Їмо

Що приготувати на грилі: топ-10 страв

shho-prygotuvaty-na-gryli-top-10-strav-1

Літо — чудова пора. Хочеться якомога більше часу проводити на свіжому повітрі, харчуватися виключно овочами і фруктами. Тому так багато людей худнуть саме влітку: зусиль для того, щоби стати стрункішим, у цю пору року потрібно набагато менше, ніж взимку. А оскільки на природі завжди хочеться перекусити, то готуйте їжу на грилі. Нехай це буде не тільки смачна, а й корисна їжа.

Що приготувати на грилі, щоби порадувати себе і друзів, але не набрати водночас зайвих калорій і кілограмів? Пропонуємо вашій увазі десятку оптимальних страв. Усі свіжі і високоякісні інгредієнти для них можна придбати в магазинах МЕТRO.shho-prygotuvaty-na-gryli-top-10-strav-10

Продукти на грилі: вибираємо найкраще

Відповісти на питання «Що можна готувати на грилі?» просто: практично все. Крім того, у такий спосіб вдається зберегти максимум вітамінів і підкреслити смакові якості їжі.

Найбільш популярні продукти на грилі — це, зрозуміло, усі види м’яса. Найсмачнішими виходять стейки з якісної яловичини. Для дітей можна приготувати шматки курячого філе, не захоплюючись спеціями й соусами. Дорослі оцінять стейки різного ступеня просмаження. Варто лише пам’ятати про те, що не можна ласувати «кривавою» свининою. Такий вид приготування підходить тільки для яловичини. І то, якщо ви впевнені в її якості.

Значна користь буде від риби, запеченої на грилі. У такому вигляді її згодні їсти навіть ті, хто в принципі не особливо любить страви, приготовані з дарів річок і морів. Можна взяти якісне філе без кісточок. Головне — купити максимально свіжу рибу, заморожені тушки в цьому випадку не підходять.shho-prygotuvaty-na-gryli-top-10-strav-11

А ще краще приготувати овочі на грилі. Можна запекти їх разом із м’ясом і овочами — таку різноманітність оцінять усі ваші друзі. Наприклад, прекрасний варіант для гриля — кукурудза. Почистіть качани, залишивши трохи листя біля основи, за яке потім буде зручно тримати їжу. Найкращий соус для кукурудзи — суміш із майонезу, сметани й кінзи. Також готові качани можна побризкати лимонним соком і посипати тертим пармезаном. Полюбляєте гостре? Додайте рубаний перець чилі.shho-prygotuvaty-na-gryli-top-10-strav-8

Незвичайний смак набувають приготовані на грилі баклажани. Особливо, якщо присмачити їх апетитним горіховим соусом. Зробити його досить просто, якщо у вас є звичайна арахісова паста. У блендері змішуємо її з часником, лимонним соком і орегано. Для гриля баклажани варто нарізати максимально тонко, після чого змастити їх оливковою олією й обсмажити по три хвилини з кожного боку. Сіль і перець — за смаком. Готові баклажани подавати з горіховим соусом, подрібненим орегано й червоним перцем.shho-prygotuvaty-na-gryli-top-10-strav-3

Смачні та корисні салати

Оригінальний смак буде в картопляного салату, якщо бульбу попередньо обсмажити на грилі. Для цієї літньої страви вам знадобляться:

  • 4 великі картоплини;
  • 5 столових ложок оливкової олії;
  • 2 столових ложки будь-якої приправи для овочів;
  • 2 столових ложки подрібненого розмарину;
  • 2 апельсини (очистити й покришити);
  • 1 червона цибулина;
  • 2 пучки рукколи;
  • 2 столових ложки червоного винного оцту.

Наріжте картоплю кружечками. Змастіть їх оливковою олією, спеціями та розмарином. На грилі шматочки необхідно обсмажувати по 4–5 хвилин із кожного боку. Після одразу додавайте гарячу картоплю в попередньо подрібнені інші інгредієнти: так вона вбере в себе соус і стане більш соковитою.shho-prygotuvaty-na-gryli-top-10-strav-6

Дуже смачним вийде й цибулевий салат, якщо основний компонент попередньо обсмажити на грилі. Вищезгаданий овоч краще порізати максимально крупно, щоби він був достатньо соковитим і не пересох. Цибулю викласти не безпосередньо на решітку гриля, а на фольгу. Посоліть, поперчіть. Для більшої соковитості накрийте фольгою.

Щоби потішити справжніх гурманів, приготуйте салат романо з беконом. Цибулю і свинину попередньо обсмажте на сковороді, м’ясо має стати хрустким. Туди ж вилийте оливкову олію й оцет, підігрійте, помішуючи. Пучки салату розріжте навпіл, викладіть на решітку гриля, попередньо змастивши оливковою олією. Смажте, поки не стануть помітними смужки від гриля. Готовий салат викладіть на блюдо, збризніть соусом, висипте на нього бекон, цибулю, сир і чорний перець.

Взагалі на грилі можна готувати практично будь-які овочі. А ще краще підсмажити мікс із грибами. Для нього можна взяти, наприклад, солодкий перець, гарбуз, цукіні, баклажани, печериці, зелену спаржу й цибулю. Як спеції використовуйте перець, часник, петрушку, базилік, розмарин. Усі інгредієнти перед обсмаженням змащуємо оливковою олією.

А, може, і фрукти?..

На грилі можна готувати не тільки м’ясо, рибу, морепродукти, овочі, а й… фрукти! Наприклад, спробуйте новий смак підсмаженого у такий спосіб ананаса. Єдиною специфікою приготування фруктів є підготовка масла: його варто попередньо розтопити, змішавши з цукром, карі й корицею. Також додайте в цю суміш трохи солі та рому для аромату.

Ріжемо ананас вздовж навпіл, потім ще на три частини кожну половинку (зелений хвостик за можливості залишаємо). Змащуємо м’якоть підготовленим маслом, загортаємо у фольгу. Обсмажуємо протягом 15–20 хвилин. У фольгу можна класти по два шматочки.

Якщо у вас у холодильнику знайшлася упаковка маскарпоне, спробуйте приготувати персики на грилі. Перед обсмаженням їх потрібно буде розрізати на чотири частини і видалити кісточки. Готові персики заливаємо соусом із коньяку, цукру й лимонного соку. У такій суміші вони мають промаринуватися орієнтовно 15 хвилин. Маскарпоне змішуємо з ваніллю. У спеціальні формочки викладаємо персики, заливаємо їх вином, зверху викладаємо ложечку маскарпоне й насолоджуємося!

На грилі готують сливи, банани й безліч інших фруктів. Не бійтеся експериментувати: ви можете отримати несподівано смачне поєднання. Змішуйте все з усім, фантазуйте, творіть, радійте й дивуйте сім’ю та близьких!