Їмо

Тунець: користь, харчова цінність та особливості вживання

tunets-koryst-harchova-tsinnist-ta-osoblyvosti-vzhyvannya-1

Тунець — це морська риба, що належить до сімейства скумбрієвих. Її споживають у різному вигляді: маринованому, сирому, смаженому та консервованому.

Користь цього продукту величезна. Він має високу харчову цінність, містить масу найкорисніших речовин і вітамінів. Тунець настільки припав до смаку гурманам у всьому світі, що через активний вилов деякі його види опинилися під загрозою зникнення.

Людство почало полювати на цього морського хижака ще 5 000 років тому. Піонерами у цій справі стали японські рибалки. Досі в Японії з м’яса даної риби готують традиційні страви. І той факт, що серед японців рекордна кількість довгожителів, підтверджує: тунець неймовірно корисний для здоров’я, отже, його варто обов’язково включати у раціон харчування. Ну а у Франції, яка славиться своєю вишуканою кухнею, філе цієї риби красномовно називають «морською телятиною» та готують з неї легкі та смачні страви.

tunets-koryst-harchova-tsinnist-ta-osoblyvosti-vzhyvannya-2

Корисні властивості «морської телятини»

Основна перевага, яка допомогла тунцю завоювати багатомільйонну армію шанувальників — це низька калорійність. Вона становить всього 120 кКал на 100 грамів свіжого продукту. Водночас у тій самій кількості риби — аж 25 г корисного білка, який наш організм засвоює на 95 %, завдяки чому отримує цінні незамінні амінокислоти. Дані речовини допомагають нарощувати м’язову масу. Саме тому страви з «морської телятини» так люблять бодібілдери.

Але така риба корисна не тільки для чоловіків, це незамінний продукт також і для жінок. Тунець містить велику кількість вітаміну В6. Останній особливо важливий для підтримки здоров’я представниць прекрасної половини людства. Окрім того, в тунці міститься значна кількість вітамінів А, Е і D, а також залізо, магній, фосфор, калій, селен.

Ще одна величезна перевага даної риби — вона не піддається зараженню паразитами.

Не забувайте і про те, що, вживаючи «морську телятину», можна:

  • захиститися від серцево-судинних захворювань, завдяки вмісту в продукті корисних жирних кислот;
  • оптимізувати роботу мозку;
  • поліпшити стан шкіри, зменшити прояви дерматитів;
  • підтримати оптимальний стан за наявності діабету, адже ця риба не містить вуглеводів;
  • убезпечити себе від злоякісних новоутворень завдяки ферментам, що входять до складу даного продукту;
  • вивести токсини з печінки, що також допоможуть зробити вищезгадані ферменти;
  • зміцнити імунітет і загальмувати процеси старіння. Такими суперздатностями володіє вітамін А, що міститься в тунці;
  • благотворно вплинути на репродуктивні функції (і чоловіків, і жінок).

tunets-koryst-harchova-tsinnist-ta-osoblyvosti-vzhyvannya-3

Шкідливість тунця — правда чи міф?

Насолоджуватися стравами з цієї прекрасної риби, що нагадує за смаком м’ясо, можна майже всім. Її не можна споживати лише дітям до 3 років та алергікам. Безумовно, ні за яких обставин не варто забувати про почуття міри. Щоб урізноманітнити свій раціон цією корисною морською рибою, достатньо їсти страви з неї 1–2 рази на тиждень.

Фахівці не рекомендують вживати в їжу м’ясо занадто великих тунців. Адже за тривале життя (за коротке рибі не вирости до значних розмірів) «морська телятина» може накопичити в м’якоті важкі метали. Зокрема, ртуть. Шкода від вживання такої риби може звести нанівець всі її корисні властивості.

Обираючи свіжого або замороженого тунця, зверніть увагу, щоб на ньому не було вм’ятин і темних плям. Якщо такі є, цю рибу брати не варто. Цілком можливо, що її неправильно зберігали або кілька разів заморожували і розморожували.

Консервований тунець: склад і різновиди

Якщо рибу виловили, обробили та законсервували належним чином, то продукт збереже максимум корисних речовин, білка й вітамінів. Є такі різновиди консервованого тунця: подрібнений, великими шматочками, у власному соку, в олії.

Оптимальний вибір для прихильників здорового харчування — «морська телятина» у власному соку. Вона менш поживна, практично не містить шкідливого жиру та зайвих вуглеводів. Калорійність тунця у власному соку — всього 97 кКал на 100 г, у той час як така сама кількість шматочків риби, що плавають в олії, містить 200 кКал.

tunets-koryst-harchova-tsinnist-ta-osoblyvosti-vzhyvannya-4

Якщо консерви зберігалися правильно, термін їхньої придатності не закінчився, то шкоди від споживання точно не буде. Перешкодою до того, щоб поласувати стравами з розглянутої риби, може бути тільки індивідуальна непереносимість, алергія на морепродукти або банальна нелюбов до них.

Рецепти смачних і нескладних страв

За урочистої нагоди можна приготувати стейки з тунця з овочевим гарніром.

Для цього вам знадобляться:

  • стейки (кількість наступних інгредієнтів розрахована на загальну вагу риби, що становить 500 г);
  • сіль і перець за смаком;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ст. л. кунжутної олії;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • мелений мускатний горіх;
  • чорний кунжут для посипання.

Стейки підготувати порційно. Відставити, змішати всі інгредієнти для маринаду, дрібно порубавши часник. Замаринувати рибу мінімум на півгодини.

Сковороду-гриль змастити оливковою олією, добре нагріти. Смажити тунця по 3–4 хвилини з кожного боку. Зовні «морська телятина» має бути рум’яною, а всередині залишитися ніжно-рожевою.

Готові стейки обмазати залишками маринаду зі сковороди, посипати кунжутом. Подати зі складним овочевим гарніром із броколі, цвітної капусти, моркви або з відвареним рисом. Прикрасити страву часточкою лимона.

tunets-koryst-harchova-tsinnist-ta-osoblyvosti-vzhyvannya-5

З консервованого тунця можна швидко приготувати безліч легкої і смачної їжі. Наприклад, фаршировані яйця, салат «Нісуаз», рулет з лаваша, спагеті з тунцем.

Для приготування весняного салату вам знадобляться:

  • пучок салату «Ромен»;
  • баночка тунця у власному соку;
  • 1 стиглий авокадо;
  • 6 помідорів чері;
  • 2 невеликих огірка;
  • жменя житніх сухариків;
  • насіння льону;
  • очищене гарбузове насіння;
  • трохи крему бальзаміко, оливкова олія;
  • сіль, перець за смаком.

Салат подрібнити невеликими шматочками. Викласти на них частину риби. Потім — красиво нарізані огірки й помідори. Зверху на овочі викласти рибу, що залишилася, шматочки авокадо. Посипати сухариками, насінням льону, гарбузовим насінням, полити бальзаміко й оливковою олією.

Смачного!