Працюємо

Французьке шампанське (Champagne)

frantsuzke-shampanske-1

Французьке шампанське — це найбагатший за смаком, ніжний і витончений вид ігристого вина.

У чому ж його особливість?

Невеликий північний регіон у Франції, прохолодний клімат, середні температури нерідко опускаються нижче температур, потрібних для визрівання винограду. Три основні сорти дозволені для виробництва. Білий Шардоне і два темних з білим соком Піно Нуар і Піно Меньє (Меньє). Примхливі та важко керовані, ніжні й витончені, шляхетні й великі — епітети, що суперечать один одному. Найкращі виноградарі та винороби змогли створити в погано придатному для виноробства регіоні найкраще вино. Самі французи кажуть: «Король серед вина і вино для королів».

Географічне положення

Шампань — у Франції, а це — приблизно 150 кілометрів на схід від Парижа. Виноробний регіон ділиться на 320 крю (комун), розподілених по п’яти департаментах:

  • Марна (66%);
  • Об (23%);
  • Ен (10%);
  • Верхня Марна;
  • Сена і Марна.

Ґрунти Шампані складаються переважно з вапняку. Такий тип підґрунтя сприяє дренажу, а також надає особливий мінеральний відтінок деяким винам Champagne.

Три основні складові теруару Шампані — клімат, ґрунти і рельєф — створюють безліч комбінацій, які майже не повторюються від дільниці до дільниці (Cru (крю)).

Крю, або виноробна комуна, відрізняється особливим поєднанням теруару й клімату. У Шампані існує 320 крю і 278 000 унікальних ділянок землі.

Сорти винограду Шампані також мають різні властивості, які проявляються і розвиваються в залежності від умов теруару.

Кожен сорт проявляє свої якості найкраще в такому асамбляжі, у якому немає інших сортів:

  • Блан-де-блан (Blanc de blancs, «біле з білих») — Champagne, зроблене тільки з білого сорту Шардоне.

frantsuzke-shampanske-2

Наприклад, Champagne Pommery Apanage Blanc de Blancs Brut або Champagne Claude Carre Premier Cru Blanc de Blancs

  • Блан-де-нуар (Blanc de noirs, «біле з чорних») — Champagne на основі червоних сортів Піно Нуар і/або Меньє.

У Шампані традиційним вважається асамбляж із вин різних урожаїв. Під час асамбляжу виробник висловлює своє бачення Champagne за допомогою доступних йому засобів: вин різних крю, сортів, але також і врожаїв. «Неміллезимний» асамбляж дозволяє створити стиль марки (шампанського дому), який можна буде відтворювати в наступні роки.

Міллезим (Millésime)

Якщо асамбляж складається з вин одного року врожаю, він називається міллезимним. Виробник сам вирішує, чи вартий урожай поточного року того, щоб увічнити його в міллезимне кюве (Cuvee — суміш).

Міллезимние Champagne — дуже яскраве вино, що виражає особливий характер конкретного року. Наприклад, Champagne Monopole Heidsieck & Co Gold Top 2010 Brut або Champagne Pommery Millésime 2006 Gran Cru Royal Brut.

Вина Champagne можуть бути також і різного кольору.

Відтінки білих вин Champagne дуже різноманітні: від усілякого золотистого (біле і зістарене золото, сіре або навіть зелене) до жовтого різної насиченості. Колір визначається складом асамбляжу й характером вина: більш легкі вина блідіші, а більш потужні — темніші.

Рожеві вина

Рожеве Champagne отримують шляхом мацерації чорного винограду або ж шляхом асамбляжу білих і червоних тихих вин Champagne. Палітра кольорів включає відтінки від блідого до насиченого рожевого, а смак варіюється від майже невагомого до дуже вираженого. Наприклад, Champagne Pommery Brut Rosé Royal або Champagne Monopole Heidsieck & Co Rosé Top Brut.

