Відпочиваємо

Гарбуз на Геловін: як власноруч вирізати святковий світильник

garbuz-na-gelovin-2

Ліхтарик із гарбуза — найвідоміший і найулюбленіший символ Дня усіх святих або Геловіну. Попри те, що це свято походить з іншого континенту, українці із задоволенням підхопили його та привнесли свій колорит у веселу, трохи моторошну, традицію.

Гарбуз — звичний для наших широт продукт, вирізати з якого ексклюзивний ліхтарик своїми руками легко та весело. Головне — запастися відповідним за розміром (це дуже важливо!) симетричним плодом.

garbuz-na-gelovin-3

Трохи історії

Звідки взялася традиція, що напередодні Хелловіну в домі обов’язково повинен бути «страшний» гарбуз? До речі, ще одна назва цього незвичайного ліхтарика — «світильник Джека». Це не просто кумедна штука, яка створює таємничу, трохи зловісну атмосферу, необхідну на Halloween. Існує повір’я, що мерехтливий вогник в «усміхненому» гарбузі розганяє злих духів, які у Хелловін приходять із потойбіччя. Кельти, котрі придумали майструвати світильник Джека 31 жовтня, вірили, що полум’я свічки, поміщеної у гарбуз, допомагає душам предків успішно відшукати шлях до кращого світу. Цікава деталь: із давніх-давен вирізувати ліхтарик на Хелловін було прийнято з ріпи, але з часом її замінили на зручніший та дешевший гарбуз.

garbuz-na-gelovin-4

Цікавим є походження назви головного святкового аксесуара. Чому світильник саме Джека, а не Джона або Майкла? Як мовиться в одній легенді, Джек перехитрував самого диявола, але після смерті не зміг потрапити до раю. Відтоді чоловік блукає по Землі, освітлюючи собі дорогу вуглиною, захованою від вітру в гарбузі з прорізаними в ньому дірочками.

Гарбуз на Хелловін: 10 корисних порад

  1. Завдання номер один — вибрати найкращий, блискучий і яскравий гарбуз на Хелловін. Оскільки овочевий ліхтарик «житиме» лише кілька днів, потрібно купити максимально свіжий плід. Шкірка в такого гарбуза відносно м’яка. Відповідно, вирізати світильник можна буде із задоволенням. Слідкуйте, щоб на поверхні овочу не було шорстких плям, гнилі.

garbuz-na-gelovin-5

  1. Наступний крок — зрізати низ і верхівку гарбуза. Знизу потрібно зробити стійку основу. Як варіант — овоч іноді прорізують наскрізь, щоб на святкування Хелловіну свічку можна було встановлювати на стіл.
  2. Тепер настав час найскладнішого етапу — потрібно видовбати з середини насіння, м’якоть гарбуза. Найпростіше це робити ложкою або просто руками, якщо не боїтеся забруднитися. Дуже весело працювати з гарбузом усією сім’єю, тоді творчий процес підготовки до Хелловіну буде максимально радісним! Мінімальна товщина м’якоті (близько 2,5 сантиметрів) має бути на місці «обличчя» Джека. Не викидайте насіння та м’якуш. Висушене насіння — смачні, корисні ласощі. А з помаранчевої м’якоті можна приготувати щось смачне до Хелловіну. Наприклад, гарбузовий пиріг, печиво або ніжну молочну кашу. Рецепти шукайте в нашому блозі, й тоді Хелловін буде максимально смачним і радісним!

garbuz-na-gelovin-6

  1. Підготувавши основу, варто подумати над дизайном свого творіння. Можна намалювати трафарет обличчя та перевести його на шкірку гарбуза за допомогою копіювального паперу. Простіший варіант — зобразити обличчя фломастером безпосередньо на овочі. Увімкніть творчу уяву, нехай ваш гарбуз буде оригінальним і неповторним! Є визнана класика — зловісне вишкірене обличчя. Але жодних суворих правил з приводу того, яким має бути канонічний «страшний» гарбуз на Хелловін, немає.

