Їмо

Рецепти з нуту: кулінарна подорож на Схід

retsepty-z-nutu-kulinarna-podorozh-na-shid-1

У цього цікавого продукту є ще кілька назв: баранячий або турецький горох, нахат, шиш і міхурник. Страви з нуту — гордість східної, зокрема, арабської, кухні. Крім того, такі рецепти давно увійшли до кулінарної «скарбнички» деяких народів Азії й Північної Америки.

У Східній Європі про цей цікавий і поживний продукт дізналися відносно недавно. Першими на гастрономічний п’єдестал нут піднесли вегетаріанці і вегани. Це зрозуміло, адже цей різновид бобових може похвалитися величезною кількістю рослинного білка. Крім того, у нуті немає ні краплі шкідливого жиру, зате є низка корисних речовин: фосфор, калій, магній, вітаміни групи В, залізо тощо.retsepty-z-nutu-kulinarna-podorozh-na-shid-9

Турецький горох рекомендується включати до раціону тим, хто стежить за вагою або дотримується дієтичного харчування. Рецепти з нуту дозволять урізноманітнити і зробити більш здоровим звичайний раціон. Приготований тим чи іншим способом турецький горох можна подавати не тільки як гарнір, але і як самостійну дуже смачну страву.retsepty-z-nutu-kulinarna-podorozh-na-shid-2

Як приготувати нут: рекомендації з різних куточків світу

Приготування обіду або вечері з баранячого гороху може перетворитися на захопливу кулінарну подорож. Наприклад, фалафель — одна з найсмачніших нутових закусок — походить із Єгипту. Цією їжею замінювали м’ясо місцеві християни, копти, під час посту. Водночас фалафель — національна страва сусіднього Ізраїлю. У сучасному світі смажені в олії кульки з бобів подають у тисячах закусочних. Таку їжу обожнюють і вегетаріанці, і прихильники традиційного стилю харчування.retsepty-z-nutu-kulinarna-podorozh-na-shid-3

Готувати фалафель зовсім нескладно. Замочіть на ніч нут (воду бажано, але не обов’язково, кілька разів змінити), подрібніть його на м’ясорубці. Блендер використовувати не рекомендується: буде невідповідна текстура. В отриману масу додайте сухі спеції — різні види перцю, сіль, коріандр, зіру, сушені трави. Сформуйте кульки завбільшки із м’ячик для настільного тенісу, обсмажте у великій кількості олії до коричневої скоринки. Подавати це чудо потрібно зі свіжими й маринованими овочами, різними соусами, помістивши все в піту або лаваш. Саме так ласували фалафель на вулицях стародавнього Єрусалиму.

Ще одна культова нутова страва з Близького Сходу — хумус. Пасту з вареного гороху з додаванням тахіні (соусу з кунжуту), оливкової олії, спецій, лимонного соку обожнюють в Ізраїлі, Лівані, Єгипті, Йорданії, Туреччині та Греції.

Для хумусу візьміть:

  • 0,5 кг замоченого й потім відвареного до готовності гороху;
  • спеції;
  • пасту із сезаму (кунжуту);
  • оливкову олію першого холодного віджиму;
  • свіжовичавлений лимонний сік.

Перебити в блендері горох до кремоподібного стану, додайте інші інгредієнти, постійно оцінюючи смак. Це класичний рецепт, який можна урізноманітнити, як вам заманеться: доповнити його чилі або солодкою паприкою, каперсами або анчоусами, шпинатом, іншими травами і спеціями.

Подають хумус із лавашем, свіжим хлібом, пітою, сухариками, овочами — свіжими або маринованими. Це дуже смачно! В Ізраїлі та багатьох інших країнах працюють цілі хумус-бари, у яких пропонують десятки варіацій цієї багатої на білок і мінерали страви. Приготувавши її вдома, отримаєте чудове доповнення до поживного сніданку.

Ще одна перевага хумусу — він відмінно гармонує не тільки з овочевими добавками, але й із сиром, шматочками м’яса. Загорніть усе це багатство в тонкий лаваш і отримаєте страву, цілком гідну святкового столу.

Рецепти нуту з Туреччини

У цій мусульманській країні знають, як готувати нут. Страви з нього входять до повсякденного раціону місцевих сімей, прикрашають ресторанні столи в численних готелях на турецьких курортах. Традиційно нут тут поєднують із м’ясом — яловичиною або бараниною. Виходить дуже смачно й ситно. Основа, як і в попередніх рецептах, — вимочений за ніч турецький горох.retsepty-z-nutu-kulinarna-podorozh-na-shid-6

Нут потрібно додати в м’ясний соус. Для того, щоби його приготувати, півкілограма нежирної яловичини поріжте невеликими шматочками, обсмажте на олії. Додайте порубану цибулю, часник. Тушіть хвилин 10. Потім додайте кілька свіжих томатів, очищених від шкірки (взимку можна замінити томатною пастою в потрібній кількості), нут, залийте водою або бульйоном. Тушіть 45–50 хвилин. Подрібніть кілька зубчиків часнику й зелень. Додайте їх у м’ясний соус за 5 хвилин до готовності. Перед подачею дайте страві постояти 10 хвилин.

Горох із цікавим горіховим присмаком може стати пікантним інгредієнтом святкових страв, наприклад — салатів. Ось кілька незвичайних поєднань, які допоможуть здивувати гостей.retsepty-z-nutu-kulinarna-podorozh-na-shid-8

Салат із нутом і індичкою

Вам знадобляться:

  • замочений на ніч і відварений нут;
  • варене філе індички, нарізане тонкими смужками;
  • курага, подрібнена смужками;
  • смажений мигдаль, стовчений у велику крихту;
  • великий червоний болгарський перець, порізаний соломкою;
  • кілька пір’їн зеленої цибулі.

Змішати всі складники, заправити сметаною або йогуртом, попередньо приправленими пропущеним через прес часником, сіллю й меленим перцем. Такий салат стане гідною заміною олів’є й шуби, які вже приїлися. Крім того, він набагато корисніший і легший, ніж присмачені майонезом сумнівні суміші продуктів. Пікантності й ще більше користі такому салату з нутом додадасть різне насіння: льону, соняшнику, гарбуза.

Салат із нуту із тунцем

Вам знадобляться:

  • підготовлений нут (вимочений і відварений до м’якості);
  • банка консервованого тунця у власному соку;
  • 1 кисле яблуко (антонівка);
  • трохи лимонного соку;
  • заправка за смаком.

Тунець розім’яти виделкою. Яблуко подрібнити кубиками, скропити лимоном, щоби не потемніло. Змішати з нутом. Заправити оливковою олією або йогуртом. Хочете, щоби текстура салату вийшла більш ніжною? Подрібніть частину відвареного нуту і змішайте із соусом, яким буде заправлений салат.

Смачного!