Їмо

Сир на грилі: готуйтеся розтанути від насолоди

Плавлені делікатеси: сир як прикраса вашого барбекю
syr-na-grile-gotovtes-rastayat-ot-udovolstviya-1

Перш ніж барбекю перейде до своїх солодких фінальних акордів, нехай у його меню прозвучить неймовірно красива інтерлюдія, вишукана й ніжна. Пікантний аромат сиру і його ретельно підібраного супроводу — це справжня спокуса.

На грилі можна готувати багато сортів сиру, але робити це потрібно правильно. Безпосередньо на грилі готують лише твердий сир. Безпрограшним вибором можна вважати халумі. Цей знаменитий кіпрський сир, який зазвичай заправляють м’ятою, прекрасно зберігає форму, тому його можна брати щипцями й перевертати, наче шматки м’яса. На грилі можна готувати й інші тверді сири: фету, козячий сир, емменталь, проволоне або зрілу моцарелу. Утім, щоб підстрахуватися, можна ставити сири на гриль в алюмінієвому посуді, додавши трохи оливкової олії, свіжих трав (чудовим вибором будуть чебрець і розмарин), сушених помідорів і кедрових горішків.

Смачні пакетики

syr-na-grile-gotovtes-rastayat-ot-udovolstviya-2Деякі сорти сиру плавляться відносно швидко, тому їх потрібно готувати за помірної температури, стежачи, щоб вони не збігли. У цьому допоможуть алюмінієва фольга, шматочки бекону чи овочів, або ж тоненький шар тіста філо чи брик. А ось як можна використати свіжі трави: обертаємо ними камамбер, зв’язуємо кухонною ниткою в пакетик, кладемо на деко гриля і спостерігаємо, як швидко він перетворюється на дуже ароматний делікатес. Альтернатива — приготувати цей сир просто в його дерев’яному пакованні, але для цього його потрібно попередньо замочити у воді. М’якші сири здатні на дивовижний трюк: проткніть розплавлений сир посередині — і зможете поспостерігати, як він стікає на тарілку. Розкішне видовище.

Сир з овочами — відмінний порятунок для вегетаріанців на барбекю. Тверді сири створюють на шампурах прекрасне різнобарв’я, а сир, який легко плавиться, ідеальний для запікання до утворення скоринки. Сир гриль також популярний як фарш для помідорів, грибів тощо, а цінувальники контрастних поєднань охоче сполучають пікантний сир із солодкими фруктами. Наприклад, добре поєднуються груші й трохи розплавлена ​​горгондзола (обережно: не перегрійте сир, а то зіпсуєте його аромат!), інжир гриль прекрасно доповнює козячий сир. Чудовим останнім штрихом стане жменя карамелізованих горіхів — вони ідеально підтримають солодкі ноти в поєднанні сиру і фруктів.

Порада від шеф-кухаря

Мило й смачно: розплавте сир раклет на рибі або овочах гриль, подайте просто у формі для запікання.

Рецепт: Козячий сир у тісті брик із карамелізованими горіхами

Інгредієнти:syr-na-grile-gotovtes-rastayat-ot-udovolstviya-3

  • 6 листків тіста брик
  • 250 г козячого сиру
  • 50 г оливок, розрізаних на 4 частини
  • 4 сушених маринованих помідори
  • Трохи шавлії
  • Трохи меду
  • 1 яйце
  • Оливкова олія
  • 250 г горіхів
  • 100 г цукру
  • 2 столові ложки масла
  • Сік і цедра 1 апельсина

Готування:

syr-na-grile-gotovtes-rastayat-ot-udovolstviya-4Дрібно ріжемо сир, помідори й шавлію. Розкладаємо листок тіста. Посередині викладаємо сир, зверху додаємо оливки, помідори, шавлію й мед.

Накриваємо начинку тістом, змащуємо зверху збитим яйцем і згортаємо тугим рулетом.

syr-na-grile-gotovtes-rastayat-ot-udovolstviya-6Кладемо цукор у форму й залишаємо на грилі для карамелізації. Відтак додаємо горіхи й змочуємо апельсиновим соком. Додаємо масло й варимо хвилин 5.

syr-na-grile-gotovtes-rastayat-ot-udovolstviya-7Додаємо апельсинову цедру. Змащуємо рулети оливковою олією та злегка обсмажуємо на грилі до золотистого кольору. Подаємо з горіхами.