garbuz-na-gelovin-7

Ті, кому складно винайти свій дизайн, можуть знайти готові шаблони обличчя в Інтернеті. Там їх безліч! Роздрукуйте шаблон, перетворіть його на трафарет, вирізавши лезом очі та рот. Прикладіть трафарет до гарбуза. Маркером нанесіть на овоч контури очей і рота. Робіть це максимально акуратно. Якщо після прорізання сліди від маркера залишаться, їх можна легко видалити засобом для зняття макіяжу або лаку з нігтів. Змочіть ватний диск у рідині й змийте лінії фломастера.

garbuz-na-gelovin-8

  1. Коли малюнок нанесено, треба взяти довгу товсту голку й зробити проколи по лініях вирізування. Це істотно спростить процес. Можна скористатися шилом. Будьте обережні, адже тонку стінку плода легко проломити.

garbuz-na-gelovin-9

  1. Для вирізування очей і рота головного геловінського атрибута скористайтеся коротким ножем із гострим лезом. За бажання можете придбати спеціальні інструменти для «гарбузової» творчості, які істотно спростять роботу з цим щільним матеріалом.

garbuz-na-gelovin-10

  1. Акуратно повторіть контури трафарету, зробивши світильнику очі та рот. Видалені шматочки покладіть до м’якоті, яку залишили для приготування майбутніх гарбузових смаколиків до Хелловіну.
  2. Щоб подовжити життя свого ексклюзивного світильника, змастіть зрізи олією або вазеліном. Середину овочу ретельно промокніть паперовою серветкою, щоб на стінках не було зайвої вологи. Всередині гарбуз повинен бути максимально сухим і чистим, аби нічого не зітліло та не зайнялося від полум’я свічки. Це може спровокувати появу неприємного запаху. Маленький секрет: натріть гарбузовий ліхтарик зсередини невеликою кількістю кориці. Аромат буде просто неймовірний! Взагалі, в кулінарії поєднання гарбуза з корицею вважається одним з класичних.

garbuz-na-gelovin-11

  1. У кількох місцях гарбузового світильника зробіть невеликі дірочки. Завдяки їм овоч не нагріватиметься від полум’я свічки та не горітиме.
  2. Помістіть всередину вирізаного гарбуза стійку свічку. Можна використовувати спеціальну склянку-свічник із жаростійкого скла. Щоб свічка горіла якомога довше, заздалегідь поставте її на кілька годин в морозилку. Безпечніший, але менш атмосферний варіант, — взяти скляну баночку, обмотати її електрогірляндою з маленькими лампочками.

garbuz-na-gelovin-12

Поставте конструкцію всередину плода, виведіть дріт назовні через спеціально зроблену дірочку, ввімкніть у розетку. Гарбузовий електричний ліхтар для веселого Хелловіну готовий! Якщо використовуєте свічку, не забувайте про важливе правило — коли вона горить, зі світильника необхідно знімати кришечку. Це потрібно для забезпечення вільного доступу повітря всередину плода й уникнення перегріву овочу.

Порада: якщо ваш головний святковий атрибут почав завчасно в’янути, помістіть його на 10 хвилин у холодну воду. Це подовжить життя «страшному» гарбузу та не позбавить Хелловін основного символу. До слова, гарна ідея дизайну до тематичної вечірки — зробити кілька невеликих овочевих ліхтариків для прикраси святкового столу. Робота з маленькими гарбузами більш тонка й копітка, але воно того варте!

garbuz-na-gelovin-1

Ще одна ідея — використовувати великі плоди з вичищеною серединою як місткості для напоїв. У такому випадку не варто вирізати на овочі обличчя. Декоруйте гарбуз зовні за допомогою гірлянди, або намалюйте страшну мордочку на шкірці плода маркером.

Веселого Хелловіну!