Їмо

Пиріг із полуницею — яскраві ласощі теплого літа

pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-1

Коли сезон полуниці в самому розпалі, потрібно вдосталь наїстися соковитих ягід. І, звичайно ж, приготувати смачні десерти. Відомий факт: вітамін С, якого чимало в ароматній ягоді, має властивість накопичуватися в організмі і в сезон застуд захищати від хвороб.pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-2

Смачну профілактику проводять по-різному. Активно їдять свіжі плоди, готують коктейлі з морозивом. А ще можна спекти ароматний полуничний пиріг. У цій справі вам знадобляться мамині чи бабусині рецепти. Такі пироги виходять дійсно ласими та домашніми. Але чому б не потішити сім’ю чимось новеньким?.. Адже рецепт полуничного пирога може бути дуже незвичайним і фантазійним.pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-3

Крамбл із ягодами: влаштовуємо «британське» чаювання

Крамбл — пиріг із дуже соковитою начинкою та апетитною хрусткою скоринкою зверху. Це традиційні ласощі англійців. Його рецепт простий і водночас незвичайний.pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-5

Для крамбла знадобиться:

  • 150 г пшеничного борошна;
  • 100 г цукру (краще тростинного);
  • півпачки вершкового масла (жирність — більше ніж 80%);
  • 70 г вівсяних пластівців швидкого приготування;
  • лимонна цедра, жменька мигдальних горіхів.

Для начинки: близько 1 кг полуниці, 3 ст. л. крохмалю, трохи цукру.pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-4

Змішайте цукор і борошно, руками розітріть у суміші порізане дрібними кубиками вершкове масло. Всипте вівсянку, горішки, лимонну цедру. Ретельно перемішайте, поставте в холодильник. Глибоку форму для випічки змастіть вершковим маслом, наповніть сумішшю полуниці, цукру та крохмалю. Зверху рівномірно розподіліть охолоджене тісто. Випікати крамбл потрібно близько 40 хвилин у добре розігрітій духовці. Подавати теплим із кулькою морозива.

Смачний пиріг із полуницею — ароматна класика

Багато господинь вважають випічку з ягодами та фруктами чи не найвищим пілотажем кулінарії. Дехто переконаний, що приготування таких пирогів, як на фото, — щоб не підгоріли, не були напівсирими, занадто солодкими або прісними, — щось із розряду ледь не фантастики. Зруйнуємо цей стереотип!

Перед вами рецепт пирога з полуницею, який дуже легко готувати. Він допоможе навіть у той момент, коли на порозі гості, а в холодильнику — порожнеча. Знайомтеся: пиріг із полуниці, ніжне пісочне тісто якого тане в роті.

Для великого сімейного пирога знадобиться:

  • 300 г пшеничного борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • дрібка солі;
  • ванільний цукор або есенція;
  • кілька столових ложок крижаної води.

Для начинки: полуниця, цукор, трохи борошна або крохмалю, лимонна цедра.pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-6

Змішати всі інгредієнти для тіста, перетерти на крихти. Додати воду, ущільнити тісто руками в грудку. Загорнути в плівку, покласти в холодильник. Для начинки нарізати полуницю пластинками, змішати з іншими складовими. Через 40 хвилин дістати тісто, розподілити руками по змащеній вершковим маслом формі. Зверху викласти начинку. На бажання можна залишити кілька шматочків тіста, щоб зверху прикрасити пиріг декоративними елементами.

А тепер поділимося кулінарним секретом, що «родом» із Німеччини. Як відомо, там цінують домашню випічку й часто доводять її до досконалості за допомогою штрейзеля. Так називається мікс взятих приблизно в однакових пропорціях борошна, вершкового масла та цукру. Перераховані вище інгредієнти потрібно ретельно перемішати. Потім отриманою крихтою посипаємо пиріг перед тим, як відправити в розігріту духовку. У підсумку на ласощах утворюється смачна хрустка скоринка.

pyrig-iz-polunytseyu-yaskravi-lasoshhi-teplogo-lita-9Мафіни для маленьких гурманів

Як приготувати пиріг із полуницею так, щоб діти, покуштувавши його, не забруднилися з ніг до голови начинкою та не засипали все навколо крихтами? Відповідь є — зробити мафіни з полуницею. Вони чудово підійдуть для дитячого свята. Ось універсальний рецепт таких міні-пирогів, які точно сподобаються маленьким гурманам.

Потрібно:

  • 250 г борошна (в процесі може знадобитися ще трохи);
  • чайна ложка розпушувача;
  • 200 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 100 г вершкового масла;
  • півсклянки молока;
  • 200 г полуниці;
  • прикраси для кексів, кондитерська посипка або глазур.

Змішайте всі інгредієнти для тіста. Порізані плоди додайте в останню чергу. Невелика хитрість: щоб під час готування шматочки ягід не опустилися вниз, посипте полуницю борошном або крохмалем. Форми для мафінів змастіть рослинною олією. Випікати до готовності. Щоб зробити страву яскравішою та святковою, приготуйте шоколадну глазур (какао-порошок, вершки, цукор) і полийте нею кекси зверху. У супермаркеті можна купити цікаві прикраси для випічки, які перетворять приготування ласощів на захоплюючу гру.

Найшвидший пиріг, який без особливого клопоту готується навіть на дачі, — бісквіт із полуницею. До речі, ця соковита ягода дуже любить компанію цукрової пудри та свіжої м’яти. Прикрасьте ними свіжоспечений бісквіт, і він перетвориться на вишуканий десерт, гідний бути прикрасою літнього бенкету в саду.

Коли ж сезон полуниці закінчиться (на жаль, він швидкоплинний), домашні пироги можна готувати з замороженими ягодами.