Вареники належать до тих простих і улюблених із дитинства страв, які завжди будуть в топі наших кулінарних уподобань. З овочами та м’ясом, із сиром, з фруктами та ягодами — кожна господиня може поділитися не одним улюбленим рецептом.
Взагалі поєднання тонкого тіста з начинкою — універсальний винахід людства. Він дарує величезні можливості для творчості, даючи змогу створювати як швидку та ситну їжу для повсякденного обіду, так і кулінарний шедевр із вишуканою начинкою. Пропонуємо два рецепти, які можуть докорінно змінити ваше ставлення до звичної страви з тіста.
Рецепт вареників для незвичайного випадку
Здається, що така їжа не підходить для урочистої трапези або романтичної вечері. Але пропонований нами рецепт вареників настільки вишуканий, що гості стовідсотково здивуються та попросять добавки.
Отже, робимо вареники із сиром рікота й шпинатом. Також до цієї страви потрібно буде приготувати соус.
Як приготувати вареники, що прикрасять святковий стіл
Приготування вареників забере близько півтори години. Щоб вироби з тіста вийшли пружними, не рвалися та прекрасно тримали форму, використовуйте семолу — борошно з твердих сортів пшениці.
Щоб зробити 3–4 порції цієї чудової страви, вам знадобляться такі інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна з твердих сортів пшениці;
- 2 середніх курячих яйця + 7 жовтків + 2 білки;
- 450 г сиру рікота;
- 400 г свіжого або замороженого шпинату;
- щіпка мускатного горіха, сіль і перець — на смак;
- трохи вершкового масла.
Покрокова інструкція:
- Готуємо тісто. У блендері змішуємо борошно, яйця та 7 додаткових жовтків.
- Вимішуємо тісто в мисці, загортаємо в поліетиленову плівку, кладемо на пів години в холодильник.
- Беремося до приготування начинки. Свіжий шпинат ріжемо тонкими смужками, заморожений одразу кладемо на сковороду з розігрітим вершковим маслом.
- Коли термічно оброблена зелень охолоне, в окремій ємності змішуємо її з рікотою, злегка збитими виделкою білками. Додаємо в сирно-овочеву масу мускатний горіх, сіль і перець.
- Дістаємо з холодильника тісто, розкачуємо максимально тонко. Завдяки використанню семоли основа страви вийде пружною й еластичною.
- Ліпимо вареники, не шкодуючи начинки. Не рекомендуємо ажурно скріплювати краю виробів, оскільки в готовому вигляді «мереживо» тіста може виявитися жорстким.
- Варимо сформовані вареники 3–5 хвилин у підсоленій воді. Подаємо із соусом.
Щоб зробити соус до цієї вишуканої страви, знадобиться 200 мл нежирних вершків і 100 г сиру пармезан. Нагрійте вершки в сотейнику. Покладіть туди ж сир і, помішуючи, готуйте до його розчинення. Інгредієнти для вареників із рікотою та шпинатом, а також справжній італійський пармезан для соусу ви можете купити в торгових центрах мережі METRO.
Також такі вироби з тіста можна подати зі сметаною та прикрасити червоною ікрою. Вийде неймовірно смачно.
Щоб після термічної обробки вареники не злиплися, одразу після витягнення з води помістіть їх у посуд із декількома шматочками вершкового масла. Потім кілька разів струсіть ємність.
Приготування вареників у духовці — нестандартний рецепт
Як приготувати вареники за класичним рецептом, знає будь-яка господиня. Ми ж пропонуємо вам скористатися нестандартною покроковою інструкцією, завдяки якій знайома з дитинства страва з капустою «зазвучить» по-новому.
Час приготування — близько 60 хвилин. З нижченаведеної кількості продуктів ви зможете зробити 3–4 порції вареників.
Інгредієнти:
- половинка білоголової капустини середнього розміру;
- 1 велика морквина;
- 1 ріпчаста цибулина;
- трохи рослинної олії;
- 450 г просіяного пшеничного борошна;
- 1 ч. л. солі;
- 1 куряче яйце + 1 яєчний жовток;
- 1 склянка теплої води;
- сіль, перець — на смак;
- трохи підсмаженого кунжуту;
- сметанний соус — для подавання.
Покрокова інструкція:
- Готуємо тісто. У миску з просіяним борошном всипаємо сіль, вливаємо збите виделкою яйце. Вимішуємо 5–7 хвилин, додаємо воду. Кладемо тісто в кульок і поміщаємо на пів години в холодильник.
- Готуємо начинку. Капусту шаткуємо поздовжньо, потім перерізуємо поперек. Морквину подрібнюємо на великій тертушці. Цибулю ріжемо брусочками.
- На сковороді з розігрітою рослинною олією пасеруємо до прозорості цибулю. Додаємо моркву. Готуємо ще 3–4 хвилини.
- Збільшуємо вогонь і додаємо до засмажки капусту. Готуємо 5–6 хвилин на великому вогні, постійно перемішуючи.
- Дістаємо з холодильника основу майбутньої страви. Ще раз гарненько вимішуємо тісто, посипаючи його поверхню борошном.
- Розкачуємо в тонкий пласт. Вирізаємо кружечки. Ліпимо вареники класичної форми, ретельно скріплюючи краї.
- Викладаємо вироби з тіста на змащене олією деко. Змащуємо вареники жовтком і посипаємо кунжутом.
- Випікаємо 20–25 хвилин в духовці, розігрітій до 180 °C.
Для приготування начинки можна використовувати картоплю, печінку, картопляне пюре з грибами, відварене м’ясо, сир, гречану кашу з грибами.
Смачного!