Ця дивовижна страва належить до когорти улюблених десертів у всьому світі. Яблучний струдель впевнено конкурує з такими кулінарними легендами, як тірамісу або торт «Наполеон». Але багато господинь не наважуються спекти рулет з яблуками, побоюючись, що він вийде несмачним і негарним. Ми пропонуємо простий рецепт, завдяки якому можна приготувати чудовий класичний десерт.
Рецепт приготування начинки
Існують варіанти струделя з картоплею і навіть з м’ясом, але канонічне наповнення — саме яблука, приправлені спеціями й цукром. Є і «секретні» інгредієнти, завдяки яким смак страви вийде незабутнім.
Для начинки класичного німецького рулету з яблуками вам знадобляться (інгредієнти для великої порції на сім’ю з 4–5 осіб):
- 1 кг яблук. Беріть кисло-солодкі сорти, можна зробити фруктове асорті;
- не менше ніж 100 г темних родзинок. Їх потрібно ретельно промити та просушити на паперовому рушнику. Деякі рецептури пропонують замінити сушений виноград журавлиною, але ми рекомендуємо використовувати саме родзинки — вони чудово гармонують із яблуками;
- 50 г подрібненого фундука;
- 50 г цукру;
- 40 мл темного рому;
- ванільний цукор за смаком;
- трохи лимонного фрешу;
- 100 г білих панірувальних сухарів (їх можна приготувати самостійно з батона або багета);
- кориця за смаком.
Тісто: що знадобиться
Чи можна зробити цей рулет з готового тіста? Цілком. Але в такому разі не виключені сюрпризи, оскільки передбачити, як поводитиметься покупне тісто, складно. Щоб бути впевненим у результаті, приготуйте основу десерту, використовуючи домашній рецепт німецьких господинь.
Інгредієнти:
- 250 г пшеничного борошна вищого ґатунку;
- яйце;
- 3/4 склянки злегка підігрітого молока;
- 2 ст. л. рафінованої олії;
- трохи солі;
- 50 г вершкового масла, яке потрібно буде розтопити.
Є версії струделя, приготованого з листкового тіста, але саме вищевикладений рецепт основи вважається базовим. Тому, перш ніж експериментувати, рекомендуємо освоїти його.
Готуємо класичний рулет
Врахуйте, що приготування тіста забере понад 2 години — саме стільки часу воно має «відпочити» перед тим, як ви почнете формувати струдель. Покроковий рецепт його приготування такий:
- Змішайте сухі інгредієнти для тіста в глибокій мисці.
- Вбийте яйце, влийте олію та молоко.
- Спочатку замісіть основу ложкою, потім вимісіть руками.
- Якщо тісто виходить липким, присипте його борошном.
- Скачайте основу в кулю, змастіть її олією, накрийте, залиште в теплому місці на 2 години.
- Яблука помийте, наріжте дрібною соломкою, не видаляючи шкірку.
- Фундук просмажте кілька хвилин на сковороді.
- Промийте та обсушіть родзинки.
- Змішайте всі інгредієнти для начинки: яблука, горішки, панірувальні сухарі, ром, цукор, ванілін, корицю.
- Тісто розкачайте та перекладіть на рушник. Тильною стороною долоні обережно розтягніть основу, роблячи її якомога тоншою.
- Обріжте щільні краї тіста, щоб вийшов рівний прямокутник.
- Змастіть пласт основи розтопленим вершковим маслом, рівномірно посипте панірувальними сухарями. Вони створять додатковий прошарок, який утримає яблучний сік всередині рулету.
- Розподіліть начинку, залишаючи близько 5 см від краю тіста вільними.
- Загніть краї основи знизу та з одного боку на 3–4 см всередину.
- За допомогою рушника згорніть струдель, стежачи за тим, щоб тонке тісто не порвалося. Якщо це трапиться, зробіть «латочку» із решти основи. Її найпростіше приклеїти за допомогою розтопленого масла.
- Перенесіть рулет на деко, вистелене пекарським пергаментом.
- Змастіть зверху вершковим маслом.
- Спечіть в духовці, нагрітій до 180 °C. Процес забере 25–30 хвилин.
Смачного!