Їмо

Морські делікатеси вдома: види устриць і їх приготування

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-1

Коли ми згадуємо устриці, наша уява малює яхти, мішленівські ресторани й шампанське по тисячу доларів за пляшку. Так уже склалося, що цей продукт став символом розкішного життя. Але насправді він доступний кожному. Головне — навчитися вибирати й з’ясувати, як готувати устриці.morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-2

Види устриць

Ці молюски відрізняються за призначеністю: одні придатні для вживання в їжу, решту виловлюють задля перлин; а також за середовищем вирощування: повного моря (які жили тільки в морі) й афіновані, або облагороджені (які частково або повністю вирощували в особливих умовах).

Сьогодні відомо 50 видів устриць, більшість із яких використовують у кулінарії. У них асиметричні черепашки, які можуть бути пласкими й глибокими. Власне, ця ознака й поділяє устриці на два основні типи.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-8Глибокі є двох видів: вишукані й особливі. Перші містять менше соку й м’яса, а тому й ціна на них нижча. У цілому вид вирощують у спеціальних резервуарах з водоростями, які поліпшують якість устриць.

  • «Фін де клер» («фін де Бретань») — найвідоміший представник цієї групи. Свою назву устриці дістали завдяки способу вирощування: спочатку вони дозрівають у водах океану, а потім — у спеціальних рибальських клерах, де одержують додаткове харчування. Це забезпечує їм високу жирність, пружність м’яса й солонувато-солодкий присмак. «Фін де клер» шанують гурмани, ці устриці мають попит серед найвишуканіших ресторанів.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-9До речі, ці молюски довго не лежать. Строк придатності — буквально кілька днів. Тому технологія зберігання й швидкість перевезення відіграють тут важливу роль.

  • «Спесьяль» («спесьяль де клер»), як і «фін де клер», дозрівають у резервуарах, мають витончений ніжний смак.
  • «Блакитна» — назва досить промовиста. Такого забарвлення досягають завдяки витримуванню молюсків в акваріумі з блакитною глиною.
  • «Крез» — жирні м’ясисті устриці родом з Ірландії.
  • «Білі перли» можна впізнати за витонченою черепашкою, солодкуватим присмаком і запахом йоду.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-3Ще кілька видів, про які не можна не згадати:

  • «Жилардо» — селекціоновані устриці з Бретані. Завдяки особливим методам, вони максимально пружні й насичені корисними речовинами. Але найцікавіше — смак: морська нотка з украпленням горіхової та… фруктової.
  • Велетенська устриця — найбільш культивований вид у світі. Висота черепашки сягає 45 см, довжина молюска — 10—15 см, вага — 60 г. Щоб домогтися таких результатів, виробники вирощують цей морепродукт від 12 до 24 місяців. Спочатку вид уважали винятково східноазійським, але сьогодні він поширений у Європі, Північній Америці й Австралії.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-7Велетенські устриці також вирощують і в Україні, в екологічно чистому районі Одеської області. Називаються вони «Скіфія». Ніжне м’ясо, витончений морський аромат і солодкуватий горіховий та огірковий посмак — головні відмінності цього підвиду.

«Скіфія» — устриці, які гарантовано потрапляють на стіл свіжими. Тому що їх виловлюють і відразу надсилають замовникові. На транспортування йдуть не дні, а часто години.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-4Чим корисні устриці

Цей делікатес цінують не лише за унікальні смакові характеристики, а й за корисні властивості. М’ясо молюска містить білки, вуглеводи й жирні кислоти, які потрібні для роботи нервової та серцево-судинної системи.

До складу також уходять вітаміни A, B, C, D й мінеральні солі: магній, кальцій, фосфор тощо. Устриці містять велику кількість цинку, який стимулює виробляння тестостерону. Саме тому їх уважають потужним афродизіаком. Загалом, суцільна користь!

Калорійність устриць невелика — 70 ккал на 100 г. Тож їх цілком можна їсти під час дієти.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-5Як готувати устриці вдома

Приготування устриць — справа проста. Адже їх часто їдять сирими. Хоча, наприклад, у США й Канаді м’ясо додають у супи, смажать у фритюрі та навіть панірують.

Передусім переконайтеся, що молюск свіжий: стулки черепашки повинні бути щільно закриті, а коли їх відкриватимете, м’ясо скорочуватиметься, усередині ви побачите рідину. Якщо щось не так, краще не ризикувати.

morski-delikatesy-vdoma-vydy-ustryts-yih-prygotuvannya-6До речі, це одне з головних питань, яке виникає у новачків-гурманів, — як відкрити устрицю. Розповідаємо:

  1. Придбайте спеціальний ніж із товстим руків’ям, коротким лезом і гострим кінцем.
  2. Надягніть щільні гумові рукавички, щоб не порізатися осколками.
  3. Тримайте черепашку гострим кутом до себе, плаский бік має дивитися вгору.
  4. Акуратно проведіть ножем між половинками.
  5. Підніміть неглибоку частину черепашки й відсуньте її.

Як їсти устриці — справа смаку. Традиційно їх подають охолодженими, на льоду, збризкують лимонним соком і ковтають, не розжовуючи. Запивати краще білим сухим вином, ідеальний варіант — португальське вінью верде. Найкращий соус до устриць — пікантний табаско або оливкова олія.

Що стосується готування, то тут діють стандартні правила для морепродуктів: спочатку очистьте черепашки щіткою, відкладіть ті, що мають тріщини чи відколи, відтак помістіть на гриль або парову баню. Вони розкриються через 5—10 хвилин.

Як бачите, усе не так складно. Пробуйте й насолоджуйтеся вишуканими делікатесами просто вдома!