Їмо

Риба на мангалі: просто, смачно та корисно

ryba-na-mangali-prosto-smachno-ta-korysno-5

Риба на мангалі — універсальна страва, яку готують як з нагоди святкової події, так і в будь-який інший день, коли хочеться поласувати смачною та корисною їжею. Можна запекти тушку цілою, засмажити шашлик, стейки тощо. Кожен спосіб приготування передбачає використання певного сорту риби: адже страву маємо отримати максимально апетитну та привабливу.

ryba-na-mangali-prosto-smachno-ta-korysno-1

Яку рибу вибрати для приготування на грилі

Щоб смачно запекти на багатті дари морів і річок, спочатку їх потрібно правильно вибрати. На мангалі рекомендується готувати жирну, м’ясисту рибу з невеликою кількістю кісток. Прекрасним варіантом є форель, сьомга, кета, тунець або морський окунь. Варто звернути увагу на те, що біла риба пісних сортів не завжди вдало виходить на вугіллі. Тут багато залежить від майстерності кухаря.

Щоб запекти рибу цілою, вибирають тушки середніх розмірів. Їх можна заздалегідь не маринувати. Тушку необхідно поперчити й посолити зсередини та ззовні. Можна додати прянощі (на смак). Потім рибу потрібно викласти на решітку та просмажити на вугіллі з усіх боків. Для того, щоб термічна обробка була більш швидкою та якісною, поперек тушки можна зробити кілька неглибоких надрізів. Завдяки цьому дрібні кістки стануть менш відчутними під час їжі. Запікати цілою можна скумбрію, морського ляща тощо.

ryba-na-mangali-prosto-smachno-ta-korysno-2

Якщо ви «чаклуєте» над тушками великого розміру, їхню готовність варто періодично перевіряти. Із зовнішнього боку шкірка добре засмажиться й навіть трохи підгорить, але всередині риба може залишитися сирою. Рекомендується великі тушки різати порційно та готувати як шашлик або стейки, а не цілими.

Якщо хочете поласувати апетитними стейками, зробіть їх із м’ясистих великих тушок, що містять невелику кількість кісток у спинці. Таку рибу не важко обробити порційно та швидко посмажити на барбекю.

За тим же принципом варто вибирати дари морів і річок, з яких плануєте зробити шашлики. Для цього оптимально підходить вже готове філе. Його потрібно просто нарізати кубиками середнього розміру та нанизати на шампури. Зверніть увагу на важливий нюанс: для приготування шашликів підходить тільки риба зі щільним м’ясом. Якщо тушка м’яка, її можна запекти на спеціальній решітці. Готова страва буде більше схожою на гуляш, ніж на шашлик.

Рибне барбекю на мангалі

Як же правильно приготувати рибу на мангалі? Нескладний алгоритм дій такий:

  1. Підготувати гриль або мангал, на якому запікатимете рибу.
  2. Дістати тушки. (Якщо ви придбали заморожену рибу, перед приготуванням її потрібно витягнути з морозильної камери й залишити на одній із полиць холодильника на 12–15 годин. Такий спосіб розморожування дозволить зберегти всі смакові якості продукту.) Старанно промити, видалити голови, хвостові частини, плавці, а краї очеревини акуратно обрізати. Кожну тушку подрібнити на невеликі дво-, чотирисантиметрові шматочки.
  3. Замаринувати рибу (готове філе, стейки або випатрану тушку). Завдяки соусу вона набуде особливого смаку й стане ніжною. Рибу під час маринування потрібно рясно змастити олією (оливковою або соняшниковою).
  4. Обкласти рибу розмарином і чебрецем або петрушкою, кропом і кінзою. Якщо ви не хочете маринувати тушки, трави стануть чудовою альтернативою. При цьому використовують не зелень петрушки або кропу, а їхні соковиті стебла. Рибу маринують і не використовуючи трави. Для цього філе, стейки або тушки обкладають розчавленим часником, поливають лимонним соком — пікантний смак вашій страві забезпечено!

ryba-na-mangali-prosto-smachno-ta-korysno-3

  1. Використовувати вугілля з фруктових дерев. Не рекомендується застосовувати для цього вугілля з сосни, оскільки страва набуде аромату її смоли.
  2. Визначити оптимальну температуру для приготування страви. Це можна зробити, потримавши долоню над мангалом. Якщо руці занадто гаряче, отже, час запікати ваш майбутній кулінарний шедевр!
  3. Використовувати тільки відповідну рибу. На грилі можна готувати норвезьку сьомгу, скумбрію, оселедець тощо. Не варто вибирати, наприклад, ніжну тріску, оскільки вона може перетворитися на кашоподібну масу.
  4. Простежити, щоб термічна обробка страви забрала саме стільки часу, скільки потрібно. У цьому разі все залежить від розмірів, сорту риби. Час приготування дарів морів і річок на грилі становить від 5 до 20 хвилин.
  5. Простежити, щоб риба не підгоріла. Для цього потрібно частіше її перевертати. Визначити рівень підсмажування можна легким натисканням пальця на м’якоть — вона має бути пружною.
  6. Обполоснути (і тільки!) решітку після застосування. Це дозволить уникнути подальшого прилипання риби. Після використання решітка не потребує ретельного миття. Якщо збираєтеся готувати на новій конструкції, потримайте її деякий час над відкритим вогнем. Решітка має обгоріти перед початком експлуатації.

Маринад: класичний або середземноморський?

Щоб приготувати класичний маринад, вам знадобляться (кількість інгредієнтів розрахована на 1 кг рибного філе):

  • 2 середніх лимони;
  • 70 мл олії;
  • 2 середніх зубчики часнику;
  • спеції (сушений майоран, перець, сіль).

Зміксуйте спеції й обсипте прянощами підготовлене філе. Після цього дрібно наріжте часник і додайте його до риби. Сік двох лимонів змішайте з олією та натертою цедрою лимонів. Помістіть рибу в маринад і тримайте в ньому 45–60 хвилин. Після цього філе готове до запікання на мангалі.

ryba-na-mangali-prosto-smachno-ta-korysno-4

Риба на грилі вийде особливо смачною, якщо для її приготування використовувати середземноморський маринад. Зробити такий пікантний (і корисний!) соус зовсім нескладно. Для цього вам знадобляться:

  • 120 мл оливкової олії;
  • 15 г діжонської гірчиці;
  • 45 мл лимонного соку;
  • зубчик часнику;
  • щіпка естрагону та чебрецю.

Спочатку потрібно ретельно збити гірчицю з лимонним соком, травами та перетертим до стану пасти зубчиком часнику. Не зупиняючись, обережно вливайте в отриманий мікс оливкову олію доти, поки маринад не загусне. Під час обсмажування або до нього змастіть шматочки риби соусом. Коли ароматна та соковита страва буде готова, рекомендуємо подати її на стіл зі свіжими овочами та зеленню.

Сонячної та теплої вам погоди для пікніків і, звичайно ж, смачного!