Їмо

Незвичні овочеві консерви

nezvychni-ovochevi-konservy-1

Здавалося б, чого-чого, а консервів ми вже набачилися. Діжкові огірки, солоні помідори, корнішони, оливки, печериці… Але крім стандартних варіантів, існує ще безліч смачних та оригінальніших консервованих продуктів. У цій статті ми зібрали кілька прикладів оригінальних овочевих консервів, щоб ви могли урізноманітнити своє меню.

Цікавий факт: сучасний спосіб консервування винайшов француз Ніколя Аппер 1809 року, за що він здобув почесний титул «Благодійник людства».

nezvychni-ovochevi-konservy-2Артишок: зелена троянда з Італії

Артишок — це пуп’янок однойменної рослини, схожої на будяк. Вживати артишок у їжу почали приблизно п’ять тисяч років тому — у той час він уважався цілющим делікатесом і часто використовувався як ліки при захворюваннях печінки. Сучасна медицина повністю згодна зі стародавніми лікарями: у наші дні лікарські засоби на основі артишоку застосовують під час лікування жовчнокам’яної хвороби, атеросклерозу, гепатитів, псоріазу й екземи.

Цікавий факт: артишок є визнаним афродизіаком.

Артишоки вирощують у багатьох країнах, але світовим лідером уважається Італія. А ось в Україні свіжі артишоки придбати складно. Справа в тому, що найкориснішими й найсмачнішими вважаються молоді «трояндочки», які практично не підлягають транспортуванню. І ось тут нам стають у пригоді артишоки мариновані й солоні, які відмінно зберігають усі корисні властивості свіжих!

Консервовані артишоки додають до салатів, піци, запіканок, пирогів і соусів, використовують як гарнір до риби або м’яса. Калорійність порадує тих, хто стежить за своєю вагою: у ста грамах консервованих артишоків міститься всього 53 ккал, у консервованих в олії — 116 ккал.
nezvychni-ovochevi-konservy-4

Каперси: солоні пуп’янки до борщу й олів’є

Консервовані каперси схожі на вишні або оливки. Але каперси — це не плоди, а пуп’янки рослини під назвою каперці. У сирому вигляді ці симпатичні зелені кульки не вживаються, а ось у консервованому — ще й як!

Смак у маринованих каперсів гострий, пряний, з гірчичними нотками. У каперсах міститься багато мінералів і вітамінів, але відомі вони перш за все завдяки рекордному вмісту вітаміну P, який зміцнює стінки кровоносних судин. Ба більше, у каперсах багато ефірних олій, які цілюще впливають на шкіру й волосся. Так що страви з каперсами — це не лише смак, але ще й користь!

Цікавий факт. Біла поволока на поверхні каперсів — не що інше, як вітамін P (рутин), який виступає на поверхні плодів під дією маринаду.

Використовувати каперси в кулінарії легко: вони чудово поєднуються з м’ясом і рибою, соусами й салатами, і навіть можуть замінити огірки в улюбленому салаті олів’є. Дрібно порізані каперси додають до борщу: вони надають страві пікантної нотки. Важливо тільки пам’ятати золоте правило: додавати каперси до гарячих страв потрібно в самому кінці, тому що від тривалого теплового обробляння вони втрачають свої властивості й аромат.

Зберігання каперсів не завдає особливих труднощів: відкрита баночка прекрасно може простояти в холодильнику кілька місяців.

nezvychni-ovochevi-konservy-3В’ялені помідори: сонце в кожній банці

Цей вид заготовлення з’явився на наших теренах не так давно, але вже набув, не побоїмося цього слова, шаленої популярності. В’ялені помідори — відмінне доповнення до… Та практично до всього!

Страви з в’яленими помідорами — хіт будь-якого столу. Нічого дивного: такі помідори прекрасно поєднуються з м’ясом і рибою, дивовижні в піці й омлетах, збагачують смак печива, супу або соусу. До того ж це абсолютно безвідхідний продукт: олія з пряними травами, якою заливали помідори, є відмінною заправою до салатів.

Цікавий факт: під час в’яління на сонці помідори вважаються готовими, коли втрачають приблизно 90% ваги.

Деякі вправні господині призвичаїлися робити в’ялені помідори по-італійському в духовці або електросушарці на овочі. Найчастіше для цього використовують помідори чері або сливки. Але все-таки справжній в’ялений помідор — це той, який висушено на сонці. Саме за такого способу томати найкраще зберігають вітаміни й набувають неповторного смаку.

Як зберігати в’ялені помідори? Та нічого складного: вони відмінно зберігаються в скляних банках з герметично закритими накривками, бажано в прохолодному темному місці.

nezvychni-ovochevi-konservy-7Пепероні: гаряча любов

Якщо ви ще не знаєте, що таке пепероні, ми вам зараз розповімо. У перекладі з італійської красиве слово peperone означає перець. Однак пепероні — це не окремий сорт, а збірна назва відразу для декількох сортів. За цією назвою може ховатися американський банановий перець, солодкий перець, золотий грецький перець і, нарешті, найзвичніший для нас гострий червоний перець. Спосіб використання простий: хочеться гостренького — додавайте пепероні!

Цікавий факт: перець пепероні допомагає знизити вміст солі в їжі, адже гострі страви потрібно солити дуже помірно.

Пепероні містить вітаміни C, B, PP, каротин та ефірні олії. Та, мабуть, найголовнішим елементом є капсаїцин: саме від його кількості залежить ступінь пекучості перцю. У разі вживання капсаїцину в організмі людини починає вироблятися більше ендорфінів, тому гострий перчик буде чудовим засобом не лише від сезонної застуди, а й від сезонної депресії! Але якщо у вас є захворювання нирок або шлунково-кишкового тракту, уживати гострий перець треба дуже помірно або взагалі від нього відмовитися.