«Гаряча» десятка — топ найсмачніших зігріваючих алкогольних напоїв. Рецепти домашнього приготування
Коли на вулиці вогко й холодно, саме час приготувати гарячі алкогольні коктейлі. Такі зимові напої чудово допомагають пережити нудьгу в міжсезоння, приємно провести час і розслабитися після робочого дня. Градус у них невеликий, але зігрівають вони набагато краще, ніж звичайні кава або чай. Пропонуємо добірку смачних гарячих напоїв для приємного вечора та хорошої компанії.
Глінтвейн
Глінтвейн (від нім. «гаряче вино») — європейський напій із червоного сухого або напівсухого вина зі спеціями. У різних країнах полюбляють свої варіації глінтвейну: з джином, медом, ромом. Також останнім часом популярними стали «білі» варіанти з білих вин.
Вважається, що класичний рецепт глінтвейну як спосіб тривалого зберігання вина вигадали ще давні римляни. У напій додавали корицю, чебрець, запашний перець, лавровий лист і цукор.
Інгредієнти:
- 750 мл червоного сухого або напівсухого вина;
- 20 г цукру;
- шматочки імбиру;
- мускатний горіх;
- 5 гвоздик;
- 1–2 палички кориці.
Приготування:
- У посуд із товстим дном наливаємо вино, додаємо всі прянощі та цукор. Багатьом подобається класти у глінтвейн мед, але під час нагрівання він втрачає корисні властивості, тому рекомендуємо вживати його тільки вприкуску.
- Нагріваємо вино на повільному вогні до температури 70–72 °C, не доводячи до кипіння. Знімаємо з плити, щойно зникне біла пінка і з’явиться пара.
- Настоюємо напій упродовж 10–15 хвилин під щільно закритою кришкою та подаємо гарячим у високих склянках або чашках. Перед подаванням глінтвейн варто процідити, а потім прикрасити паличкою кориці.
Яблучний напій із кальвадосом
Яблучний коктейль із кальвадосом — оригінальний нормандський гарячий напій із яблучного соку, імбиру та французького яблучного бренді.
Цей ароматний напій не тільки зігріває. Він вельми корисний: підвищує імунітет і заряджає бадьорістю. Приготувати такий коктейль у домашніх умовах зовсім нескладно.
Інгредієнти:
- 60 мл яблучного соку;
- 20 г свіжого імбиру;
- 1–2 палички кориці;
- 60 мл кальвадосу;
- 1–2 свіжі яблука.
Приготування:
- На повільному вогні розігріваємо яблучний сік, додаємо натертий або дрібно нарізаний корінь імбиру та корицю.
- Гріємо сік до температури приблизно 75–80 °C, але не кип’ятимо. Вимикаємо вогонь, додаємо кальвадос і настоюємо під кришкою 5–10 хвилин.
- Проціджуємо та подаємо в айрішах зі шматочками свіжого яблука.
Грог
Грог — це напій на основі гарячої води або чаю з ромом. Віце-адмірал британського флоту Едвард Вернон вигадав його випадково. У XVII–XVIII століттях кожному бійцю на суднах належало в день 250 мл рому міцністю 80 °. Вернон наказав розбавляти ром водою, щоб знизити градус і дозування. Згодом алкоголь почали додавати до гарячого чаю, і цей рецепт прижився в усьому світі. Пропонуємо спробувати.
Інгредієнти:
- 150 мл чорного чаю;
- 30–40 мл рому;
- 1 ч. л. цукрового сиропу.
Приготування:
- Заварюємо міцний чорний чай.
- Склянки або айріш-келихи добре прогріваємо в гарячій воді, наливаємо в них ром. Дуже важливо, щоб напій кілька секунд «подихав» в гарячому посуді.
- Змішуємо з гарячим чаєм і цукровим сиропом.
Коктейль гарячий пивний
На півночі Німеччини, в Швеції та Польщі взимку пиво п’ють гарячим. Гаряче пиво важко асоціювати з чимось приємним, але такий коктейль оцінять справжні гурмани. Важливо тільки дотримуватися чіткої технології його виготовлення та правильно підібрати сорт слабоалкогольного напою. Якщо в коктейль з пивом покласти ще ложечку меду, то він чудово допоможе від кашлю.
Порада: найкраще підходить ірландський або англійський стаут. Також можна використовувати світле фільтроване пшеничне пиво.
Інгредієнти:
- 1 л стаута або будь-якого іншого фільтрованого пива;
- 3–4 гвоздички;
- 1 паличка кориці;
- 4 свіжі жовтки;
- 2 ст. л. цукру.
Приготування:
- Наливаємо пиво в сотейник і гріємо на повільному вогні майже до кипіння (температура — 90 °C). Знімаємо, закриваємо кришкою та залишаємо на 60 хвилин у теплому місці.
