Їмо

Форель в духовці, запечена в фользі та без

Форель неймовірно смачна, ніжна та корисна. Її вживають навіть ті, хто не любить рибу й морепродукти. Форель може похвалитися величезною кількістю вітамінів, наявністю легкозасвоюваного білка, незамінних омега-3-поліненасичених жирних кислот.

Приготувати цю рибу зовсім нескладно. Особливо вишукана запечена форель в духовці або засмажена на відкритому грилі. Зіпсувати цю благородну рибу практично нереально. Вона смачна у будь-якому вигляді — слабосолона, приготована на парі, запечена в соусі або без.

Як вибрати першокласну рибу

Невдалим кулінарний експеримент може бути тільки у двох випадках. Перший — якщо підсмажити форель у занадто великій кількості олії. Тоді страва може вийти надто жирною. Другий випадок — невдалий вибір риби. Щоб не помилитися, купуйте свіжу охолоджену форель у мережі супермаркетів МЕTRO.

Ось кілька простих правил, керуючись якими, ви точно виберете першокласну основу для вашого майбутнього кулінарного шедевра. Риба має блищати, колір її зябер — бути рожевим, очі — не бути мутними, запах — свіжий. Річкова форель (або морська) обов’язково має бути присутньою в раціоні як мінімум як святкова страва.

Консультанти МЕTRO підкажуть, як правильно вибрати рибу до столу. Перед тим як вирушити до магазину, корисно буде подивитися коротеньке пізнавальне відео, присвячене цьому питанню:

Ну а як приготувати запечену форель в духовці, гідну ресторанного меню, ми навчимо!

Запечена форель із «секретом»

Будь-який професійний кулінар скаже, що райдужна форель цілком самодостатня. Зробити з неї шедевральну страву можна лише за допомогою солі, перцю й краплі рослинної олії. Але ми пропонуємо звернути увагу на рецепт, який передбачає використання «секретного» інгредієнта, який підкреслить природний смак і аромат форелі, додасть їй приємної пікантності.

Час приготування — 40 хвилин.

З однієї риби вийде 3–4 порції страви.

forel-v-duhovtsi-2

Інгредієнти:

  • велика ціла форель, очищена від нутрощів і луски;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 50 г каперсів (це і є наш «секретний» інгредієнт);
  • лимон;
  • 2 ч. л. негострої діжонської гірчиці;
  • сіль, перець на смак;
  • дрібна молода картопля для гарніру — по 4 штуки на людину;
  • сушені італійські трави.

Приготування:

  1. Зробити соус для риби. Для цього в блендері потрібно змішати оливкову олію, каперси, сіль, перець, гірчицю.
  2. Деко вистелити фольгою. Змастити її невеликою кількістю рослинної олії.
  3. Форель покласти на деко, ретельно натерти соусом, залишити маринуватися.
  4. Добре вимити дрібну молоду картоплю, посолити її, посипати сушеними травами, скропити оливковою олією.
  5. Розкласти коренеплоди навколо форелі.
  6. Поставити все в розігріту до 180 °C духовку. Запікати 20–25 хвилин. Часу може знадобитися й менше — все залежить від особливостей духовки. У принципі форель з картоплею запікається досить швидко.

Подавати на загальному блюді з лимоном, можна з овочами та зеленню. Якщо візьмете не цілу рибину, а філе, час запікання в духовці істотно скоротиться.

До такої страви подайте добре охолоджене сухе біле вино або шампанське брют.

Вершково-часникова форель у фользі, запечена в духовці

Ця вишукана страва приємно здивує тих, хто переконаний, що риба з часником — не найгармонійніший тандем. Ви будете вражені, наскільки смачно поєднуються ніжні вершки, пікантний часник і неповторний смак свіжої форелі!

Час приготування — 60 хвилин.

Кількість порцій — 3–4.

Інгредієнти:

  • стейки форелі, нарізані з великої рибини;
  • 200 мл вершків (жирність — 25%);
  • 3 ложки пшеничного борошна;
  • 100 г вершкового масла (жирність — більш ніж 80%);
  • 3 зубчики часнику;
  • 150 г твердого сиру;
  • сіль, перець на смак;
  • 50 мл свіжого лимонного соку;
  • трохи оливкової олії для маринаду;
  • зелень для подачі;
  • варений чорний рис для гарніру.

forel-v-duhovtsi-3

Як готувати:

  1. Перед запіканням у духовці стейки форелі замаринувати — посолити, поперчити, скропити лимонним соком і оливковою олією. Накрити ємкість із рибою харчовою плівкою та поставити в холодильник.
  2. Зробити соус бешамель із часником. Вершкове масло розтопити на сковороді, всипати борошно, ретельно розмішати. Коли грудочки розійдуться, влити вершки. Довести до кипіння. Додати пропущений через прес часник.
  3. З фольги зробити порційні човники для рибних стейків.
  4. Кожну посудину змастити за допомогою силіконового пензлика або звичайної паперової серветки.
  5. Покласти у човники шматочки форелі, залити соусом.
  6. Поставити човники з рибою на деко й поставити його в розігріту до 150–180 °C духовку максимум на 20 хвилин.
  7. Вийняти рибу, посипати кожну порцію сиром, поставити в духовку ще на 5 хвилин.
  8. Подати, прикрасивши свіжою зеленню, з вареним чорним рисом.

Якщо гості вже на порозі, а в холодильнику є тільки риба, лимон і пучок зелені — не біда! Посоліть, поперчіть форель і поставте запікатися в духовку (можна повністю загорнути тушку або філе у фольгу — так страва вийде особливо ніжною). Приготуйте соус у середземноморському стилі: дрібно посічіть зелень і часник, змішайте з оливковою олією, сушеним перцем чилі. Подайте рибу з соусом, лимоном і келихом білого вина.

Смачного!