Фунчозу називають скляною локшиною через те, що вона стає напівпрозорою після приготування. Хоча виготовляють її, звичайно, не зі скла, а з крохмалю: рисового, картопляного чи бобів мунг. За право вважатися батьківщиною фунчози змагаються Китай, Корея, Японія та Індія. Але ми пропонуємо не слідкувати за тим, хто переможе у цій боротьбі, а приготувати оригінальну страву із фунчози самостійно. За продуктами не треба відправлятися до Азії, усе, що необхідне, ви знайдете у МЕТRО.
Як правильно готувати фунчозу
Скляна локшина не потребує довгого варіння, навпаки, при такому поводженні вона злипнеться грудками. Варити її треба менш, як 5 хвилин, а ще краще — просто залити окропом, залишити на деякий час і промити холодною водою.
У цієї локшини немає яскраво вираженого смаку, тому її подають не самостійно, а як гарнір з різними соусами, або ж використовують як інгредієнт салатів і перших страв.
Якщо рисова локшина поєднується з пряними гострими соусами, то витончена фунчоза розкривається і з більш делікатними заправками. Готують її з куркою, свининою, рибою, морепродуктами. Що стосується овочів, то ця локшина дружить з тушкованою пекінською капустою і свіжою зеленню, красиво виглядає на тарілці з яскравим червоним болгарським перцем або морквою.
Фунчоза з тунцем
Рецепт від Іллі Сьоміна, шеф-кухаря ресторану Tin Tin
Інгредієнти:
- Фунчоза 50 г
- Тунець консервований 75 г
- Кальмар 50 г
- Помідори чері 30 г
- Перець болгарський 30 г
- Капуста пекінська 30 г
- Перець чилі 3 г
- Імбир 3 г
- Часник 2 зубчики
- Соєвий соус 15 мл
- Устричний соус 15 мл
- Рибний соус 10 мл
- Біле вино 30 мл
- Зелена цибуля 7 г
- Кунжут 5 г
- Кінза 3 гілочки
- М’ята 2 гілочки
- Лайм 1 скибочка
- Перець чорний, сіль, цукор за смаком
Приготування:
- Відкрийте банку з тунцем та злийте з неї олію. Розчавіть часник, додайте його в олію та залишіть на 15 хвилин.
- Поки олія вбирає в себе ефірні масла часнику, займіться фунчозою. Залийте її окропом і залишіть на 5 хвилин.
- Тим часом на часниково-тунцевій олії обсмажте почищений та порізаний кальмар. Для нашої страви краще брати пательню вок. Кальмар треба обсмажувати не більше хвилини, для того, щоб він не був “гумовим”.
- Для наступного етапу нам потрібні: болгарський перець, помідори чері, імбир, перець чилі та пекінська капуста. Починайте з болгарського перцю. Додайте ще трошки часникової олії на пательню та по черзі обсмажуйте всі овочі.
- Долийте ще трішки олії. Тепер введіть у суміш кальмари та тунець. Далі додайте трішки перцю, білого вина та випарюйте.
- Тепер час додати фунчозу. Після того, як вона постояла в окропі 5 хвилин, злийте його та промийте фунчозу в холодній воді. Після цього додавайте соуси, сіль та перець. Не забудьте перемішати!
- Далі вимкніть вок, додайте зелену цибулю та кунжут.
- Тепер викладіть все на тарілку, прикрасьте кінзою, м’ятою та лаймом.
Як бачите, готувати страви азіатської кухні з фунчози нескладно. Особливо, коли усі необхідні продукти під рукою. До того ж, фунчоза корисна. Будучи джерелом рослинного білку, вона не містить глютену. У самій локшині містяться вітаміни групи В, РР та інші, а також мікроелементи. Овочі, обсмажені у воку, цей список поповнюють, оскільки при такому швидкому способі приготування зберігають користь.
- Pavel SS