Їмо

Топ-6 корисних сортів риби

top-6-korysnyh-sortiv-ryby-1

Риба та морепродукти — необхідна для здоров’я всієї родини їжа. На думку вчених, її регулярне вживання не тільки корисне для організму, але й подовжує життя мінімум на десять років. Недарма серед японців, у яких смажена, відварна або печена морська риба є основою раціону, так багато довгожителів. Ця смачна їжа насичує організм легкозасвоюваним білком, фосфором, вітамінами, поліненасиченими кислотами та багатьма іншими цінними речовинами.

Яка найкорисніша риба для дітей і дорослих? Наш рейтинг дасть відповідь на це питання та допоможе урізноманітнити ваш раціон. Окрім того, ми поділимося декількома рецептами апетитних страв.

Дари морів

До найбільш цінних сортів дієтологи одноголосно відносять мешканців моря. Океанічна риба дуже корисна для організму, особливо для молодих жінок. Корисні жири, які в достатку містяться у дарах морів, забезпечують нормальну роботу мозку, ендокринної та репродуктивної систем, красу волосся, шкіри. Особливо багато цінних речовин у мешканців холодних вод океану. Саме звідти «припливла» трійка лідерів нашого топ-6.

Скумбрія. Цінна порода риб, в якій містяться білок, вітамін В12, необхідний для нервової системи, жирні кислоти омега-3, дуже корисні для серця й судин. Це досить жирний продукт, отже, вживати його варто помірно. З’їдайте раз на тиждень цілу печену скумбрію, политу лимоном, і ваш раціон стане значно багатшим.

top-6-korysnyh-sortiv-ryby-2

Це смачна риба, яка не потребує хитромудрого приготування. Окрім того, в ній дуже мало кісток. Просто очистьте розморожену скумбрію від нутрощів, посоліть, загорніть у фольгу, поставте в розігріту духовку. Та за 30–40 хвилин гурманська вечеря готова! Страву можна доповнити салатом зі свіжої капусти, помідора й огірка.

Лосось. Найцінніша й одна з найсмачніших риб у світі. Важливо, що вона подобається дітям, які часто не люблять страви з дарів морів. Лосось — корисна та безпечна їжа навіть для малюків, оскільки з готової риби великі кістки можна легко видалити. Яскрава м’якоть цього продукту — джерело вітамінів А, В і Д, магнію, фосфору, селену, фолієвої кислоти, насичених і ненасичених жирів, омега-3 і -6. Звичайно, вартість лосося не всім по кишені, але його бажано їсти хоча б кілька разів на місяць.

top-6-korysnyh-sortiv-ryby-3

Регулярне споживання страв із цього продукту покращує пам’ять, роботу нервової, серцево-судинної систем. Також лосось корисний для зору. Готувати таку рибу можна на звичайній сковороді, в мультиварці, на грилі, в духовці у вигляді стейків, філе або цілком. Для дітей із філе лосося можна зробити тюфтельки або котлетки.

Тунець. Звичайно, наш список корисної океанічної риби не міг обійтися без «морського теляти»: так тунця прозвали за схожість його м’яса з ніжною телятиною. У цій рибі міститься багато білка, через що вона є фаворитом серед чоловіків, які стежать за своєю фігурою. Тунець допоможе й жінкам, які хочуть схуднути. Адже у 100 г даного продукту лише 139 ккал, отже, його вживання допоможе позбутися зайвого жиру, водночас зберігши м’язову масу. Така дієтична їжа забезпечить організм необхідними вітамінами, потрібними мікроелементами.

top-6-korysnyh-sortiv-ryby-4

Корисний і консервований тунець. Варто лише вибирати сорт не в олії, а у власному соку. Ось рецепт спагеті «Туна», що сміливо можна готувати для дитини, яка навідріз відмовляється їсти рибу.

На 4 порції вам знадобляться:

  • банка тунця у власному соку;
  • 300 г помідорів черрі або банка консервованих томатів;
  • 200 г спагеті (вага в сухому вигляді);
  • 2 зубчики часнику;
  • невелика цибулина;
  • сушений орегано;
  • оливкова олія.

Поки вариться паста, готуємо соус. На оливковій олії смажимо подрібнені цибулю, часник, додаємо помідори. Тушкуємо, доливаючи воду від макаронів для потрібної консистенції. Додаємо спеції, готові макарони, перемішуємо з соусом, даємо потомитися 3 хвилини.

Оселедець, сардини, палтус, форель також сорти морської риби, яку можна і потрібно включати до здорового раціону.

Річкова риба — нежирна та корисна

Прісноводна риба містить набагато менше жиру, ніж морська. Але дари річок також корисні та смачні. В українській кухні знайдеться чимало страв, головним інгредієнтом яких є біла прісноводна риба. Ось наші лідери, їжа з яких вдало доповнить раціон.

Щука. Дієтична риба, яку включають навіть до лікувального меню. У складі згаданого продукту є незамінні натуральні антисептики, що допомагають боротися з інфекціями, зміцнюють імунітет. Легендарна страва — фарширована щука — потребує чимало зусиль і часу, але вони того варті. Ніжна, легка страва прикрасить святковий стіл і не спровокує тяжкості в шлунку — чиста користь!

top-6-korysnyh-sortiv-ryby-5

Річковий судак. Ця низькокалорійна риба з упізнаваним смаком містить оптимальну кількість корисних жирів, мікроелементів, цілу низку вітамінів різних груп. Страви з судака допоможуть природним шляхом врегулювати рівень цукру в крові, підвищити загальну опірність організму.

З такої риби можна приготувати апетитний суп-пюре. Для цього вам знадобляться:

  • 1 кг філе судака;
  • 300 мл білого сухого вина;
  • морква;
  • велика цибулина;
  • півсклянки сметани (не більш 15 % жирності);
  • спеції, лавровий лист.

Відокремте плавники, хвіст, хребет, зваріть рибний бульйон із цибулею та морквою. Процідіть. Додайте філе. Варіть до готовності. У процесі наливайте біле вино. Перебийте блендером. Додайте сметану.

top-6-korysnyh-sortiv-ryby-6

Прісноводний карась. Доступна й підхожа для повсякденної їжі риба зі звичним із дитинства смаком. Її головна властивість — мінімум калорій: всього 88 ккал на 100 г продукту. Також карась може похвалитися високим вмістом корисного білка та майже повною відсутністю жиру. М’якоть даної риби містить вітаміни (А, C, Е, групи В), мінерали (натрій, магній, кальцій, фосфор, залізо). Невеликий недолік прісноводного карася — він досить кістлявий, але досвідчені господині знають, як впоратися з такою дрібницею.

  • bfbatua

    Карпа образили(