Їмо

Зустрічаємо 2019-й смачно: незвичайні страви на Новий рік

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-1

До Нового року ще достатньо часу, але господині вже замислюються, чим здивувати гостей. Безумовно, можна зупинитися на класиці й пригостити родичів і друзів олів’є, бутербродами з червоною ікрою та картоплею з м’ясом. Додати до цього кілька кілограмів мандаринів і цукерок у супроводі шампанського — і вуаля, свято вдалося.

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-13Це безперечний топ новорічних страв, але в сучасних супермаркетах таке розмаїття продуктів, що урізноманітнити кулінарну складову веселого зимового свята дуже просто. Закуски, основні страви, десерт — передусім необхідно скласти план, як вразити гостей кулінарними шедеврами. Почнемо!

Курс на оригінальні салати

Неможливо уявити новорічний стіл без салатів. Зазвичай гості, покуштувавши щедро присмачені майонезом наїдки з ситними інгредієнтами, не спроможні оцінити інші страви, не кажучи вже про те, щоб веселитись і танцювати до ранку. Тому спробуйте приготувати оригінальні салати на Новий рік, які нічим не поступатимуться звичній «шубі» або крабовим паличкам, змішаним з кукурудзою тощо. Незвичайні страви на Новий рік стануть чудовим початком щедрого застілля.

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-12Грецький салат із секретом.

Інгредієнти: огірки, помідори, зелений болгарський перець, синя солодка цибуля (вона не має бути гіркою або надто запашною), несолона бринза, оливки, сушене орегано, каперси, багет із цільнозернового або гречаного борошна. Пікантності такому салату додають каперси та великі сухарики з чорного хліба, присмачені часником. Овочі наріжте крупно, а сир взагалі покладіть зверху великим шматком. Важливо заправити салат оливковою олією першого холодного віджиму. Гості обов’язково оцінять незвичайне поєднання смаків у цій страві!

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-11Салат із беконом і бринзою.

Інгредієнти: салатний мікс, помідори черрі, несолоний розсільний сир, сушені трави, кунжут, бекон або грудинка. За бажанням можна додати свіжий огірок. Фішка страви — відсутність заправки. До того ж зробити цей салат дуже просто. Підготуйте основу: змішайте салатний мікс, помідори (цілі або розрізані навпіл), покришіть руками сир. Перед поданням на стіл підсмажте смужки бекону до хрускоту, трохи остудіть і додайте до салату. Посипте кунжутом і швидко перемішайте. Страва стане окрасою новорічного столу.

Альтернатива «шубі».

Приготуйте свіжу варіацію всенародно улюблених салатів — оселедця під шубою та «Цезаря».

Інгредієнти: слабосолона або копчена червона риба, перепелині яйця, салат Айсберг, помідори черрі, французька гірчиця, лимонний сік, оливкова олія першого віджиму, зубчик часнику. Родзинка цієї страви — соус. Змішайте солодку гірчицю з насінням, олією, додайте трохи лимонного соку, чорний перець (сіль — залежно від того, наскільки солона риба). Заправляйте салат безпосередньо перед поданням. Можна прикрасити страву білими сухариками з часником.

Нестандартні закуски

Бутерброди й канапе, нарізки та соління — це добре, але не вельми оригінально. Можна приготувати смачні вишукані та оригінальні закуски до Нового року зі звичних і елітних продуктів. Такі страви урізноманітнять святковий бенкет і зроблять його незабутнім. Повірте, гості будуть викладати фото ваших кулінарних шедеврів в «Інстаграмі»!

Отже, кращі новорічні рецепти закусок.

Закуска по-одеськи.

Інгредієнти: філе слабосолоного оселедця, вершкове масло (з часткою жиру не менше 80%), варена морква, твердий сир. Страва сподобається тим, хто не уявляє новорічного застілля без згаданої вище риби. Змішайте всі складові за допомогою м’ясорубки або блендера (у другому випадку форшмак вийде більш ніжним, кремоподібним). Подавати можна на половинках відвареної або печеної картоплі, порційно в невеликих вазочках, з житніми грінками, прикрасивши додатково червоною ікрою.

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-8Профітролі з креветками.

