Екзотичний фрукт на нашому столі вже давно не дивує. Практично буденними стали апельсини й ананаси, ківі й авокадо, а хтось не може уявити своє життя без манго. Втім, щороку на прилавки потрапляють все нові й нові фрукти, які ваблять незнайомими пряними ароматами. Які ж вони — найсмачніші екзотичні фрукти?
Багато хто переглядає фото екзотичних фруктів в інтернеті, щоб у магазині не губитися та сміливо відрізняти маракуйю від папайї, а також хоча б приблизно розуміти, як їсти екзотичні фрукти. Однак жодний опис не замінить «особисте знайомство». Якщо не впевнені, що фрукт сподобається, візьміть на пробу лише кілька найбільш стиглих плодів.
Екзотичні фрукти та їхні назви
Розглянемо найпопулярніші та поширені в наших супермаркетах фрукти:
— маракуйя;
— пітахайя;
— авокадо;
— манго;
— лаймкват;
— кумкват;
— гуава;
— світі;
— апельсин червоний.
Маракуйя
Опис смакових якостей маракуйї часто починають з її кисло-солодкого ароматного соку. Якщо ви хочете посмакувати солодкими плодами, вибирайте фрукти з потрісканою шорсткою шкіркою: вони найбільш стиглі. У холодильнику такий плід може зберігатися до тижня.
У літню спеку прекрасно освіжить екзотичне морозиво з маракуйєю. Для цього необхідно взяти:
— ананас;
— маракуйю;
— манго;
— лимонний сік;
— цукор;
— вершки.
Робимо пюре з фруктів за допомогою блендера. Вершки змішуємо з цукром і підігріваємо на маленькому вогні до розчинення цукру, але не кип’ятимо, охолоджуємо. У фруктове пюре додаємо попередньо збиті до високих піків вершки, все перемішуємо. Щільно закриваємо ємність з отриманою масою та ставимо в морозилку. Через 10–12 годин морозиво готове.
Пітахайя
Мабуть, це найнезвичайніший для нас фрукт. Найбільш солодкими й ароматними вважаються плоди жовтого кольору. Втім, до нас на прилавки зазвичай потрапляє рожева пітахайя. Смак у цього представника родини кактусових — щось середнє між бананом і ківі.
Дітям можна приготувати корисний і смачний салат із пітахайї: наріжте фрукт часточками, додайте обсмажені лісові горіхи та сметану, посипте масу ванільним цукром. Завдяки незвичайній текстурі м’якоті, яка притаманна пітахайї червоній, така страва буде не тільки корисною, а й дуже ефектною навіть на святковому столі.
Авокадо
Цей плід уже важко назвати екзотичним. Ми звикли додавати його в салати та різноманітні намазки. Це справді джерело вітамінів і корисних жирних кислот, незамінних для тих, хто прагне вести здоровий спосіб життя або хоче схуднути. Вибирати такі плоди варто, орієнтуючись на їхню м’якість: чим вони м’якше, тим достигліше та смачніше.
З авокадо традиційно готують намазку на бутерброди, перемелюючи його в блендері з часником, лимонним соком, сіллю та петрушкою. Для бутербродів ліпше за все використовувати чорний житній хліб, попередньо підсмаживши його в тостері або на пательні. Це чудова закуска та здоровий перекус.
Манго
Цей фрукт уже також полюбився багатьом завдяки своєму насиченому смаку. Сік манго часто додають до різноманітних напоїв і страв для створення приємного аромату. Найсоковитіші та найсолодші манго можна придбати в тих країнах, де вони ростуть. Обираючи ж фрукти в наших магазинах, звертайте увагу на найбільш червоні плоди.
Манго може стати чудовим інгредієнтом для літнього освіжного компоту. Щоб підкреслити солодкість манго, варто додати трохи шматочків свіжого ананаса — так компот стане справді екзотичним напоєм, який легко замінить малюкам і дорослим солодку газовану воду.
Лаймкват
Як випливає з назви, це гібрид лайма та кумквата. Тому, маючи всі переваги лайма, він також демонструє солодкі відтінки смаку, властиві кумквату. Лаймкват часто використовують для прикраси страв, різноманітних лимонадів. Завдяки свіжому, з кислинкою смаку він може стати також чудовим доповненням до м’ясних і рибних страв.
У кулінарії цей фрукт використовується як аналог лимона, але з більш насиченим смаком. Тому, додаючи його як приправу, стежте, щоб звичні для лимона або лайма пропорції були зменшені, інакше можна переборщити з кислим присмаком. З лаймквата також вичавлюють сік і готують лимонади.
Кумкват
Цей фрукт ще називають китайським апельсином: за смаком він нагадує мандарин із ледь помітною кислинкою. Кумкват можна їсти сирим, але особливо смачними й ароматними з нього отримують цукати, на які його і переробляють. Варто пам’ятати лише про те, що шкірка цього фрукта може бути небезпечною для людей із захворюваннями нирок.
Кумкват стане чудовим інгредієнтом для різної випічки, особливо кексів. Він підкреслює шоколадний смак, тому активно використовується в кулінарії. Це також незмінний компонент різних глінтвейнів, який надає екзотичних ноток будь-якому, навіть звичайному рецепту.
Гуава
Зовні вона нагадує велике горбисте яблуко. Смак зрілої гуави ніжний і солодкий. Шкірка в незрілих плодів може трохи гірчити. Це справжнє джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Вітаміну С тут більше, ніж у самому апельсині! Тому такий фрукт буде корисним як дорослим, так і дітям.
З гуави можна приготувати дуже смачне та корисне варення, адже в ній багато пектину. Гуаву використовують також як соус для приготування м’ясних страв: вона підкреслює смак м’яса та робить його ароматнішим.
Світі
Це вже звичний для нас гібрид помело та білого грейпфрута. Зберігши всі корисні властивості грейпфрута, він втратив неприємну гіркуватість й отримав ніжний смак і насичений аромат. Крім приємного смаку, йому притаманні й корисні властивості, зокрема фрукт знижує рівень шкідливого холестерину в крові.
Як і інші цитрусові, світі чудово поєднується з ніжним курячим м’ясом. Ви можете здивувати гостей екзотичним салатом із курячого філе, світі, кукурудзи й ананасів. Заправити його найкраще нежирним йогуртом, щоб не заглушити майонезом ніжне поєднання фруктів і м’яса.
Червоний апельсин
Це мутація звичайного апельсина, м’якоть якого, завдяки квітковому пігменту, набула нехарактерного для плодів кольору — криваво-червоного. Вона часто солодша за звичайний апельсин. Крім цього, в червоному апельсині немає кісточок, тому його використовують для приготування салатів і коктейлів.
Як і інші види апельсинів, він чудово підійде для різноманітної випічки, джемів, соків, цукатів. Завдяки насиченому кольору його зазвичай використовують для різного кулінарного декору. Червоний апельсин ефектно виглядає і просто порізаним на шматочки.