Їмо

Млинці на Масляну: сакральний сенс, рецепти та секрети смаку

mlyntsi-na-maslyanu-sakralnyj-sens-retsepty-ta-sekrety-smaku-1

Хіба не дивно, що зі словом «Масляна» асоціюють не масло, не молочні продукти, а саме млинці? Виявляється, тут прихований глибокий сакральний сенс.

Отже, розповідаємо, чому на Масницю печуть млинці і що вони символізують. Ну і, звичайно, подаємо рецепти млинців на Масляну з фото — вони настільки апетитні, що хочеться просто зараз бігти на кухню й робити тісто.
mlyntsi-na-maslyanu-sakralnyj-sens-retsepty-ta-sekrety-smaku-2

Сонце в кожній домівці            

Масляна — це давньослов’янське свято проводів зими. Як і в усіх хліборобів, життя й добробут наших предків безпосередньо залежали від погоди й родючості землі. Щоб вплинути на них, люди намагалися заручитися підтримкою предків і богів.

Плоскі коржі з рідкого тіста були своєрідною жертвою, даром найвищим силам. Особливо головному божеству — Сонцю. Круглі, гарячі, золотисті — вони, власне, його й символізували.

Млинці на Масляну пекли та їли у великих кількостях. Адже чим більше створити відповідних символів, тим більше буде сонячних днів і шансів на хороший урожай.

Слов’яни вірили, що душі предків живуть поруч із ними, допомагають у справах і господарстві. Тому початком масляних забав були «діди» — обряди поминання померлих. Перший млинець клали на духове віконце під дахом — для душ предків. А потім пригощали жебраків і просили згадати родичів, що пішли.

Назва свята пов’язана зі звичаєм поливати млинці до Масниці топленим маслом. У повсякденному житті звичайні люди харчувалися скромніше. Вважалося, що масляні гуляння з великою кількістю жирної ситної їжі допомагають залучити благополуччя, здобути прихильність сил природи.

Кульмінацією свята було спалення опудала Масляної. Люди вірили: разом із ним згоряє все старе й віджиле, всі жалі й хвороби. А попіл, що впав на землю, робить її більш щедрою та родючою.

Рецепти млинців до Масниці

Якщо і був колись єдиний особливий рецепт млинців на Масляну, то історія його не зберегла. Плоскі хлібні коржі, які пекли наші предки для обрядів проводів зими, за багато століть трансформувалися в знайомі нам рум’яні млинці.

У кожної господині свої фірмові рецепти млинців до Масляної. Але ніколи не пізно додати в скарбничку щось новеньке. Наприклад, ці три різновиди млинцевого тіста. Пробуйте й вибирайте, що вам більше до смаку.

Тонкі млинці на молоці

Вам знадобиться:

  • молоко високої жирності — 500 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 200 г;
  • соняшникова олія — 2 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • цукор — 2 ч. л.;
  • ванілін.

Молоко та яйця заздалегідь вийміть із холодильника, щоб вони прогрілися за кімнатної температури. Яйця збийте до піни з сіллю й цукром, додайте ванілін. Потім, продовжуючи збивати, тонкою цівкою вливайте в яєчну масу тепле молоко.

Борошно двічі просійте, щоб воно наситилося киснем. Потім поступово влийте в нього рідку суміш. Перемішуйте, щоб не збивалися грудочки. Наприкінці додайте рослинну олію та ретельно вимішайте. У результаті у вас вийде легке повітряне тісто, за густотою схоже на дуже рідку сметану.

Консистенція тіста залежить від сорту борошна. Якщо в ньому мало клейковини, маса вийде надто рідкою. Млинці на пательні не будуть схоплюватися, й у вас з’явиться шанс дізнатися, що таке «млинець грудкою». Щоб згустити тісто, потроху додавайте в нього борошно, поки не отримаєте масу потрібної густоти.

Якщо борошна в тісті перебір, млинці вийдуть дуже товстими та щільними. Це теж смачно, особливо така їжа сподобається шанувальникам американських панкейків. Але фішка олійних млинців — їхня легкість, тонкість і хрустка ажурна облямівка. Отож, якщо тісто вийшло дуже густим, розбавте його теплим молоком.

mlyntsi-na-maslyanu-sakralnyj-sens-retsepty-ta-sekrety-smaku-4Млинці на кефірі

Кислувата густа основа надає цій їжі особливої ностальгічної нотки. Приблизно такі млинці на Масляну пекли наші бабусі.

Вам знадобиться:

  • кефір 3% — 500 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 200 г;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • харчова сода — на кінчику ножа;
  • рослинна олія — 2 ст. л.

У глибокому посуді збийте яйця з цукром і сіллю. Підігрійте суміш на водяній бані, розмішуючи, поки не розчиниться цукор.

З’єднайте соду й борошно, двічі просійте отриману масу через дрібне сито. Потім тонкою цівкою влийте в неї рідку суміш. Безперервно перемішуйте віничком для збивання або міксером, щоб маса виходила однорідною.

У готове тісто додайте рослинну олію. Вона дозволяє млинцям легко відставати від сковороди.

Ще раз все перемішайте й залиште на годину в теплому місці. Сода вступить у реакцію з кислотою, яка міститься в кефірі, і тісто придбає особливу легкість.

Безмолочні млинці на мінеральній воді

Це чудовий варіант для тих, хто не переносить лактозу, і охочих знизити калорійність страви.

Вам знадобиться:

  • мінеральна сильногазована вода — 500 мл;
  • борошно — 320 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • ванілін — за смаком.

Змішайте борошно, сіль і цукор і двічі просійте цю суміш крізь дрібне сито.

Окремо збийте яйця до пишної піни. З’єднайте їх із сухою сумішшю, перемішайте, додайте мінеральну воду кімнатної температури та збийте тісто до однорідної консистенції. Наприкінці додайте ванілін і рослинну олію та ще раз все перемішайте.

Випікайте млинці на розпеченій сковороді з антипригарним покриттям. Тоді вони не прилипатимуть, і процес готування стане для вас задоволенням.

Чим можна начинити масляні млинці

Начинки для млинців на Масляну можуть бути які завгодно:

  • солодкий м’який сир із родзинками або курагою;
  • товчений мак;
  • ягоди, перетерті з цукром;
  • карамелізовані яблука;
  • сирний крем із шоколадом;
  • товчені горіхи з медом і родзинками;
  • м’який сир із зеленню;
  • солона риба, перемелена в блендері з вершковим маслом;
  • смажені гриби;
  • рибний паштет;
  • картопляне пюре з обсмаженою цибулею.

До речі, така начинка, як м’ясо, для традиційних олійних млинців не використовується.

Якщо млинці лежать на відкритому повітрі, їхні засмажені краї можуть почати підсихати. Тоді під час начинення вони заламуватимуться на згинах. Щоб цього уникнути, складайте готові млинці на широке блюдо та відразу накривайте кришкою. Там вони пропаряться, і їхні краї стануть м’якими.

Млинцям, які ви не плануєте начиняти, кришка не потрібна. Хрусткі краї тільки додадуть їм шику.