Їмо

Прості дієтичні страви з фішками: топ-5

prosti-diyetychni-stravy-z-fishkamy-top-5-1

Після тривалих свят зі щедрими застіллями та цілковитою свободою в десертах і інших кулінарних задоволеннях хочеться чогось легкого, простого та дієтичного. Але для початку варто розібратися, що ж входить до цього модного поняття? Щоб не заглиблюватися в нетрі дієтології, зведемо все до кількох елементарних правил. Мінімум простих вуглеводів (борошно вищого сорту, білий рис, макарони з білого борошна, хліб, солодощі, булочки, цукор), тільки корисні жири в помірній кількості (оливкова, кукурудзяна олія, трохи якісного  вершкового масла), достатньо клітковини (каші з мінімумом обробки, овочі, фрукти), білки — нежирне м’ясо, біла риба, молочні продукти без цукру й наповнювачів. Таке харчування може здатися нудним, але це хибне враження — варто проявити трохи фантазії та можна приготувати справжнісінькі кулінарні шедеври. Дієтична їжа допоможе організму позбавитися від зайвого, набраного за свята, відновити впевненість у собі й оптимальну вагу.

Рецепти дієтичних страв — готуємо з фантазією

Уявіть, що кухня — це поле для творчості, а приготування страв — не щоденна рутина, а захоплюючий творчий процес. Дієтична страва зовсім не означає щось несмачне, кашоподібне з дивним запахом. Пропонуємо вам забути всі колишні стереотипи та приготувати щось справді смачне! Для зручності розділимо дієтичні рецепти на кожен день за прийомами їжі, не забудемо й про прості корисні перекуси.

Сніданок, обід, вечеря, десерт і перекус — кращі рецепти для правильного харчування, легкі дієтичні страви на кожен день — топ-5 ідей для вас.

Сніданок — основа бадьорого дня

Яйця є оптимальним продуктом для початку дня. Із них можна приготувати прості дієтичні страви, які зарядять енергією до обіду.

Рецепт: Яєчні кекси

Інгредієнти: 5 яєць (порція на 2–3 особи), жменька нежирного тертого сиру, трохи зелені, 200 г будь-яких овочів, можна заморожених (крім картоплі), трохи пісної шинки або відвареного курячого філе, сіль і перець за смаком. Змішати інгредієнти, наповнити змащені маслом формочки для кексів, запекти в духовці або мікрохвильовій печі до готовності. Така незвичайна «яєчня» посяде гідне місце в меню дієтичних страв на кожен день і сподобається навіть маленьким вередунам.

Підтримуємо бадьорість: ідея для корисного перекусу

Дієтологи рекомендують максимально скоротити часові проміжки між прийомами їжі, харчуючись дрібно та потроху. Тому, незалежно від графіка та роду діяльності, необхідно тішити себе корисними смачними перекусами.

Рецепт: Рибний рол

Інгредієнти: лаваш із висівками, сир, слабосолона червона риба, зелень, половинка свіжого огірка. На лаваш тонким шаром нанесіть сир (не захоплюємося!). Розкладіть шматочки риби й огірка, посипте нарубаною зеленню. Загорніть рол. Шматочок такого корисного «бутерброда» стане фантастичним перекусом в очікуванні обіду, поповнить запас енергії та бадьорості.

Обід: пропустити не можна!

Намагаючись перейти на правильне харчування, помічаєш: кожен прийом їжі сприймаєш як свято, кулінарне задоволення. Дієтичні страви на кожен день можуть бути не тільки оптимально корисними, але й на диво смачними. Не вірите? Ось ідея для обіду, яка допоможе змінити погляд на ЗСЖ і ПХ.

Рецепт: фарширована скумбрія

Інгредієнти: випотрошені тушки скумбрії (за кількістю членів сім’ї), кілька варених яєць, трохи нежирного тертого сиру, морква, цибуля. Готуємо начинку: терту моркву й нашатковану цибулю пасеруємо на мінімальній кількості олії. Змішуємо охолоджену засмажку з натертими вареними яйцями та сиром. Начинку кладемо всередину рибних тушок, посолених і поперчених. Черевце риби скріплюємо зубочистками, запікаємо в духовці до готовності. Гарнір до такої страви не потрібен, можна лише доповнити її декількома скибочками свіжих овочів (помідори, огірки, болгарський перець).

Вечеря: їмо легко та корисно

Швидкі та корисні рецепти дієтичної кухні — справжня знахідка для людини, яка фізично активна та прагне до здорового способу життя. Але найчастіше все зводиться до нудного варіанта на зразок терта морквина + шматок сухого, зморщеного вареного курячого філе. Хоча з того ж філе можна приготувати легку та смачну вечерю.

Рецепт: курячі тюфтельки із салатом

Інгредієнти: курячий фарш (краще перемолоти грудку самостійно, а не купувати магазинний фарш), яйце, спеції: паприка, чорний перець, сушений часник, йодована сіль, жменя вівсяних пластівців. Змішуємо складові, формуємо невеликі тюфтельки. Готуємо на пательні під кришкою, додавши трохи води. Гарнір: суміш салатного листя, огірок, помідор, заправка — лимонний сік, трохи соєвого соусу. Як бачимо, дуже смачні дієтичні страви легко готувати й вони справді універсальні. Курячі тюфтельки цілком підходять не тільки для вечері, але й для сніданку, обіду. До речі, курячий фарш у цьому рецепті можна замінити фаршем із індички. У такому разі зробити тюфтельки більш соковитими допоможе маленький секрет: ліплячи заготовки, додайте всередину кожної шматочок улюбленого сиру — сулугуні, фети.

Корисні десерти — кілька секретів

Щоб солодка страва була корисною, максимально виключіть із рецептур рафінований цукор, маргарин, борошно з м’яких сортів пшениці. Здавалося б, із чого тоді готувати? Є безліч секретів, і ось одна з дієтичних страв, яка може стати прикладом здорового підходу до приготування ласощів. Головне — їсти десерти в першій половині дня, і не більше ніж одну порцію.

Рецепт: шоколадний мус

Інгредієнти: півплитки чорного шоколаду, чверть — молочного, 2 яєчних білки, трохи цукрозамінника, дещиця кардамону. Збити білки з цукрозамінником і прянощами до міцних піків. Шоколад розтопити (можна залишити трохи стружки для оформлення), перемішати зі збитими білками. Розподілити по красивих склянках або креманках, залишити в холодильнику на 40 хвилин. Посипати шоколадом, какао, кокосовою стружкою. Корисний і смачний десерт готовий!

Смачного та бадьорості щодня!