Їмо

Що готувати у Великий піст: календар харчування на кожен день і рецепти

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-5

Що таке Великий піст: його мета й суть, період посту у 2019 році

Великий піст завжди має однакову тривалість — 48 днів. У православному році це найтриваліший з усіх постів. А ось час початку даного періоду варіюється залежно від дати Великодня. У нинішньому році Великий піст триватиме з 11 березня до 27 квітня.

Згідно з християнською традицією, головним у цей період вважається свідоме та добровільне самообмеження. Його сенс і мета — боротьба з гріхом, можливість позбутися всього зайвого й непотрібного. Але правильно постити — це не тільки прибрати з раціону скоромні продукти. Без духовного оздоровлення такий процес перетвориться на звичайну дієту.

Під час посту важливий контроль над своїми почуттями, словами, справами. Думки вірян мають бути спрямовані на самообмеження, позбавлення від залежностей. Утримання від скоромної їжі — один із найважливіших способів самоочищення. Бо «душа нічим так не упокорюється, як хто буде помірним в їжі» (Авва Пімен).

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-2

Принципи та правила Великого посту

Статут Великого посту не змінюється століттями. Як написано в Євангеліє, першим цей «шлях» пройшов Ісус Христос одразу після хрещення в Йорданських водах. Дотримуватися посту — означає наслідувати приклад Христа, який так очищав своє тіло та душу.

Що не можна їсти

У всі дні Великого посту забороняється їсти будь-які продукти тваринного походження. Серед них:

  • усі види м’яса;
  • яйця;
  • традиційна випічка;
  • усі молочні продукти;
  • тваринні жири;
  • риба та морепродукти (окрім кількох святкових днів);
  • алкогольні напої (крім червоного вина в дозволені дні).

Що можна їсти та в які дні

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-1Відповідно до церковних канонів, меню в піст на кожен день передбачає:

  1. Сухоїдіння. Найсуворіші в цей період — перший і останній тиждень, а також всі понеділки, середи та п’ятниці. У ці дні дозволяється їсти тільки сиру їжу без олії, овочі, фрукти, зелень, сухофрукти, горіхи, салати, вимочені крупи, соління. Як салатна заправка допускаються мед, лимонний сік, оцет, смузі на основі рослинного молока.
  2. Варену їжу без олії. Дана їжа дозволяється з другого тижня посту по всіх вівторках і четвергах. У ці дні їдять приготовані овочі, супи, макаронні вироби, каші на воді. Урізноманітнити меню можна грибами, овочевими котлетами на парі або запеченими в духовці. Пити можна гарячий чай і компоти.
  3. Варену їжу з рослинною олією. У суботу та неділю можна їсти страви з рослинною олією — супи, гарніри, салати, овочеві котлети, плови тощо. У ці дні дозволяється випити трохи червоного вина.
  4. Рибні дні. Дарунки річок і морів дозволено включати до раціону на свята — Благовіщення (7 квітня), Вербна неділя (21 квітня). У Лазареву суботу (20 квітня) можна урізноманітнити меню рибною ікрою.

Коли їсти не можна

Великодній піст передбачає 2 дні, коли прийнято взагалі нічого не їсти. Йдеться про перший, Чистий, понеділок і останню, Страсну, п’ятницю.

Як правильно харчуватися

Дієтологи рекомендують у ці дні їсти часто, але невеликими порціями, і пити більше рідини. Якщо людина вирішила дотримуватися посту вперше, суворі обмеження можуть бути стресом для організму.

Порадьтеся з духівником і лікарем. Адже почати можна з малого — відмовитися від продуктів тваринного походження. Під час несуворого посту дозволяється риба.

Для кого передбачені послаблення

Для подорожніх, зайнятих важкою фізичною працею, військових, а також хворих і немічних піст передбачає послаблення. Не можна цілковито прибирати з раціону продукти тваринного походження вагітним, мамам, які годують, і маленьким дітям до 7 років.

Пісні страви для домашнього меню

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-4

Пісна їжа зовсім не одноманітна, є десятки видів таких страв. Харчування в даний період передбачає наявність у раціоні багатих на білок рослинних продуктів: грибів, горіхів, бобових. З подібних інгредієнтів можна готувати чудові закуски та гарніри. Пісні страви прості, але водночас апетитні й поживні.

Холодна гречана каша на сніданок

Приготування:

  1. 1–2 склянки гречки з вечора заливаємо холодною чистою водою в пропорції 1:2, додаємо дрібку солі. Окремо замочуємо сухофрукти та горіхи. Залишаємо на ніч набухати.
  2. Перед їдою кашу присмачуємо медом, сухофруктами та горіхами. Так можна готувати мюслі та інші види цільнозернових круп.

Тости з авокадо

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-5

Приготування:

  1. Скибочки житнього хліба підсушуємо в тостері або на сковороді без олії.
  2. У блендері подрібнюємо авокадо, 1–2 зубчики часнику, 2–3 гілочки петрушки. Суміш солимо та намазуємо на хліб.
  3. Зверху викладаємо кільця помідора, посипаємо кунжутом.

Салат «Маркітантка»

Приготування:

  1. 3–4 картоплини відварюємо в шкірці, нарізаємо кубиками.
  2. У глибокій мисці змішуємо картоплю, квашену капусту, консервовану кукурудзу, нарізаний кріп, петрушку та селеру. Заправляємо соєвим соусом.

Спагеті з томатною заправкою й оливками

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-6

Приготування:

  1. Спагеті відварюємо в підсоленій воді.
  2. У блендері подрібнюємо 1–2 помідори, волоські горіхи, 1–2 зубчики часнику, базилік. У готову суміш додаємо 1 ст. л. оливкової олії, солимо.
  3. Макарони викладаємо на тарілку, поливаємо томатним соусом. Подаємо з оливками.

Грибний плов

shho-gotuvaty-u-velykyj-pist-kalendar-harchuvannya-na-kozhen-den-retsepty-7

Приготування:

  1. Відварюємо рис до напівготовності, залишаємо під закритою кришкою.
  2. Подрібнюємо цибулю, тремо на тертці моркву, пасеруємо на рослинній олії разом із грибами.
  3. Змішуємо гриби з рисом. Ставимо в духовку на 5–7 хвилин, поки рис повністю не стане м’яким.
  4. Подаємо з томатним соком і зеленню.