засіб;
  • мають антибактеріальний ефект. Корисні плоди використовують у відварах, якими промивають очі, полощуть рот, горло;
  • застосовують для лікування недокрів’я, малярії, для профілактики туберкульозу, ревматизму.korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-11
  1. Сік плодів. Містить синильну кислоту — потужний засіб від лишаїв.
  2. Квіти. Вони також дуже активно використовуються. Наприклад, корейські медики розробили багатокомпонентні рецепти, ягоди жимолості в яких практично не застосовуються. Східноазійські ескулапи створили ефективні протимікробні, антисептичні засоби із суцвіть корисної рослини. У народній медицині багатьох країн відомий водний настій квітів жимолості, призначений для промивання очей.
  3. Листя. Має антисептичну, в’яжучу дію. З нього отримують чудові відвари, якими полощуть горло, наприклад для лікування ангіни. На основі листя жимолості також готують настої, ними промивають ранки, очі.korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-12
  4. Гілки та кора. Ці частини рослини «діляться» своїми корисними властивостями тільки під впливом високих температур. Гілки та кору жимолості використовують для:
  • приготування сечогінних засобів, відварів, призначених для стимуляції апетиту, зміцнення волосся (використовують для миття голови), лікування ниркових недуг, водянки;
  • зняття болю та запальних процесів у разі проблем із суглобами, ревматизму. У цих випадках подрібнені гілки та кору жимолості додають у гарячі лікувальні ванни. Тривалість процедури — 15 хвилин.
  1. Екстракт жимолості. Допомагає лікувати псоріаз, екземи, застосовується як відлущувальний засіб.

Користь жимолості очевидна, однак уживати її можна не всім. Протипоказань не дуже багато. Скажімо, ягоди небажано включати в раціон вагітних жінок і матерів-годувальниць. Крім того, слід бути обережними алергікам, дітям до семи років.

Корисна доза: яка вона?

Надмірне споживання будь-якого продукту шкодить організму. Тому не варто з’їдати гору ягід, намагаючись наповнити організм вітамінами та іншими необхідними нам речовинами, які містяться в корисній фітокоморі. Зловживання загрожує діареєю або запором, різзю у шлунку, м’язовими спазмами.

Для загального оздоровлення та профілактики можливих недуг у сезон протягом двох-трьох тижнів щодня слід з’їдати 100 г плодів. Ягоди жимолості сушать, заморожують, роблять із них варення, желе, джеми, сік, вино.

Рецепт жимолості: смачні ліки

Із плодів дивної рослини можна приготувати і звичайне варення. Але зважайте на те, що ці ягоди не можна варити занадто довго. Скористайтеся оптимальною технологією приготування:

  1. Візьміть 2 кг плодів, перетворіть їх на пюреподібну масу.
  2. Додайте 2,5 кг цукру.
  3. Поставте на вогонь, але не доводьте до кипіння! Розчинитися має лише цукор, для цього в середньому знадобиться п’ять хвилин.
  4. Одразу розлийте варення в чисті банки, закатайте. Такий продукт можна зберігати не тільки в холодильнику, а й у коморі, на балконі або в погребі.

korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-7Узимку, як тільки відчуєте наближення ГРЗ, одразу відкривайте ліки із жимолості: боротися із хворобами потрібно ефективно та смачно!

Різноманітні варення — не єдині рецепти із застосуванням жимолості. Ягоди використовуються і для приготування джемів. Наприклад, дуже популярний холодний джем, у якому зберігається максимум корисних властивостей цієї ягоди.korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-13

Для приготування холодного джему знадобиться 1 кг ягід і 1,5 кг цукру. Інгредієнти потрібно збити міксером до однорідності, потім узяти неметалеву ложку та довго перемішувати масу. Цукор має повністю розчинитися в соку. Тільки після того, як зникнуть усі крупинки, джем можна розкладати у стерилізовані банки. Ще кілька днів банки стоять відкритими, джем потрібно час від часу перемішувати, адже цукор може осідати. Після цього банки зі смачними ліками можна ховати в холодильник — корисні ласощі готові.

korysni-vlastyvosti-zhymolosti-charivna-yagoda-shho-zmitsnyuye-zdorov-ya-8Із жимолості можна зварити швидкий і смачний кисіль. Складові:

  • 500 г ягід;
  • 300 г цукру;
  • 1 столова ложка крохмалю;
  • 3 л води.

Ягоди слід подрібнити блендером або почавити, скласти в каструлю, залити водою, додати цукор і варити близько п’яти хвилин. У цей час у холодній кип’яченій воді потрібно розчинити крохмаль і, помішуючи, влити в каструлю. Як тільки почне закипати, слід вимкнути й дати охолонути. Від такого смачного киселю не відмовиться навіть найбільший вередун.
Сезон жимолості короткий: щоб встигнути потішити себе приємним смаком і отримати максимум користі, відвідайте «МЕТРО». Жимолость ексклюзивно представлена в гіпермаркетах торгової мережі