Їмо

Який сир краще для піци

yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-1

Який сир для піци найкращий? На це, здавалося б, просте запитання відповісти досить складно. Адже не будь-який сир підійде для приготування всіма улюбленої страви. Деякі сорти й види вищезгаданого продукту під час плавлення втрачають свій смак і аромат.

То який сир використовувати для піци? Обрати оптимальний варіант для конкретного рецепта не так вже й складно, якщо розуміти технологію приготування традиційної італійської страви. Насамперед, необхідно пам’ятати про те, що навіть у найпростішій піці завжди використовують два види сиру з різними властивостями.

Який продукт підходить для основи

Перший шар сиру відповідає за правильну консистенцію піци. Його кладуть одразу на томатний соус, яким змащують корж. Для цього потрібен м’який сир: моцарела або бринза. Їхні білкові структури за короткий період дозрівання не втрачають своєї міцності. Тому піца правильно тягнутиметься.

Моцарелу або бринзу використовують ще й завдяки їхньому ніжному нейтральному смаку. А отже, вони не будуть «заглушати» основні компоненти піци.

Купити такі сири не проблема. Не варто тільки брати їх із рук на ринку. Окрім того, перед тим, як придбати продукт, уважно вивчіть дані на упаковці. У разі порушення технології виробництва та зберігання такі сири можуть стати джерелом небезпечних хвороб.yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-3

Максимально витриманий, якісний, ароматний

Для верхнього шару знадобиться продукт із зовсім іншими характеристиками — твердий сир тривалої витримки. Найліпше підійде пармезан. Він славиться насиченим пікантним смаком, без якого практично неможливо уявити собі смачну піцу.

Називається такий сир по-різному. В Україні найпоширенішими є:

  • «Пармезан Луїджі» (Новгород-Сіверський сирзавод);
  • «Пармезан» («Добряна»);
  • «Старий голландець» («Комо»).

Також у супермаркеті «Метро» є величезний вибір італійського пармезану (вважається найкращим) і чудових сирів із інших країн.

Ідеальний варіант — максимально витриманий якісний ароматний сир. Його можна використовувати в дуже обмеженій кількості. Головне в цьому питанні — саме якість продукту.

Щоб натерти такий сир, необхідно взяти грубу тертку (деякі піцайоло наполягають на середній, втім, це справа смаку, але не варто використовувати дрібну). Подрібнений продукт має бути рівномірно розподілений по всій поверхні, як ми це робимо з приправами.yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-5

Чотири апетитні поєднання

Пропонуємо вашій увазі популярний рецепт приготування піци «Чотири сири». Для неї використовують такі комбінації:

  1. Бринза, тільзітер, дорблю, едам.
  2. Горгонзола, грюєр, пекоріно, пармезан.
  3. Моцарела, горгонзола, фонтіна, пармезан.
  4. Моцарела, пармезан, чеддер, дорблю.

Який із цих варіантів найсмачніший? Вирішуйте самі, спробувавши всі — так ви напевно знайдете свій рецепт і полюбите його на все життя.yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-11

Отже, щоб приготувати незабутню піцу, нам знадобляться:

  • 2 склянки борошна;
  • 1 склянка молока;
  • 1 яйце;
  • 5 г сухих дріжджів;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ч. л. цукру;
  • 2 щіпки солі.

Для начинки беремо по 100 г кожного сиру з вищенаведених комбінацій. Можна використати власну, головне — поєднувати продукти різних смаків. Також потрібні базилік, чорний перець і оливкова олія.

Борошно обов’язково просіваємо, щоб збагатити його киснем. Потім змішуємо з сухими компонентами: цукром, дріжджами, сіллю. Ретельно збиваємо яйце, поступово додаємо туди оливкову олію та тепле молоко. Вливаємо суміш у борошно. Замішуємо тісто до такої консистенції, щоб воно не прилипало до рук, але водночас було не дуже сухим.

Через годину можна сформувати круглу основу. Змащуємо її оливковою олією, протикаємо виделкою, щоб уникнути здуття. Ріжемо сири на кубики або тремо на грубій тертці, викладаємо на підготовлений корж. Приминаємо долонями, посипаємо спеціями. Запікаємо 20 хвилин. Базилік використовуємо для прикраси вже готової піци, яку подаємо обов’язково гарячою.

Купуємо правильний сир

Ми вже зрозуміли, що раз і назавжди визначитися, який сир краще для піци, практично неможливо. Кожен із продуктів смачний по-своєму, до того ж дуже багато залежить від ваших індивідуальних уподобань. Тому розглянемо смакові характеристики найпопулярніших сирів.

Маасдам. Підходить для посипання. Надає страві легкий горіховий присмак. Варто брати лише зрілі сорти, інакше піца вийде прісною та не буде пікантною.

Голландський. Класичний універсальний варіант. Надає страві не тільки пікантність, горіхову нотку, а й ніжний вершковий посмак. «Голландця» можна використовувати і для посипання, і як основу. Незамінний для вегетаріанських піц, оскільки надає їм насичений і виразний смак, не «заглушаючи» водночас овочі.yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-10

Бринза. Один із найпопулярніших варіантів основи. Ніжний, нейтральний, з солоним присмаком продукт із відповідною текстурою зробить навіть звичайну піцу незабутньою. Страва з бринзою стане чудовим варіантом і для тих, хто стежить за фігурою.

yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-8Моцарела. Цей сир із ніжним вершковим ненав’язливим смаком —  основа багатьох страв, зокрема піци. Оригінальну моцарелу готують із молока чорних буйволиць. Продукт має невеликий термін зберігання, тому його використовують практично одразу після приготування. У нас моцарела — більш твердий і зрілий сир із коров’ячого молока.

Горгонзола. Пікантний продукт із блакитною пліснявою. Обов’язковий компонент «сирних» піц. Горгонзола — найпопулярніший представник «цвілевої» родини. Гострий смак і пікантний аромат — основні характеристики, що відрізняють цей вид сиру від «побратимів».yakyj-syr-krashhe-dlya-pitsy-9

Емменталь. Пряна пікантність, солодкуватий присмак і дірки, що виглядають дуже апетитно, — за це даний сир люблять у всьому світі. Його варто використовувати для посипання особливо ніжних поєднань: ананаси, філе курки, кукурудза. Емменталь напрочуд добре плавиться. Завдяки відсутності яскравого присмаку він підійде і для дитячих піц.