Купуємо

Екзотичні фрукти: покуштуй літо

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-1

Екзотичний фрукт на нашому столі вже давно не дивує. Практично буденними стали апельсини й ананаси, ківі й авокадо, а хтось не може уявити своє життя без манго. Втім, щороку на прилавки потрапляють все нові й нові фрукти, які ваблять незнайомими пряними ароматами. Які ж вони — найсмачніші екзотичні фрукти?

Багато хто переглядає фото екзотичних фруктів в інтернеті, щоб у магазині не губитися та сміливо відрізняти маракуйю від папайї, а також хоча б приблизно розуміти, як їсти екзотичні фрукти. Однак жодний опис не замінить «особисте знайомство». Якщо не впевнені, що фрукт сподобається, візьміть на пробу лише кілька найбільш стиглих плодів.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-2Екзотичні фрукти та їхні назви

Розглянемо найпопулярніші та поширені в наших супермаркетах фрукти:

— маракуйя;

— пітахайя;

— авокадо;

— манго;

— лаймкват;

— кумкват;

— гуава;

— світі;

— апельсин червоний.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-13Маракуйя

Опис смакових якостей маракуйї часто починають з її кисло-солодкого ароматного соку. Якщо ви хочете посмакувати солодкими плодами, вибирайте фрукти з потрісканою шорсткою шкіркою: вони найбільш стиглі. У холодильнику такий плід може зберігатися до тижня.

У літню спеку прекрасно освіжить екзотичне морозиво з маракуйєю. Для цього необхідно взяти:

— ананас;

— маракуйю;

— манго;

— лимонний сік;

— цукор;

— вершки.ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-14

Робимо пюре з фруктів за допомогою блендера. Вершки змішуємо з цукром і підігріваємо на маленькому вогні до розчинення цукру, але не кип’ятимо, охолоджуємо. У фруктове пюре додаємо попередньо збиті до високих піків вершки, все перемішуємо. Щільно закриваємо ємність з отриманою масою та ставимо в морозилку. Через 10–12 годин морозиво готове.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-12Пітахайя

Мабуть, це найнезвичайніший для нас фрукт. Найбільш солодкими й ароматними вважаються плоди жовтого кольору. Втім, до нас на прилавки зазвичай потрапляє рожева пітахайя. Смак у цього представника родини кактусових — щось середнє між бананом і ківі.ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-13

Дітям можна приготувати корисний і смачний салат із пітахайї: наріжте фрукт часточками, додайте обсмажені лісові горіхи та сметану, посипте масу ванільним цукром. Завдяки незвичайній текстурі м’якоті, яка притаманна пітахайї червоній, така страва буде не тільки корисною, а й дуже ефектною навіть на святковому столі.

Авокадо

Цей плід уже важко назвати екзотичним. Ми звикли додавати його в салати та різноманітні намазки. Це справді джерело вітамінів і корисних жирних кислот, незамінних для тих, хто прагне вести здоровий спосіб життя або хоче схуднути. Вибирати такі плоди варто, орієнтуючись на їхню м’якість: чим вони м’якше, тим достигліше та смачніше.

З авокадо традиційно готують намазку на бутерброди, перемелюючи його в блендері з часником, лимонним соком, сіллю та петрушкою. Для бутербродів ліпше за все використовувати чорний житній хліб, попередньо підсмаживши його в тостері або на пательні. Це чудова закуска та здоровий перекус.ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-11

Манго

Цей фрукт уже також полюбився багатьом завдяки своєму насиченому смаку. Сік манго часто додають до різноманітних напоїв і страв для створення приємного аромату. Найсоковитіші та найсолодші манго можна придбати в тих країнах, де вони ростуть. Обираючи ж фрукти в наших магазинах, звертайте увагу на найбільш червоні плоди.

Манго може стати чудовим інгредієнтом для літнього освіжного компоту. Щоб підкреслити солодкість манго, варто додати трохи шматочків свіжого ананаса — так компот стане справді екзотичним напоєм, який легко замінить малюкам і дорослим солодку газовану воду.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-7Лаймкват

Як випливає з назви, це гібрид лайма та кумквата. Тому, маючи всі переваги лайма, він також демонструє солодкі відтінки смаку, властиві кумквату. Лаймкват часто використовують для прикраси страв, різноманітних лимонадів. Завдяки свіжому, з кислинкою смаку він може стати також чудовим доповненням до м’ясних і рибних страв.

У кулінарії цей фрукт використовується як аналог лимона, але з більш насиченим смаком. Тому, додаючи його як приправу, стежте, щоб звичні для лимона або лайма пропорції були зменшені, інакше можна переборщити з кислим присмаком. З лаймквата також вичавлюють сік і готують лимонади.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-8Кумкват

Цей фрукт ще називають китайським апельсином: за смаком він нагадує мандарин із ледь помітною кислинкою. Кумкват можна їсти сирим, але особливо смачними й ароматними з нього отримують цукати, на які його і переробляють. Варто пам’ятати лише про те, що шкірка цього фрукта може бути небезпечною для людей із захворюваннями нирок.ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-9

Кумкват стане чудовим інгредієнтом для різної випічки, особливо кексів. Він підкреслює шоколадний смак, тому активно використовується в кулінарії. Це також незмінний компонент різних глінтвейнів, який надає екзотичних ноток будь-якому, навіть звичайному рецепту.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-3Гуава

Зовні вона нагадує велике горбисте яблуко. Смак зрілої гуави ніжний і солодкий. Шкірка в незрілих плодів може трохи гірчити. Це справжнє джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Вітаміну С тут більше, ніж у самому апельсині! Тому такий фрукт буде корисним як дорослим, так і дітям.ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-4

З гуави можна приготувати дуже смачне та корисне варення, адже в ній багато пектину. Гуаву використовують також як соус для приготування м’ясних страв: вона підкреслює смак м’яса та робить його ароматнішим.

Світі

Це вже звичний для нас гібрид помело та білого грейпфрута. Зберігши всі корисні властивості грейпфрута, він втратив неприємну гіркуватість й отримав ніжний смак і насичений аромат. Крім приємного смаку, йому притаманні й корисні властивості, зокрема фрукт знижує рівень шкідливого холестерину в крові.

Як і інші цитрусові, світі чудово поєднується з ніжним курячим м’ясом. Ви можете здивувати гостей екзотичним салатом із курячого філе, світі, кукурудзи й ананасів. Заправити його найкраще нежирним йогуртом, щоб не заглушити майонезом ніжне поєднання фруктів і м’яса.

ekzotychni-frukty-pokushtuj-lito-5Червоний апельсин

Це мутація звичайного апельсина, м’якоть якого, завдяки квітковому пігменту, набула нехарактерного для плодів кольору — криваво-червоного. Вона часто солодша за звичайний апельсин. Крім цього, в червоному апельсині немає кісточок, тому його використовують для приготування салатів і коктейлів.

Як і інші види апельсинів, він чудово підійде для різноманітної випічки, джемів, соків, цукатів. Завдяки насиченому кольору його зазвичай використовують для різного кулінарного декору. Червоний апельсин ефектно виглядає і просто порізаним на шматочки.