Їмо

Готуємо бісквітний торт з фруктами та ніжним сметанним кремом

gotuyemo-biskvitnyj-tort-1

Мінімальний набір інгредієнтів, трохи зусиль — і дуже смачні ласощі, що тануть у роті, готові! Навіть простий пиріг з фруктами, приготований із бісквітного тіста, здатен прикрасити святковий стіл. А якщо ви проявите трохи фантазії, то потішите близьких не тільки апетитною, але й вельми естетичною стравою.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-2

Бісквіт зі сметаною, з фруктами всередині та з ягодами, використаними як прикраса, здивує своїм вишуканим смаком навіть бувалих гурманів. Такі ласощі вийдуть розкішними з будь-якою начинкою.

Влітку можна приготувати бісквітний пиріг з полуницею, ожиною, шовковицею, малиною, смородиною. Та й зима — не привід відмовлятися від таких ласощів: у цю пору року їх можна зробити з ківі, бананами, мандаринами, ананасами, замороженою вишнею.

Єдине обмеження пов’язане з тим, що начинка такої страви не буде пропікатися. Отже, груші, яблука та інші фрукти зі щільною структурою не підійдуть.

Розраховуємо час і порції

Пропонований нижче рецепт розраховано на 8 порцій. Експериментувати з вагою інгредієнтів не радимо — смачний бісквітний торт із пористою структурою вийде тільки за умови дотримання суворого дозування.

Приготування забере в середньому 2 години, з них:

  • півгодини піде на випікання виробу в попередньо розігрітій духовці;
  • 20 хвилин знадобиться торту, щоб «дозріти» в духовці після того, як її вимкнуть;
  • решту часу забере попередня підготовка тіста, крему та конструювання торта.

*розрізати та змащувати можна лише остиглі коржі.

Інгредієнти для ласощів зі сметанним кремом та фруктами

Вам знадобляться:

  • яйця (великі) — 5 шт.;
  • борошно — 250 г;
  • цукор — 200 г;
  • масло (для змащування форми) — 15 г.

*звичайний бісквіт перетвориться на шоколадний, якщо в тісто додати 2 чайні ложки какао. Здавалося б, дрібниця, але смак буде зовсім іншим.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-3

Зі сметанним кремом можна «почаклувати», зробити його ніжнішим і більш насиченим. Щоб солодка маса вийшла максимально апетитною, вам знадобляться:

  • сметана — 500 г;
  • вершки (жирність — 35%), — 200 мл;
  • згущене молоко біле — 200 мл;
  • пудра цукрова — 150 г;
  • ванілін/ванільний цукор — на смак, зазвичай один пакетик.

*якщо хочете, щоб і крем набув пікантної шоколадної гірчинки, додайте в нього 3 столові ложки шоколадної пасти.

Для прошарку з фруктів беремо улюблені плоди (вони мають бути чистими та сухими) й комбінуємо їх. Наприклад, можна приготувати торт з міксом із:

  • полуниці — 500 г;
  • чорниці — 200 г.

Неймовірно смачною вийде також страва з полуницею та бананами. Їх вам знадобиться по 350 г.

Покроковий рецепт

Процес приготування бісквітного торта складається з трьох етапів:

  1. Замішування тіста та випікання коржів.
  2. Приготування крему.
  3. Конструювання торта.

Отже, беремося до замішування тіста та випікання коржів:

  1. Вмикаємо духовку. Поки будемо готувати тісто, вона має прогрітися до 180–190 ºС.
  2. Білки відділяємо від жовтків. Яйця мають бути холодними. Поки працюватимемо з жовтками, білки бажано додатково охолодити в холодильнику. Посуд, в якому готується тісто, має бути не тільки чистим, але й сухим.
  3. Розтираємо жовтки з цукром до повного розчинення останнього та утворення білої піни.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-4

  1. Добре охолоджені білки збиваємо міксером (віничок для збивання також може полежати в холодильнику) до перетворення їх на щільну піну.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-5

  1. Акуратно з’єднуємо білкову та жовткову маси, перемішуємо їх силіконовою лопаткою (якщо такої немає, візьміть пластикову або просто широку ложку), додаючи при цьому невеликими порціями борошно.
  2. Форму змащуємо маслом, боки та дно можна обсипати манкою, панірувальними сухарями, щоб корж потім легко виймався. Виливаємо тісто, розрівнюючи поверхню лопаткою. Бажано, щоб форма була заповнена максимум на три чверті — тісто підніматиметься, і якщо йому стане тісно, верх коржа може деформуватися або витекти.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-6

  1. Ставимо форму в гарячу духовку. Випікаємо корж в середньому 30 хвилин. Вимикаємо духовку й хвилин 20 даємо основі торта дійти до потрібної кондиції.

*не відчиняйте духовку під час випікання коржа, інакше тісто «опаде». Тільки через 30 хвилин обережно відкрийте дверцята, трохи підсуньте до себе форму, проколіть випічку дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Якщо тісто не прилипне до неї, сміливо вимикайте вогонь. В іншому разі для випікання знадобиться ще якийсь час.

  1. Виймаємо остиглий корж. Для цього потрібно перевернути форму. З боків можна постукати лопаткою, щоб основа майбутнього торта без зусиль відокремилася від стінок.
  2. Розрізаємо корж на 2–3 частини.

Щоб приготувати крем для бісквіта, необхідно:

  1. Збити сметану з частиною цукрової пудри до стану густого крему.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-7

  1. Окремо збити (на високих обертах) вершки. Коли вони перетворяться на щільну піну, ввести ванілін і невеликими частинами пудру. В утворену щільну масу, не вимикаючи міксер, вилити згущене молоко.
  2. Акуратно з’єднати сметану та вершки. Тут нам знову знадобиться силіконова лопатка, щоб все добре розмішати.

Конструюємо фруктовий торт таким чином:

  1. Насамперед готуємо фруктову начинку. Беремо полуницю й чорницю. Ягоди потрібно помити, висушити. Полуницю розрізати слайсами на 2–4 частини залежно від розміру плодів.
  2. Перший корж щедро змащуємо кремом. На нього викладаємо полуницю, проміжки між її ягодами заповнюємо чорницею. Накриваємо зверху другим коржем. Повторюємо процедуру — змащуємо кремом, на нього викладаємо ягоди.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-8

  1. Накриваємо торт останнім коржем. Обмащуємо кремом боки конструкції. Залишки солодкої маси викладаємо на верхній корж. Прикрашаємо торт ягодами.

gotuyemo-biskvitnyj-tort-9

З просоченням чи без?

Дехто не любить, щоб крем з коржів аж стікав. Іншим не буває занадто солодко ніколи. Суперласунам неодмінно сподобається бісквітний торт із коржами, просоченими сиропом.

Для приготування солодкої рідини вам знадобляться:

  • вода — 6 ст. л.;
  • цукор — 4 ст. л.;
  • ароматичні та смакові добавки (на бажання) — ром, коньяк, цедра, лимонний сік, кава, какао.

Сироп готують таким чином:

  1. У каструлю насипають цукор, вливають воду, розмішують.
  2. Доводять до кипіння, при утворенні піни знімають її.
  3. Дають охолонути. Тільки після цього вводять добавки, оскільки в гарячому сиропі їхні смак і аромат можуть зникнути разом із парою.

Сироп наносять на корж перед тим, як змастити його кремом.

Фантазуйте, експериментуйте з начинками, добавками й дивуйте своїх близьких смачними ласощами!