Їмо

Гарна фруктова нарізка вдома — топ-5 корисних лайфхаків

garna-fruktova-narizka-vdoma-top-5-korysnyh-lajfhakiv-1

У повсякденному житті надзвичайно мало свят і приводів для радості. Що залишається тим, хто просто не може жити без веселощів, галасливих компаній і вечірок? Правильно — створювати свято власноруч. Ну а будь-яке свято має багато складових, і кожна деталь тут важлива. Стіл — традиційний або фуршет — основний об’єкт будь-якого заходу.

Фруктова нарізка — неодмінна частина застілля. Звичайно, можна не морочитися, а просто нарубати кавун, полуницю, яблука, груші, банани, апельсини та подати гостям неапетитне місиво з соком. А можна розбудити в собі креатив, додати краплю фантазії та зробити так, щоб оформлення фруктової тарілки, вигадане вами, стало справжньою феєрією і змусило заздрити господинь-конкуренток.garna-fruktova-narizka-vdoma-top-5-korysnyh-lajfhakiv-2

Нарізка фруктів — як у ресторані

Фруктові нарізки — обов’язковий пункт у меню практично будь-якого закладу громадського харчування. Розкішний ананас в оточенні скибочок інших тропічних фруктів, з доповненнями у вигляді витриманих і пікантних сирів, меду та горіхів, а також прянощів — це чудова альтернатива жирним кремовим тортам або важким тістечкам. Крім того, нарізка із фруктів ідеально підходить для великої компанії — кожен знайде на блюді шматочок улюбленого соковитого плоду, зможе закусити ним аперитив або коктейль. Фруктова нарізка власноруч не гірше, ніж у ресторані, — це цілком реально. Отже, як гарно нарізати та подати фрукти, щоб гості були в захваті та запам’ятали ваш креатив надовго?garna-fruktova-narizka-vdoma-top-5-korysnyh-lajfhakiv-3

Секрет 1. Творіть із простого

Будь-яке яблуко або банальний банан сприймайте як матеріал художника. Гарно нарізати яблуко — це тільки півсправи. Пофантазуйте, створіть зі звичайного фрукта, наприклад, пелюстки білих троянд (а щоб нарізка не потемнішала, збризніть її лимонним соком). Використовуйте скибочки, як використовує широкі мазки живописець! Як красиво нарізати банан? Відповідь проста — так, щоб всі здивувалися.

Секрет 2. Додайте родзинку

Фруктова нарізка власноруч — це палітра різних смаків, і в ній обов’язково, крім традиційних інгредієнтів, має бути щось небанальне. Навіть класичне поєднання яблука, банана й апельсина заграє зовсім несподівано, якщо доповнити асорті сушеною журавлиною, посипати корицею та… прикрасити желейними фігурками! Так можна не тільки гарно оформити фрукти, але й справді здивувати гостей.

Секрет 3. Відкрийте в собі шеф-кухаря

Фігурна нарізка фруктів, овочів, сирів і м’ясних делікатесів — карвінг — справжнє мистецтво, якому навчають професіонали. Але не обов’язково три роки вчитися тому, як красиво нарізати фрукти в домашніх умовах. Потрібно всього лише озброїтися різноманітними інструментами. Це гострий тонкий ніж, максимально наточений ніж із широким лезом (для створення ідеальних кубиків), слайсер (щоб зробити витончені прикраси), маленький гострий ніж для прийомів у стилі «карвінг». Перш ніж почати творити, потренуйтеся. Особливо чутливі до обробки цитрусові. Для них необхідний дуже гострий інструмент, щоб уникнути надмірного витікання соку. Як варіант — почистити мандарин або апельсин і розділити на часточки, не нарізаючи. Помаранчевий мазок для вашого майбутнього шедевра готовий!Як порізати ананас, щоб зберегти максимум соковитості та не втратити половину фрукта? Гострим заокругленим ножем відріжте листя (воно знадобиться, щоб прикрасити композицію), потім цим же інструментом обріжте шкірку зверху вниз. Вийде бочечок, із якого можна нарізати різні шматочки. Як гарно нарізати банан? Віддайте перевагу скошеним кружечкам або брусочкам. Не варто залишати шкірку — вона швидко темнішає, через що нарізка набуває неапетитного вигляду. Дрібні фрукти та ягоди не потрібно нарізати взагалі — порізані виноградини або полуниця втрачають вигляд і соковитість. Краще розкласти їх на блюді серед інших фруктів.garna-fruktova-narizka-vdoma-top-5-korysnyh-lajfhakiv-7

Секрет 4. Створюйте оригінальні композиції

Усі захоплюються оригінальними, розкішними та строкатими асорті, які подають на фуршетах і презентаціях. Повірте, створити щось фантастичне можливо й удома. Розмірковуючи, як гарно подати фрукти, багато хто думає, що для цього знадобиться професійне обладнання. Це помилка! У вас 100 % є все необхідне. Щоб красиво подати фрукти на стіл, потрібно велике блюдо, картон, фольга, довгі та короткі шпажки. Робимо конструкцію: кришки від великих картонних коробок (це може бути частина пакування одягу або взуття) обтягуємо фольгою. Це буде основа майбутнього шедевра.У центрі страви встановіть маленьку картонну коробку, також обтягнуту фольгою. У неї будемо встромляти шпажки з фруктовим асорті (можна зробити мікс із оливками та твердим сиром). Нижній «поверх» наповнимо попередньо нарізаними фруктами (як саме їх розкласти — читайте нижче). До такої страви подайте невеликі тарілочки, десертні вилки, а ще можна запропонувати гостям топінги — карамель, сиропи, варення, мед, тростинний цукор. Буде смачно й гарно!garna-fruktova-narizka-vdoma-top-5-korysnyh-lajfhakiv-9

Секрет 5. Проста геометрія

Над тим, як гарно розкласти нарізку, хоч раз у житті сушила голову кожна господиня. Тут ліпше керуватися принципом «краще — ворог хорошого». Прості геометричні форми: спіраль, кола, ромби, прямокутники та квадрати — виглядатимуть органічно та стильно. Адже фрукти та ягоди — шедеври природи, і немає необхідності їх занадто прикрашати. Для особливих випадків можна звернутися до тематичного оформлення: ялинка з ківі на новорічний стіл, сердечки з полуниці на День закоханих, цифри на дні народження тощо.garna-fruktova-narizka-vdoma-top-5-korysnyh-lajfhakiv-10Оптимальний варіант оформлення — діагональні смуги за відтінками. Почнемо із соковито-зеленого ківі — це буде перша діагональ. Потім ніжно-зелені часточки яблук, потім жовті яблука, банан, ананас, потім персики або абрикоси і вже після них — цитрусова група. Решту куточків страви можна заповнити гронами винограду.

Смачних і творчих свят!