П'ємо

Гарячий шоколад: рецепти приготування в домашніх умовах

garyachyj-shokolad-retsepty-prygotuvannya-v-domashnih-umovah-1

Гарячий шоколад — ласощі для холодних зимових вечорів. Він привносить затишок, зігріває та дарує частинку щастя. Щоб поласувати таким солодким задоволенням, зовсім не обов’язково йти в дорогу кав’ярню, адже його легко приготувати вдома.

Серед розмаїття способів приготування кожен може знайти рецепти, які припадуть до смаку всім членам сім’ї. Приготування в домашніх умовах стане ще приємнішим, якщо в ньому візьмуть участь усі: і дорослі, і діти. Це дійство може перетворитися на приємний сімейний ритуал.

Гарячий шоколад по-французьки

garyachyj-shokolad-retsepty-prygotuvannya-v-domashnih-umovah-2

Часто на вулиці продається «гарячий шоколад» з какао. Зрозуміло, він не має жодного відношення до цього тягуче-солодкого напою. Як же готувати ці ласощі правильно? Для «французької» версії нам знадобляться:

  • 0,5 літра молока;
  • 1 чайна ложка кукурудзяного борошна;
  • 120 грам чорного шоколаду із вмістом какао не менше 70 %;
  • можна додати цукор за смаком.

Доводимо молоко до кипіння, ставимо на мінімальний вогонь і кришимо туди попередньо заморожену в морозилці плитку шоколаду. Доводимо до кипіння на мінімальному вогні. Додаємо кукурудзяне борошно, перед тим капнувши в нього трохи рідини, щоб утворилася рівномірна кашка без грудочок. За бажання додаємо цукор. Вживати такий напій краще безпосередньо після приготування.

Як бачимо, зробити відмінний напій у домашніх умовах не спричиняє жодних труднощів. Перед поданням його можна прикрасити маленькими зефірками, вафельними трубочками і маршмелоу. Найкраще доручити важливу справу декорування малюкам, вони від цього отримають справжнє задоволення!

Гарячий шоколад для дітей

garyachyj-shokolad-retsepty-prygotuvannya-v-domashnih-umovah-3

Малюків не лякає висока калорійність страв: вони активно витрачають спожиті калорії під час рухливих ігор. Тому такий напій особливо сподобається невгамовним малятам. Його склад передбачає:

  • 2 чайні ложки кукурудзяного крохмалю;
  • 4 склянки молока;
  • 2 плитки темного шоколаду;
  • 3 столові ложки меду;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру;
  • дрібка солі;
  • збиті вершки та маршмелоу за смаком.

Для дитячого напою можна не брати чорний шоколад, вдовольнившись молочним. Приготування аналогічно попередньому рецепту, але, якщо ви плануєте подавати цей напій дітям, обов’язково його попередньо остудіть. Після чого вже прикрашайте вершками та маршмелоу.

Якщо ж вам подобаються більш легкі версії цих ласощів, можна використати лише два інгредієнти: молоко і шоколад. Отриману суміш варто збити блендером до появи піни. У такому разі отримаємо більш густий і повітряний варіант какао.

Також можна налити воду в уже готову суміш, щоб зробити її не такою густою та солодкою. Для цього підходить кип’ячена вода кімнатної температури. Цей прийом допоможе не тільки досягнути оптимальної консистенції, але й остудити напій для дитини.

Розбавити зайву приторність можна і без додавання води, використовуючи різні добавки, такі як заморожені лісові ягоди. Вони надають приємної кислинки, роблячи напій ще більш корисним і смачним не тільки для малюків, а й для дорослих. Крім того, ягоди можуть стати гарним елементом декору.

Як зварити шоколад по-італійськи?

garyachyj-shokolad-retsepty-prygotuvannya-v-domashnih-umovah-4

Італійці — всесвітньо визнані майстри готування кави та найрізноманітніших напоїв. І для шоколаду в них знайшовся свій, неповторний за смаковими якостями, рецепт. Приготувати такий напій досить легко, потрібно лише знати «секретний» інгредієнт.

Так яким же чином з шоколаду, що використовується у всіх рецептах, роблять кулінарний шедевр? Є кілька секретів. По-перше, італійці попередньо змішують вершки та крохмальне борошно (ароут), яке надає напою густоти та насиченості.

Якщо ви не знайшли крохмальне борошно, можна обійтися звичайним крохмалем. Але пам’ятайте про те, що без інгредієнта, що відповідає за густоту напою, ви ризикуєте отримати занадто рідку консистенцію, що нагадує какао. Тому в будь-якому рецепті є свій «згущувач».

По-друге, для приготування напою використовуються саме вершки (не збиті), а не звичайне молоко. А прикрашають готовий напій цедрою, тому він набуває легкого пікантного звучання. До речі, додавати подрібнений шоколад варто в уже зняту з вогню суміш борошна та вершків.

Для тих, хто любить ще гостріше

garyachyj-shokolad-retsepty-prygotuvannya-v-domashnih-umovah-5

Спочатку шоколадний напій був гострим і лише згодом він перетворився на солодкий кулінарний шедевр. Але є безліч людей, які віддають перевагу гострій «версії» цієї страви. У такому разі варто включити до стандартної рецептури перець чилі (кількість залежить від особистих переваг, дехто кладе цілий стручок).

Через те, що ця версія більше подобається чоловікам, у напій ще вливають ложку коньяку. Крім стандартної плитки чорного шоколаду, сюди також можна додати кілька ложок какао для більшої густоти та насиченості напою. Подавати напій можна у спеціальних широких склянках.

Часто до шоколаду додають різноманітні спеції: ваніль і кориця — це вже класика жанру. Але для гострої версії краще обрати мелений мускатний горіх, який привносить у смак пікантні нотки та дещо врівноважує гостроту. Спеції варто додавати наприкінці, після чого перемішати суміш.

Корицю краще використовувати не з пакетиків, а у вигляді паличок, які можуть бути не тільки спеціями, але і прикрасою готового напою. До речі, в Мексиці в гарячий шоколад додають сирі курячі яйця, отримуючи справжній енергетичний напій, який повертає бадьорість у будь-якій ситуації.

Цікавий присмак дає перцева м’ята. Можна брати як свіже, так і сушене листя. А найцікавіший ефект демонструє додавання червоно-білої м’ятної карамелі. Її краще попередньо поколоти, щоб вона встигла розчинитися в готовому напої та надати йому свіжості.

Як бачимо, кількість варіантів приготування цього напою обмежується лише фантазією кулінара та доступними йому інгредієнтами. А якщо приготування напою для вас стане занадто простим і банальним, ви можете ризикнути приготувати справжній кулінарний шедевр — шоколадний фондан.