Їмо

Філе міньйон — маленькі кулінарні радощі для кожного

file-minjon-malenki-kulinarni-radoshhi-dlya-kozhnogo

Стейк міньйон вирізняється дивовижною ніжністю. Ароматне, м’яке яловиче м’ясо підходить як для барбекю з пивом, так і для романтичної вечері з келихом червоного вина. Філе міньйон із задоволенням їдять чоловіки та жінки. Як гарнір рекомендуються пасеровані, смажені або запечені овочі.

Що таке стейк міньйон

Ще одна назва великого поперекового м’яза тваринного — вирізка. Вона розташована уздовж хребта, більш широка ближче до голови та видовжена з боку хвоста. Починається від 13-го ребра й тягнеться до тазової кістки. Коли цей довгий вузький м’яз нарізають упоперек, виходять округлі невеликі шматки м’яса, які й називають міньйонами.

Традиційно м’ясо для стейка з вирізки нарізають товщиною 2–2,5 см, хоча вона може досягати 8 см. Але завдяки особливій структурі м’ясо повністю просмажується навіть на сковороді. Поперековий м’яз не задіюється при русі та практично не обростає жиром. Тому ця частина мармурової яловичини має тонкі рідкі волокна, насичений смак.

Як вибрати якісне філе міньйон

Для стейка краще не брати парну яловичину, але й несвіжою вона теж не має бути. Вибирайте шматки природного червоного відтінку. Якщо яловичина рожева, як свинина, — це розморожене м’ясо, яке не годиться для смаження. Вам необхідне охолоджене до температури не нижче ніж 0 °C. Стейк із такого м’яса виходить соковитим, зберігає корисні властивості та смакові якості.

Як готувати філе міньйон, залежить від особистих переваг. Рекомендується смажити м’ясо за температури 60 °C, щоб домогтися середнього ступеня просмажування. Спочатку обсмажувати на невеликому вогні, а потім на інтенсивному, щоб отримати хрустку скоринку. Але для цього стейк заздалегідь нарізають товстими шматками. У торговельних центрах мережі METRO ви знайдете нарізані стейки міньйон різної товщини та завжди ідеально свіжі.

file-minjon-malenki-kulinarni-radoshhi-dlya-kozhnogoФіле міньйон: рецепт для гурманів

Пропонуємо варіант для запікання в духовці. Вам знадобиться чавунна сковорода або з антипригарним покриттям, яку можна ставити в духовку. Якщо ви купили охолоджене м’ясо або тримали його в холодильнику, вийміть його мінімум за годину до приготування.

Інгредієнти

  • 150–200 г стейка міньйон;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • мелений перець;
  • кулінарний термометр.

Час приготування: 30 хвилин.

Кількість порцій: залежить від розміру філе та товщини нарізання.

Приготування

  1. Увімкніть духовку на 200 °С.
  2. Очистьте філе від жиру (за необхідності), скропіть оливковою олією.
  3. Рясно натріть сіллю.
  4. Нагрійте сковороду, викладіть стейки та обсмажте: спочатку по 2 хвилини з кожного боку, потім ще по хвилині. М’ясо має стати золотавим.
  5. Поставте стейки в духовку.
  6. Через 5 хвилин перевірте температуру кулінарним термометром. Щоб скуштувати філе міньйон слабкого просмажування, на термометрі має бути 50 °C, середнього — 60 °C. Якщо температура нижча, поставте сковороду назад у духовку.
  7. Коли стейки готові, викладіть їх на теплу тарілку та посипте свіжозмеленим перцем.
  8. Подавайте через 5 хвилин після приготування.

file-minjon-malenki-kulinarni-radoshhi-dlya-kozhnogoЯк приготувати філе міньйон нашвидкуруч на сковороді

При такому способі приготування важливо не перетримати філе на сковороді, щоб воно залишилося ніжним і соковитим. Щоб перець був максимально ароматним, подрібніть його самостійно. Жир, що залишився після обсмажування, акуратно злийте в ємність для приготування соусу. За цим рецептом філе міньйон готується швидко, легко та їсться із задоволенням.

Інгредієнти

  • 4 стейки міньйон завтовшки 5 см;
  • 2 ст. л. суміші перців;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 1 скл. вершків;
  • 1/3 скл. коньяку або віскі;
  • 0,5 ст. л. оливкової олії;
  • сіль на смак.

Час приготування: 30 хвилин.

Кількість порцій: 4.

Приготування

  1. Вимийте філе міньйон і витріть серветками.
  2. Натріть сіллю.
  3. Увесь перець подрібніть. Наприклад, зсипте в пакет і прокотіть по ньому качалку.
  4. Умочіть кожен стейк у суміш перців з обох боків.
  5. Поставте на вогонь сковороду, розтопіть вершкове масло, влийте оливкову олію. Викладіть стейки на сковороду боком, посипаним перцем.
  6. Обсмажуйте близько 4 хвилин з одного боку, потім з іншого.
  7. Викладіть готові стейки на теплу тарілку й загорніть у фольгу.
  8. Сковороду з розтопленим жиром поверніть на вогонь і поступово додайте вершки.
  9. Додайте коньяк або віскі, розмішайте та варіть близько 3 хвилин, не припиняючи помішувати.
  10. Приберіть зі страви фольгу й полийте кожен шматочок філе декількома ложками соусу.
  11. Одразу подавайте стейки на стіл.

file-minjon-malenki-kulinarni-radoshhi-dlya-kozhnogoНа перший погляд, немає нічого простішого за приготування філе міньйон — технічно все виглядає елементарно. Але коли заглиблюєшся в процес, дізнаєшся про тонкощі, починаєш розуміти, як найменші нюанси впливають на смак готової страви: товщина нарізування, температура смаження, час соління, додавання перцю тощо. Необхідні навички приходять з досвідом, а свіжі інгредієнти завжди можна купити в торговельних центрах мережі METRO.