Їмо

Кулінарні шедеври за п’ять хвилин: готуємо швидко та смачно

Тільки затяті фанати кулінарії люблять проводити на кухні багато часу. Зазвичай усі прагнуть впоратися з приготуванням їжі якомога швидше, зробивши оптимальний запас смачних і корисних страв. Тим часом існують швидкі рецепти на всі випадки життя. Вам лише знадобиться опанувати декілька нескладних кулінарних процесів та тримати в холодильнику набір продуктів, які стануть інгредієнтами для майбутніх гастрономічних шедеврів.kulinarni-shedevry-za-p-yat-hvylyn-gotuyemo-shvydko-ta-smachno-7

Найменше часу на роздуми та складання меню буває в ті дні, коли гості вирішили несподівано вас відвідати. Звичайно, вони запевнятимуть, що не варто турбуватися та щось вигадувати, простіше замовити готову піцу. Але ж так хочеться смачно нагодувати близьких друзів, здивувати їх вишуканими стравами! Тим паче, що за 15–20 хвилин можна накрити повноцінний святковий стіл із закусками, салатом та навіть основною гарячою стравою.kulinarni-shedevry-za-p-yat-hvylyn-gotuyemo-shvydko-ta-smachno-3.

Швидкі рецепти на вечерю

Щоб у будь-якій ситуації бути у всеозброєнні, слід завжди зберігати в холодильнику такий набір продуктів (він цілком підійде і для складання щоденного меню):

  • тостовий хліб;
  • лаваш;
  • хрусткі дієтичні хлібці;
  • консервований тунець (або інші рибні консерви, наприклад, шпроти чи сардини);
  • макарони з твердих сортів пшениці;
  • свіжі овочі — листовий салат, білокачанну капусту, огірки, помідори;
  • банку консервованої кукурудзи;
  • консервовану білу або червону квасолю;
  • твердий сир, нарізаний тонкими скибочками;
  • плавлений або вершковий сир;
  • яйця.

Цього набору цілком досить для того, щоб приготувати частування для компанії з 5–6 осіб.

Оптимально, якщо в холодильнику буде риба або шматок м’яса. Якщо продукти не заморожені, їх можна швидко поставити в розігріту духовку навіть без обробки або витримки в маринаді. Рибі вистачить солі та перцю. М’ясо приправляють чим завгодно: діжонською або звичайною гірчицею, майонезом. Також яловичину або свинину можна обмазати оливковою олією, натерти часником. Наріжте м’ясо тонкими шматочками і на запікання піде менше часу.

Ще один корисний лайфхак: застеліть форму або деко фольгою аби подальше миття не завдало багато клопоту. Якщо місця достатньо, поруч із рибою або м’ясом розкладіть картоплю (її можна не чистити, адже часу обмаль), шматочки моркви та болгарського перцю, цілі печериці. Головне — ретельно вимити овочі. Усе це можна посипати сушеними травами та скропити оливковою олією.

Поки гаряче в духовці, приготуємо кілька простих і ситних закусок на швидку руку.

kulinarni-shedevry-za-p-yat-hvylyn-gotuyemo-shvydko-ta-smachno-2Сендвічі з різними начинками

Три-чотири зварені круто яйця розімніть виделкою, додайте трішки гірчиці, пропущений через прес зубчик часнику, декілька ложок сметани, сіль, перець, подрібнену свіжу зелень, трохи вершкового масла. Отриману суміш щедро намажте на скибочки підсушеного хліба, прикрасьте зеленню.

До варених яєць можна додати тунець у власному соку, розім’ятий стиглий авокадо.

Якщо у холодильнику майже нічого немає, приготуйте найпопулярніші італійські сендвічі. Шматочки багета підсмажте до хрускоту, натріть часником, розмістіть зверху нарізаний кубиками свіжий помідор. Побризкайте брускетти оливковою олією. Чудова закуска під вино та дружні розмови готова!

Снеки за п’ять хвилин

Напевно у ваших «засіках» знайдеться чимало смакоти, якою можна пригостити гостей, поки готується основна страва. Подайте легкі закуски. Візьміть дві красиві тарілки (це вже половина успіху кожної господині!). На одній розмістіть нарізані соломкою огірочки, моркву, сири, м’ясну нарізку (якщо вона є в холодильнику), мариновані овочі.

На другу тарілку покладіть крекери або хлібці, горіхи, солону соломку, чіпси. До таких закусок необхідно подати соус. Найпростіше — змішати кетчуп і майонез або сметану з хріном чи гірчицею.kulinarni-shedevry-za-p-yat-hvylyn-gotuyemo-shvydko-ta-smachno-6

Роли або піца з лаваша

Роли — ще одна чудова швидка страва, для приготування якої використовують прості та доступні інгредієнти. Можна перемішати сардину з вареними яйцями або «зміксувати» крабові палички з плавленим сирком. Найдешевша та швидка версія начинки цієї страви — м’які плавлені сирки, кілька зубчиків часнику, мелений чорний перець. Отриманою сумішшю потрібно намазати тонкий лаваш (додати трохи майонезу, якщо він є), згорнути та нарізати шматочками по діагоналі.

Рецепти швидкого приготування страв із лавашем різноманітні, є серед них і гарячі закуски. Можна зробити навіть піцу, від якої гості прийдуть у справжній захват. Оптимально, якщо лаваш буде круглим. Однієї упаковки вистачить на дві повноцінні піци, які можна подати гостям у вигляді гарячої закуски або основної страви. Базові інгредієнти — лаваші, сир, томатна паста чи кетчуп. Додаткові складові — будь-які м’ясні продукти (ковбаса, шинка, сосиски), зелень, гриби, помідори, болгарський перець. Основу готуємо так: на перший шар лаваша тонко намазуємо томатну пасту, посипаємо тертим сиром. Накриваємо ще одним круглим лавашем. Основа готова! Залишилося витратити кілька хвилин на начинку та запікання.kulinarni-shedevry-za-p-yat-hvylyn-gotuyemo-shvydko-ta-smachno-4

Рецепти швидких салатів

Найпростіші та гарантовано успішні варіації — це листя салату (можна замінити пекінською капустою або айсбергом) із різними добавками. Листя не варто нарізати, велике можна просто розірвати пальцями. До основи додати огірки, помідори (свіжі або в’ялені), натерту моркву, консервовану кукурудзу, свіжий болгарський перець, сухарики, шматочки сиру, різне насіння (кунжут, соняшник, насіння льону), маслини та каперси. Найкраща приправа до такої страви — оливкова олія із соєвим соусом або лимонним соком.

Якщо в компанії буде багато голодних чоловіків, приготуйте простий і ситний салат із чотирьох інгредієнтів. Цю страву не потрібно навіть нарізати!

Змішайте банку кукурудзи та банку червоної квасолі. Додайте 100 г сухариків (готових або зроблених самостійно, житніх або білих), заправте майонезом.

Перелічені рецепти стануть у пригоді господині не тільки для організації спонтанної вечірки. Такі страви можна подавати і на сніданки у вихідний день, коли не хочеться витрачати дорогоцінний час на приготування їжі.