Інгредієнти: готові профітролі або еклери, для начинки знадобляться маленькі варені креветки або подрібнені великі, крем-сир (сир для суші), свіжий огірок, ікра мойви або щуки, зелень, щоб прикрасити страву. Для пікантності додайте кілька крапель кетчупу, тайського або іншого улюбленого соусу, кукурудзу. Профітролі розрізати навпіл або надрізати, наповнити начинкою.

Чарівні палички з пармською шинкою.

Інгредієнти: грісіні (хлібні палички), тонко нарізана пармська шинка, ніжна гірчиця, вершковий сир. Замінити грісіні можна вареною спаржею. Змащену гірчицею або крем-сиром паличку обгорніть шматочком пармської шинки. Така страва підійде як для звичайного, так і для фуршетного столу. Дуже смачні інгредієнти вразять своїм поєднанням.

Олів’є та нарізки? Виходимо з зачарованого кола!

До чого ми звикли з дитинства? Що кожне сімейне свято — це традиційне застілля. Найпопулярніші страви на Новий рік ми вже згадували. Серед них олів’є, бутерброди з ікрою та шпротами, оселедець під шубою, сирні та м’ясні нарізки, картопля і м’ясо по-французьки. Виходимо із зачарованого кола, вчимося готувати цікаві страви на Новий рік!

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-7Пиріг із цибулею та грибами.

Інгредієнти: пачка вершкового масла, кілька середніх морквин, склянка цільнозернового борошна, кілька столових ложок житнього борошна, чайна ложка розпушувача, щіпка солі. Для начинки: підсмажені на оливковій олії кілька великих цибулин, твердий сир для посипання, 200 мл вершків, яйце, трохи печериць. Замісіть тісто, додавши моркву, потерту на дрібній тертушці. Залиште в холодильнику мінімум на одну годину. Підсмажте півкільця цибулі до золотистого кольору, остудіть. Розподіліть тісто у формі, наколіть виделкою та відправте приблизно на 15 хвилин в добре розігріту духовку. Тісто має схопитися. Покладіть на нього цибулю, зверху тонкі пластини сирих печериць, залийте сумішшю вершків і яйця, присипте сиром і кунжутом. Запікайте до готовності.

Стейк із мармурової яловичини.

Інгредієнти: стейки рибай, оливкова олія, сушений розмарин, сіль, перець, голівка часнику. Це м’ясо вважається елітним — потіште себе на свято! Ви приготуєте такі стейки за 20 хвилин, поки гості насолоджуються салатами, іншими закусками та вишуканим вином. Можна замаринувати яловичину заздалегідь, так вона стане ще ніжнішою. Для середнього прожарювання достатньо кожний бік шматочка обсмажити тричі по дві хвилини.

Розмарин кладемо на пательню разом з неочищеними розчавленими зубчиками часнику. Після того як мармурове м’ясо приготується, дайте йому «відпочити», накривши фольгою. Воно стане приголомшливо ніжним! На гарнір можна заздалегідь приготувати картопляний гратен — дуже смачну зимову страву.zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-4

Інгредієнти: картопля, вершки, сіль, часник, прованські трави, вершкове масло, трохи молока. Вершкове масло (можна додати трохи оливкової олії) розтопіть у сотейнику, обсмажте розчавлений часник і приберіть його. Тонко нарізану картоплю помістіть у сотейник, залийте сумішшю вершків і молока та варіть до напівготовності. Потім у порційні форми або велику форму для запікання перекладіть картоплю, залийте рідиною, в якій вона варилася, запечіть до рум’яної скоринки. За бажанням доповніть страву жирним пікантним сиром (наприклад, гауда).
Шукаючи цікаві рецепти на Новий рік, багато хто робить ставку на незвичайні інгредієнти, хитромудру подачу, екзотичні смаки. Тут головне — не переборщити, не залишити в гостей неоднозначне враження. Наприклад, готуючи десерт, немає потреби споруджувати важкий кремовий торт. Подайте тарілку з сиром і фруктами.zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-3

Груша чудово поєднується з дорблю, виноград і полуниця — з брі та камамбером. Волоські горіхи перетворюються на делікатес у тандемі з акацієвим медом і витриманим сиром типу грана падано.

zustrichayemo-2018-j-smachno-nezvychajni-stravy-na-novyj-rik-2

Фантазуйте, готуйте шикарні страви на Новий рік. Веселих і смачних вам свят!

  • Спасибо! Интересно узнать, что будет на 2020 год…