Абсолютно всі вина Champagne стоять не менше 15 місяців у погребі. Для міллезимних вин мінімальний строк витримки складає три роки, а особливі кюве повинні витримуватися іще довше. Усе тому, що час здатен лише збагатити аромати цих вин.

frantsuzke-shampanske-4

Термін Brut «брют», що стосується 90% вин Champagne, говорить про дозаже. Наприклад, Champagne Pommery Brut Royal, Champagne Monopole Heidsieck & Co Blue Top Brut або Champagne Veuve Pelletier Brut. Річ у тому, що в кінці вініфікації виробник може додати останній штрих до створюваного Champagne: внести (або не внести) солодку ноту, необхідну для кращого розкриття ароматів.

Ця процедура дозволяє створити цілий спектр абсолютно різних Champagne, від абсолютно несолодких до дуже солодких — тобто, від «брют натюр» до брюту, сухого, напівсухого тощо.

Французьке шампанське за якістю поділяється на декілька типів. Найкращі зразки виробляються біля містечок, виноградники яких мають статус Grand Cru. Прикладом є шампанське власного імпорту METRO, Champagne Mallol-Gantois Blanc de Blancs GC з містечка Cramant, на виноградниках якого вирощують найкраще Шардоне (Chardonnay) або Champagne Pommery Millésime Gran Cru Royal Brut. Напис на етикетці  Premier Cru вказує на високу якість вина, що тільки трохи поступається якості Гран Крю. Гарний представник шампанського цієї категорії якості Champagne Claude Carre Premier Cru Blanc de Blancs.

frantsuzke-shampanske-3

Ще один цікавий факт. Зразки шампанського, вказані вище, та шампанське Corinne Picard Brut виготовляються виноробами, що входять в об’єднання Groupement de Champagnes de Propriétaires Récoltants”.

Шампанське від незалежних виробників. Об’єднання Groupement de Champagnes de Propriétaires Récoltants було засновано в 1998 році й сьогодні до його складу входить 55 виноробів. Шампанське надходить тільки від власників винарень зі всієї території Шампані. Тут ви можете знайти безліч автентичних продуктів, кожен зі свого власного «теруару». Група пропонує широкий асортимент вин Brut, 1er Cru та Grand Cru. Таке професійне об’єднання виноробів є надійним партнером для всього METRO Group, що гарантує відмінну якість вина та ексклюзивні марки шампанського, яке є тільки на наших полицях.

Mallol-Gantois Blanc de Blancs Grand Cru Cramant — це насичене м’яке шампанське, вироблене традиційним методом, стане прекрасним супутником у літню спеку. В ароматі домінують ноти хлібної скоринки, приємний дріжджовий аромат, ноти білих квітів та зеленого яблука. Смак вишуканий та насичений, відмінний баланс кислотності та фруктовості в смаку зі значним хлібним тоном та бріош.

Ідеально смакує з устрицями, скампіями, восьминогом та лобстером.

frantsuzke-shampanske-12

Monopole Heidsieck & Co Blue Top Brut — енергійний напій з яскравим смаком трьох видів винограду, з яких найбільш відчутний у бленді Піно Нуар. Це ігристе — частий призер престижних міжнародних конкурсів, тому його рекомендують експерти.

Monopole Heidsieck & Co Brut Rosé — легке ніжно-рожеве шампанське зі збалансованим смаком, який доповнює ягідний аромат смородини, малини та суниці. Цей вишуканий напій добре поєднується з креветками і часниковим соусом, морепродуктами та суші, а також смакуватиме разом із десертами.

Monopole Heidsieck & Co Gold — ігристе вино, що залишає довгий післясмак. В ароматі напою ви відчуєте нотки зеленого яблука, сухофруктів, підсушеного фундука, вершкового масла й свіжої випічки. Найяскравіше відчувається поєднання ананасу та карамелі, після них — сухофрукти, а потім — підсушений хліб. Напій зберігається до семи років. Ідеально пасує до м’яса та морепродуктів, що приготовані з вершковим і масляним соусами.

yak-pyty-sambuku-10