Їмо

Як приготувати суші вдома: секрети майстерності

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-sekrety-majsternosti-1

Ця традиційна японська їжа улюблена в усьому світі. Тріумфальне розповсюдження суші по планеті почалося у 80-ті роки минулого століття. Сьогодні за популярністю ця страва успішно змагається з італійською піцою.

В Україні терміном «суші» називають в основному роли з рису та різної начинки. Насправді ж існують десятки видів цієї смачної страви. До її складу традиційно входять рис, який ми навчимо вас правильно варити, морепродукти, овочі, сир та інші інгредієнти.

Базовий набір продуктів

Приготування суші — не складний процес, який може опанувати навіть не особливо досвідчена господиня. Перше, що потрібно зробити — запастися всіма необхідними інгредієнтами.

Отже, серед продуктів, які знадобляться (а як готувати суші, ми розповімо далі):

  • рис. Це основний компонент суші. Правильно буде купити спеціальну крупу, призначену для приготування японських страв. Але підійде і звичайний якісний круглозернистий рис. Перед тим, як робити суші, спробуйте зварити крупу декількох марок: так ви оберете оптимальну;
  • риба. Лосось, сьомга, горбуша або будь-яка червона. Можна взяти охолоджену сиру або засолити рибку самостійно. Для цього на одне філе середнього розміру візьміть ложку цукру, 2 ложки солі, натріть рибу і залиште в холодильнику в металевому посуді на 2 доби;yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-sekrety-majsternosti-4
  • морепродукти. Ікра червона або летючої риби, крабові палички, мідії — сміливо купуйте все, що любите. Копчений вугор, восьминоги, кальмари, креветки, тунець — такі вишукані страви стануть прикрасою святкового меню;
  • листи норі. У ці ароматні водорості, спресовані та висушені в квадратні форми, загортають рис і начиння;yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-sekrety-majsternosti-3
  • кунжут чорний і білий. Вони вам знадобляться для посипання готового блюда;
  • «Філадельфія» або інший вершковий сир. Він додасть ролам особливого смаку та ніжності;
  • огірок, авокадо. Ваша страва набуде більшої свіжості й аромату;
  • приправи. Маринований імбир, спеціальний оцет, соєвий соус, васабі у вигляді пасти або порошку, який потрібно розводити водою;yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-sekrety-majsternosti-5
  • курячі яйця. Вони потрібні тільки для приготування ролів з омлетом.

Також вам знадобляться спеціальний бамбуковий килимок для суші, харчова плівка.

Цього базового набору вистачить, аби зрозуміти, як робити суші на домашній кухні.

Як готувати суші не гірше, ніж у ресторані

Базовий рецепт рису: на склянку крупи потрібно взяти пів чайної ложки солі, стільки ж цукрового піску. Плюс 50 мл рисового оцту, півтори склянки води. Щоб роли і нігірі не розвалювалися, крупа має бути клейкою.

Перед приготуванням рекомендується витримати рис 1–2 години в холодній воді, після чого обов’язково ретельно промити. Важлива деталь: оцет варто додавати вже до звареного рису. Поки він остигає, готуйте інші інгредієнти перед тим, як крутити роли.

Рибу наріжте смужками, орієнтуючись на довжину листа норі. Соломкою подрібніть огірки й авокадо. Приготуйте також мисочку з питною водою, в якій потрібно буде зволожувати пальці, щоб рис до них не прилипав.

Рецепт ролів або макі-суші

У цьому різновиді страви норі розташовується ззовні рису (якщо навпаки, то це урамакі). У них начинка «обіймає» шар із водоростей. Якщо макі-суші великі, то їх називають футомакі.

Розмістіть лист норі на килимку блискучою стороною вниз. На матовій поверхні, не забуваючи змочувати пальці у воді, розподіліть тонким шаром рис, залишивши двосантиметровий відступ по нижньому краю, щоб потім «заклеїти» рол. На рис нанесіть трохи васабі, по центру помістіть рибу, авокадо та смужки огірка.

Як загортати суші, щоб не випала начинка? Не бійтеся сильно притиснути килимком рулет, поступово провертаючи його в напрямку від себе.

Готово! Одержаний рулет наріжте гострим мокрим ножем на 6 шматочків. За бажанням можна прикрасити кунжутом або ікрою летючої риби. Потренувавшись кілька разів, ви легко зрозумієте, як приготувати суші і створювати японські страви не гірше, ніж у ресторанах.yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-sekrety-majsternosti-6

Освоюємо «Філадельфію»

Один із найулюбленіших, смачних і популярних ролів — звичайно ж, ніжні вершкові суші «Філадельфія». У них норі всередині, а зверху розташовані скибочки ароматного лосося.

Як готувати суші такого різновиду? Перший крок такий самий, як у базовому рецепті. Необхідно рівним шаром розподілити рис матовою поверхнею листа норі, не забуваючи про двосантиметровий відступ по нижньому краю.

Потім потрібно перевернути заготовку таким чином, щоб шар крупи виявився на килимку, а глянцева поверхня норі — зверху. На неї викладаєте начинку, попередньо намастивши тонким шаром васабі та сир «Філадельфія». Потім розмістіть по центру смужки авокадо й огірок, очищені від шкірки.

Поверніть рол, створюючи форму брусочку. На нього, злегка притискаючи, покладіть тонкі скибочки риби. Поріжте готовий рол на 6 шматочків. Замість лосося можна використовувати іншу рибу, наприклад, копчений вугор.

Як робити суші з «родзинкою»

Перелічених інгредієнтів вистачить не тільки для того, щоб наготувати різноманітних ролів, але і для нігірі. Це овали з рису, змащені васабі та накриті шматочками риби або креветками.

Для особливих випадків, наприклад, романтичної вечері, рекомендуємо небанальні рецепти від японських кухарів. Спробуйте смачні та незвичайні гарячі запечені роли.

Приготовлені за класичним рецептом суші можна запанірувати та швидко підрум’янити до хрусткої скоринки у великій кількості рослинного масла. Щоб запекти роли, зробіть соус: майонез змішайте з часником, додайте трохи васабі та подрібнених креветок (криля). Суміш нанесіть на роли, запікайте протягом 10 хвилин. Вийде дуже апетитно!

Навчаючись готувати японські страви, не бійтеся експериментувати. Не любите рибу? Замініть її копченою куркою: отримаєте неординарний і смачний результат.

Вивчіть багатий асортимент рибних відділів МЕТRО. Там ви знайдете найрізноманітніші свіжі та консервовані морепродукти, на основі яких можна приготувати справді шедевральні страви.