- Відокремлюємо жовтки від білків і вінчиком ретельно розтираємо з цукром.
- Готуємо водяну баню та продовжуємо збивати жовтки, поступово вливаючи трохи остигле пиво.
- Розливаємо напій по келихах і подаємо теплим.
Пунш
Пунш — це збірна назва коктейлів. Їх роблять із фруктів, фруктового соку і будь-якого алкогольного напою. У різних країнах є свої варіації таких коктейлів. Найпопулярніший рецепт пуншу — ромовий карибський.
Інгредієнти:
- 6 лимонів;
- 700 мл води;
- 3–4 ст. л. цукру;
- імбир;
- 400 мл рому.
Приготування:
- Свіжовичавлений лимонний сік змішуємо з водою та цукром, ретельно розмішуємо й нагріваємо до 70 °C.
- Доливаємо ром і зверху посипаємо тертим свіжим імбиром.
Коктейль «Старий Том»
«Старий Том» — традиційний британський коктейль з віскі. Якщо вам подобається патріархальна атмосфера закритих англійських клубів, тривалих посиденьок із сигарою, обов’язково приготуйте вдома згаданий напій. Його склад: спеції для глінтвейну, гаряча вода, лимонний сік і віскі.
Інгредієнти:
- 1 ст. води;
- 1 паличка кориці;
- 2–3 гвоздики;
- 50 мл віскі;
- 2 ч. л. меду;
- 2 ст. л. соку лимона.
Приготування:
- У киплячу воду кидаємо спеції, знімаємо з вогню та даємо трохи охолонути й настоятися.
- Теплу суміш проціджуємо, змішуємо з віскі.
- Додаємо лимонний сік і мед.
Ірландська кава
Айріш-коктейль — кава з вершками та віскі. Цей напій вигадав бармен ірландського міжнародного аеропорту «Шеннон» Джозеф Шерідан. Таким коктейлем у післявоєнні роки він зігрівав приїжджих американців. Айріш-кава сподобалася гостям і прижилася в Ірландії та Америці.
Інгредієнти:
- кава;
- 50 мл ірландського віскі;
- цукор;
- 50 мл жирних вершків.
Приготування:
- Збиваємо в шейкері вершки з льодом.
- Заварюємо каву.
- Нагріваємо айріш—келих, наливаємо віскі, гарячу каву та збиті вершки.
Гарячий шоколад з ромом
Це популярний європейський солодкий напій, який піднімає настрій, зігріває і на певний час втамовує голод. Такий коктейль дуже поживний.
Інгредієнти:
- 40 мл рому;
- 120 г шоколаду;
- 150 мл молока;
- 30 г вершків.
Приготування:
- Нагріваємо, але не кип’ятимо молоко. Знімаємо з вогню та розчиняємо в ньому шоколад.
- Тонкою цівкою вливаємо і розмішуємо ром.
- Переливаємо напій в кружку, зверху кладемо «шапочку» холодних вершків.
Гльог
Гльог — шведський різдвяний напій на основі вина, спецій, фруктів і горіхів. Скандинавський варіант глінтвейну. Традиційно подається з родзинками й імбирними пряниками.
Інгредієнти:
- 750 мл сухого вина;
- 100 г цукру;
- 60 г родзинок;
- 1–2 палички кориці;
- цедра апельсина;
- 50 г мигдалю;
- 50 мл міцного алкоголю (портвейн, мадера, бренді, коньяк);
- кардамон, гвоздика.
Приготування:
- У сотейник наливаємо вино, додаємо спеції, цукор, родзинки й цедру. Нагріваємо до 70 °C і, помішуючи, залишаємо на маленькому вогні 20 хвилин.
- Знімаємо та настоюємо 30 хвилин.
- У готовий напій додаємо алкоголь і зверху посипаємо стружкою мигдалю.
Гаряче французьке вино
Це французький варіант глінтвейну. Готування його таке саме, тільки замість класичних спецій у гаряче вино додають прованський розмарин, мигдаль і лимонну олію.
Авторські напої
Якщо ви хочете спробувати щось абсолютно нове, пропонуємо кілька авторських рецептів.
«Бурбон Спайс»
Чудовий зігрівальний напій на основі ароматного віскі бурбон і чаю ройбуш. У заварений чай кладемо зірчастий аніс і мед за смаком. Підігріваємо суміш до 80–85 °C і подаємо в келиху для айріш-кави. Також в такий коктейль для більшої пікантності можна додати цедру грейпфрута.
«Ред Вінтер»
Ягідний зимовий коктейль на основі перетертої журавлини з медом і спеціями. Для цього напою знадобляться свіжий імбир, 2–3 гвоздики і шматочки свіжого лайма. У коктейль додаємо ароматизований або темний ром і підігріваємо. Перед подаванням «Ред Вінтер» проціджуємо.
Теплих вам вечорів і смачних напоїв!