Їмо

Яблучний штрудель: покроковий рецепт улюбленого десерту

yabluchnyj-shtrudel-pokrokovyj-retsept-ulyublenogo-desertu-1

Ця дивовижна страва належить до когорти улюблених десертів у всьому світі. Яблучний штрудель впевнено конкурує з такими кулінарними легендами, як тірамісу або торт «Наполеон». Але багато господинь не наважуються спекти рулет з яблуками, побоюючись, що він вийде несмачним і негарним. Ми пропонуємо простий рецепт, завдяки якому можна приготувати чудовий класичний десерт.

Рецепт приготування начинки

Існують варіанти штруделя з картоплею і навіть з м’ясом, але канонічне наповнення — саме яблука, приправлені спеціями й цукром. Є і «секретні» інгредієнти, завдяки яким смак страви вийде незабутнім.

Для начинки класичного німецького рулету з яблуками вам знадобляться (інгредієнти для великої порції на сім’ю з 4–5 осіб):

  • 1 кг яблук. Беріть кисло-солодкі сорти, можна зробити фруктове асорті;
  • не менше ніж 100 г темних родзинок. Їх потрібно ретельно промити та просушити на паперовому рушнику. Деякі рецептури пропонують замінити сушений виноград журавлиною, але ми рекомендуємо використовувати саме родзинки — вони чудово гармонують із яблуками;
  • 50 г подрібненого фундука;
  • 50 г цукру;
  • 40 мл темного рому;
  • ванільний цукор за смаком;
  • трохи лимонного фрешу;
  • 100 г білих панірувальних сухарів (їх можна приготувати самостійно з батона або багета);
  • кориця за смаком.

yabluchnyj-shtrudel-pokrokovyj-retsept-ulyublenogo-desertu-2

Тісто: що знадобиться

Чи можна зробити цей рулет з готового тіста? Цілком. Але в такому разі не виключені сюрпризи, оскільки передбачити, як поводитиметься покупне тісто, складно. Щоб бути впевненим у результаті, приготуйте основу десерту, використовуючи домашній рецепт німецьких господинь.

Інгредієнти:

  • 250 г пшеничного борошна вищого ґатунку;
  • яйце;
  • 3/4 склянки злегка підігрітого молока;
  • 2 ст. л. рафінованої олії;
  • трохи солі;
  • 50 г вершкового масла, яке потрібно буде розтопити.

Є версії штруделя, приготованого з листкового тіста, але саме вищевикладений рецепт основи вважається базовим. Тому, перш ніж експериментувати, рекомендуємо освоїти його.

yabluchnyj-shtrudel-pokrokovyj-retsept-ulyublenogo-desertu-3

Готуємо класичний рулет

Врахуйте, що приготування тіста забере понад 2 години — саме стільки часу воно має «відпочити» перед тим, як ви почнете формувати штрудель. Покроковий рецепт його приготування такий:

  1. Змішайте сухі інгредієнти для тіста в глибокій мисці.
  2. Вбийте яйце, влийте олію та молоко.
  3. Спочатку замісіть основу ложкою, потім вимісіть руками.
  4. Якщо тісто виходить липким, присипте його борошном.
  5. Скачайте основу в кулю, змастіть її олією, накрийте, залиште в теплому місці на 2 години.
  6. Яблука помийте, наріжте дрібною соломкою, не видаляючи шкірку.
  7. Фундук просмажте кілька хвилин на сковороді.
  8. Промийте та обсушіть родзинки.
  9. Змішайте всі інгредієнти для начинки: яблука, горішки, панірувальні сухарі, ром, цукор, ванілін, корицю.
  10. Тісто розкачайте та перекладіть на рушник. Тильною стороною долоні обережно розтягніть основу, роблячи її якомога тоншою.

yabluchnyj-shtrudel-pokrokovyj-retsept-ulyublenogo-desertu-4

  1. Обріжте щільні краї тіста, щоб вийшов рівний прямокутник.
  2. Змастіть пласт основи розтопленим вершковим маслом, рівномірно посипте панірувальними сухарями. Вони створять додатковий прошарок, який утримає яблучний сік всередині рулету.
  3. Розподіліть начинку, залишаючи близько 5 см від краю тіста вільними.
  4. Загніть краї основи знизу та з одного боку на 3–4 см всередину.
  5. За допомогою рушника згорніть штрудель, стежачи за тим, щоб тонке тісто не порвалося. Якщо це трапиться, зробіть «латочку» із решти основи. Її найпростіше приклеїти за допомогою розтопленого масла.
  6. Перенесіть рулет на деко, вистелене пекарським пергаментом.
  7. Змастіть зверху вершковим маслом.
  8. Спечіть в духовці, нагрітій до 180 °C. Процес забере 25–30 хвилин.

Смачного!